A┼żurirane teme   ·    Nove poruke   ·    ─Źlanovi   ·    Pravila foruma   ·    Tra┼żi   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Kivi - borac za zdravlje
Kivi - borac za zdravlje
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 02:39 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Kivi je vi┼íegodi┼ínja biljka listopadna penja─Źica poreklom iz Kine. Nutritivne blagodati odnose se na antioksidante kojima je kivi izrazito bogat, a tako─Ĺe sadr┼żi i vitamin C u izuzetnim koli─Źinama. Kivi je tako─Ĺe i izvor vlakana, kalijuma i vitamina A i E. U proizvodne zasade uvedene su dvije sorte ┼żenskog cveta te dvije sorte mu┼íkog cveta, dok u svetu postoje i pokusni nasadi gde se uzgajaju i neke nove sorte. Plod kivija se bere onoga trenutka kada dostigne svoju fiziolo┼íku zrelost, a treba naglasiti kako zbog njegove spolja┼ínjosti nije lagano odrediti kada je nastupilo period fiziolo┼íke zrelosti. Berbe kivija naj─Źe┼íc╠üe se odvijaju krajem oktobra i po─Źetkom studenoga, nakon ─Źega se plodovi skladi┼íte. Kivi ┼ítiti ljudski DNK od oksidativnog stresa, a ┼íto bi mogao biti rezultat vitamina C, ali i brojnih drugih antioksidanata poput vitamina A, C i E. Zahvaljujuc╠üi vitaminu C kivi ┼ítiti i disajni sistem. Kivi reguli┼íe krvni pritisak zahvaljujuc╠üi elektrolitima kalijuma. Kivi tako─Ĺe smanjuje i nivo triglicerida u krvi i spre─Źava nakupljanje plaka u zidovima arterija ─Źime se ─Źuva zdravlje srca i krvnih sudova. Kivi je bogat vlaknima koja ┼ítite probavni sistem i poma┼żu u eliminaciji toksina iz tela, a blagotvorno deluju i na smanjenje nivoa lo┼íeg holesterola.
Kivi poma┼że u spre─Źavanju bolesti oka uzrokovanih starenjem zahvaljujuc╠üi ─Źinjenici kako sadr┼żi lutein i zeaksantin, materije koje su prirodno prisutne u ljudskom oku.
Flavonoidi i karotenoidi koji koji se nalaze u kiviju pomoc╠üu antioksidativnog delovanja ┼ítite telo od slobodnih radikala koji, izme─Ĺu ostalih bolesti, mogu uzrokovati i obolevanje od raka.
Radi sadr┼żaja folne kiseline kivi je odli─Źan za konzumaciju od strane trudnica.
klfinansijeDatum: Nedjelja, 13.03.2022, 21:47 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Još kad bi imali svoje drvo bilo bi najbolje.
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Kivi - borac za zdravlje
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa