Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Kivi - borac za zdravlje
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 02:39 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Kivi je višegodišnja biljka listopadna penjačica poreklom iz Kine. Nutritivne blagodati odnose se na antioksidante kojima je kivi izrazito bogat, a takođe sadrži i vitamin C u izuzetnim količinama. Kivi je takođe i izvor vlakana, kalijuma i vitamina A i E. U proizvodne zasade uvedene su dvije sorte ženskog cveta te dvije sorte muškog cveta, dok u svetu postoje i pokusni nasadi gde se uzgajaju i neke nove sorte. Plod kivija se bere onoga trenutka kada dostigne svoju fiziološku zrelost, a treba naglasiti kako zbog njegove spoljašnjosti nije lagano odrediti kada je nastupilo period fiziološke zrelosti. Berbe kivija najčešće se odvijaju krajem oktobra i početkom studenoga, nakon čega se plodovi skladište. Kivi štiti ljudski DNK od oksidativnog stresa, a što bi mogao biti rezultat vitamina C, ali i brojnih drugih antioksidanata poput vitamina A, C i E. Zahvaljujući vitaminu C kivi štiti i disajni sistem. Kivi reguliše krvni pritisak zahvaljujući elektrolitima kalijuma. Kivi takođe smanjuje i nivo triglicerida u krvi i sprečava nakupljanje plaka u zidovima arterija čime se čuva zdravlje srca i krvnih sudova. Kivi je bogat vlaknima koja štite probavni sistem i pomažu u eliminaciji toksina iz tela, a blagotvorno deluju i na smanjenje nivoa lošeg holesterola.
Kivi pomaže u sprečavanju bolesti oka uzrokovanih starenjem zahvaljujući činjenici kako sadrži lutein i zeaksantin, materije koje su prirodno prisutne u ljudskom oku.
Flavonoidi i karotenoidi koji koji se nalaze u kiviju pomoću antioksidativnog delovanja štite telo od slobodnih radikala koji, između ostalih bolesti, mogu uzrokovati i obolevanje od raka.
Radi sadržaja folne kiseline kivi je odličan za konzumaciju od strane trudnica.
klfinansijeDatum: Nedjelja, 13.03.2022, 21:47 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Još kad bi imali svoje drvo bilo bi najbolje.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa