Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Medveđi luk idealan je za jačanje organizma
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 02:35 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Čišćenje krvi, creva, pomoć kod reume i artritisa, detoksikacija celog organizma, samo su neki od efekata divljeg luka, a koji je lekovitiji i od belog luka. Divlji luk koristan je i kod bolesti srca, štiti od infarkta, koristi radu želuca i probavi, pomaže u otvaranju apetita, ali i pri zatvoru, dispepsiji, regulisanju krvnog pritiska, bolnog želuca, u lečenju oboljenja creva jer uništava bakterije i parazite, pomaže u zaustavljanju proliva, grčeva, nadimanja, vetrova, trbušne boli, mučnine, podrigivanja, u rastvaranju stare i tvrdokorne sluzi, u iskašljavanju, kod astme, bronhitisa, kašlja, velikog kašlja, emfizema, kod tegoba s jetrom i žuči kao što su masna, uvećana i tvrda jetra, za jače stvaranje žuči, u lečenju rana, posekotina, čireva, u lečenju ateroskleroze, i to uznapredovale, kao i kod multiple skleroze i ovapnjenja nerava. Divlji beli luk koristimo i kod reume i artritisa zglobova (oblozi - sok - pojačavaju površinsku cirkulaciju), zatim u dijetama za mršavljenje (sok), kod bolesti kože - akne, gljivice, ekcemi, osip, lišaj kao i razne nečistoće kože, za jačanje imuniteta , za detoksikaciju mokraćnog i limfnog sistema (infekcije).

Ako poredimo beli luk - beli luk s divljim ili medvjeđim lukom, videćemo da divlji luk sadrži više aktivnih lekovitih sastojaka, pa i onih kojih nema u kultiviranim vrstama belog luka te je stoga nezamjenjiv u procesu varenja. Divlji luk je poznati stari začin, omiljen u pripremama mešanih prolećnih salata od samoniklog jestivog bilja. U dijetoterapijom i detoksikaciji organizma uz listove divljeg luka preporučujem i lukovicu i seme divljeg luka. Lukovice se mogu u jesen iskopati i konzervirati kiseljenjem, a od listova dok su mladi i sveži može se iscediti sok, konzervirati ga i pohraniti te koristiti celu godinu.

Lukovice ili krtole luka mogu se sušiti i konzervirati. Nauka potvrđuje i savetuje lekovitu upotrebu kako u dijetoterapiji te u lečenju hiperlipidemije, u prevenciji ateroskleroze te kod hipertenzije. Eterično ulje lukovice inhibira in vitro (alicin) Staphilococcus aureus, Shigella sonnei, Ervinia carotovora, Micobacterium tuberculosis, Escherichia coli, Pasteurella multocida, Proteus vrste, Streptococcus faecalis, Pseudomonas aeruginosa, Candida vrsta, Crvptococcus vrsta, Rhodotorula rubra, Toruloposis vrsta, Trichosporon pullulans i Aspergillus niger.

Narodna medicina lukovice koristi u lečenju infekcija respiratornog i urinarnog sistema, reumatskih bolesti, bolesti kože - lišajevi, bolesti želuca - dispepsije (bol u gornjem delu probavnog sistema)
klfinansijeDatum: Petak, 18.03.2022, 20:51 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Dobar je, čak ga lično uberem kad stignem.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa