Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Adaptogeni - superbiljke protiv stresa
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 02:35 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Sposobnost prilagođavanja na okolinu urođena nam je, no u savremenom načinu života koji je ispunjen nezdravim navikama i stresom, sve je izraženija potreba za povećavanjem otpornosti organizma na stresne uticaje. Često se to odnosi na dodatke ishrani među kojima se u poslednje vreme često spominju - adaptogeni. Moderan je to naziv za ono što je u tradicionalnoj medicini poznato već milenijumima - biljke koje deluju antistresno i podstiču oporavak organizma. Kad je reč o adaptogenima, taj pojam pre svega obuhvata neke egzotične biljke koje rastu u ekstremnim klimatskim uslovima. Smatra se da njihova sposobnost opstanka u "nemogućoj" okolini ima sličano povoljno dejstvo na ljudski organizam. Adaptogeni "pomažu normalizaciju rada organizma" i "podižu potencijal tela". Opisuju se kao metabolički regulatori koji povećavaju sposobnost prilagođavanja organizma i podnošenje stresnih situacija te pospešuju oporavak od stresa.

Adaptogenima se pripisuju brojni povoljni efekti na zdravlje: deluju kao snažni antioksidansi, jačaju imunitet, povećavaju nivo energije i telesnu snagu, uravnotežuju nivo šećera i masnoća u krvi, smanjuju teskobu, omogućuju bolji san, poboljšavaju raspoloženje i koncentraciju ...

Među tim superbiljkama ističu se različite vrste Ginseng: kineski, japanski, sibirski te indijski, poznat i kao Ašvaganda (ashvagandha).

Često se spominju i mačja kandža (Uncaria tomentosa) te šisandra (Schisandra chinesis) koja je poznata u kineskoj tradicionalnoj medicini po antistresnom dejstvu.

U adaptogena se ubraja i ružičasti žednjak ili rodiola (Rhodiola rosea), poznat i kao zlatni koren. Ova biljka raste i u evropskim planinskim područjima. Penjači i planinari često koriste rodiolu za ublažavanje visinske bolesti, a sve više pokazuju se njene koristi u lečenju depresije i anksioznosti. Zahvaljujući svojoj adaptogenosti, dovodi organizam u stanje ravnoteže.
klfinansijeDatum: Petak, 18.03.2022, 20:50 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Dobro je naučiti i nešto novi i korisno.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa