A┼żurirane teme   ·    Nove poruke   ·    ─Źlanovi   ·    Pravila foruma   ·    Tra┼żi   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Adaptogeni - superbiljke protiv stresa
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 02:35 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Sposobnost prilago─Ĺavanja na okolinu uro─Ĺena nam je, no u savremenom na─Źinu ┼żivota koji je ispunjen nezdravim navikama i stresom, sve je izra┼żenija potreba za povec╠üavanjem otpornosti organizma na stresne uticaje. ─îesto se to odnosi na dodatke ishrani me─Ĺu kojima se u poslednje vreme ─Źesto spominju - adaptogeni. Moderan je to naziv za ono ┼íto je u tradicionalnoj medicini poznato vec╠ü milenijumima - biljke koje deluju antistresno i podsti─Źu oporavak organizma. Kad je re─Ź o adaptogenima, taj pojam pre svega obuhvata neke egzoti─Źne biljke koje rastu u ekstremnim klimatskim uslovima. Smatra se da njihova sposobnost opstanka u "nemoguc╠üoj" okolini ima sli─Źano povoljno dejstvo na ljudski organizam. Adaptogeni "poma┼żu normalizaciju rada organizma" i "podi┼żu potencijal tela". Opisuju se kao metaboli─Źki regulatori koji povec╠üavaju sposobnost prilago─Ĺavanja organizma i podno┼íenje stresnih situacija te pospe┼íuju oporavak od stresa.

Adaptogenima se pripisuju brojni povoljni efekti na zdravlje: deluju kao sna┼żni antioksidansi, ja─Źaju imunitet, povec╠üavaju nivo energije i telesnu snagu, uravnote┼żuju nivo ┼íec╠üera i masnoc╠üa u krvi, smanjuju teskobu, omoguc╠üuju bolji san, pobolj┼íavaju raspolo┼żenje i koncentraciju ...

Me─Ĺu tim superbiljkama isti─Źu se razli─Źite vrste Ginseng: kineski, japanski, sibirski te indijski, poznat i kao A┼ívaganda (ashvagandha).

─îesto se spominju i ma─Źja kand┼ża (Uncaria tomentosa) te ┼íisandra (Schisandra chinesis) koja je poznata u kineskoj tradicionalnoj medicini po antistresnom dejstvu.

U adaptogena se ubraja i ru┼żi─Źasti ┼żednjak ili rodiola (Rhodiola rosea), poznat i kao zlatni koren. Ova biljka raste i u evropskim planinskim podru─Źjima. Penja─Źi i planinari ─Źesto koriste rodiolu za ubla┼żavanje visinske bolesti, a sve vi┼íe pokazuju se njene koristi u le─Źenju depresije i anksioznosti. Zahvaljujuc╠üi svojoj adaptogenosti, dovodi organizam u stanje ravnote┼że.
klfinansijeDatum: Petak, 18.03.2022, 20:50 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Dobro je nau─Źiti i ne┼íto novi i korisno.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa