Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Čičak čuva imunitet
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 02:36 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Čičak (Arctium lappa) je dvogodišnja biljka koja ima dugacak i sivosmedji i vretenasti koren. U prvoj godini pojavljuju se veliki prizemni listovi s peteljkama i nepravilna srcolikog oblika. Vitamini koji su značajno zastupljeni u čičku su C i E, a od minerala poseban naglasak je na kalijumu koji čuva zdravlje kardiovaskularnog sistema, živaca i mišića, otklanja umor. Čičak je dobar izvor prebiotika inulina koji se ističe svojim laksativnim svojstvima. Inulin pomaže i u snižavanju nivoa šećera i holesterola u krvi. Čičak, takođe, ublažava bolove u trbuhu, nadutost, gorušicu i mučninu, pospešuju varenje. Oblog od čička koristi se za lečenje kožnih problema poput nečiste kože, modrica, osipa, gnojnih rana, ogrebotina, akni, ekcema i lišaja. Ulje od čička poznato je po svojim umirujućim svojstvima i delotvornosti kod nesanice, nemira, napetosti, razdražljivosti i nervoze. Čaj od čička je odličan za pročišćavanje krvi, ublažavanje reumatskih tegoba i lečenje veneričnih bolesti. Čaj od semena izvrstan je diuretik, a čaj od mladog lišća ublažava nadutost. Ispiranje ogrebotina, rana i čireva ovim čajem pridonosi njihovom bržem zarastanju.

Čičak je dvogodišnja zeljasta biljka čija visina može dosegnuti i do 150 cm. Raste kao divlja samonikla biljka na livadama, zapuštenim zemljištima, u šikarama, uz žive ograde, na sunčanim obodima šuma.

Listovi ove biljke su srcolikog oblika i nazubljenih ivica. Pri dnu stabljike su veliki i široki, a prema vrhu stabljike veličina im se smanjuje.
klfinansijeDatum: Četvrtak, 17.03.2022, 21:55 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Dobar, ali treba vremena i strpljenja da se ubere.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa