Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Ove namirnice dokazano sprečavaju debljanje
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 02:40 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Svakodnevno konzumiranje oko 80 grama voća i povrća bogatog flavonoidima, koje nalazimo u grožđu, jabukama, kruškama, jagodama, rotkvicama ... može sprečiti debljanje i poboljšati opšte zdravstveno stanje pojedinca, tvrde naučnici sa Harvardskog univerziteta i sa Univerziteta East Anglia. Flavonoidi su fitohemikalije ili biljni pigmenti koje nalazimo u voću i povrću, a prisutni su i u nekim vrstama čajeva, vinu i čokoladi. Poznato ih je između 4000 i 5000. Ponašaju se kao antioksidansi jer prihvataju slobodne radikale kiseonika koji može da ošteti DNK. Jedno od glavnih svojstava i funkcija ovih pigmenata je da se apsorbuju u organizmu te potom vrlo brzo izlučuju iz tela doprinoseći detoksikaciji enzima u jetri. Uz sve dosad poznate blagotvorne efekte flavonoida na organizam, američki i britanski naučnici nedavno su ustanovili da voće i povrće sa visokim nivoom ovih fitohemikalija pomaže u održavanju stabilne težine te tvrde da pola šoljice ili oko 80 grama određenog voća ili povrća dnevno može poboljšati opšte zdravstveno stanje .

Studijom su obuhvatili podatke o 124,086 muškaraca i žena u Sjedinjenim Državama tokom dvadesetčetverogodišnjeg perioda. Ustanovili su da je svakodnevno konzumiranje i vrlo malih količina voća i povrća bogatog flavonoidima bilo povezano sa održavanjem odgovarajuće stabilne težine, a kod pojedinaca i sa laganim gubitkom kilograma.

Poznato je da ishrana bogata voćem i povrćem ima mnoge dobre strane za zdravlje', podsetila je nutricionista i portparol Britanske nutricionističke udruženja, Helen Bond, dodavši da rezultati istraživanja pokazuju da su za to zaslužni flavonoidi.

Odnedavno znamo i da flavonoidi utiču na održavanje stabilne težine, na način da u organizmu smanjuju nivo masnoća koju organizam apsorbuje iz hrane. Flavonoidi ubrzavaju metabolizam i utiču na smanjenje apetita ', kaže vođa studije Monica Bertoina s Harvardske škole za javno zdravlje.

Najviše flavonoida ima u malinama, borovnicama, kupinama, jagodama, crnom ribizu, grožđu, trešnjama, rotkvicama, nekim vrstama čaja, kakaou, kruškama, jabukama, citrusima poput naranača i grejpfruta, luku i paprikama.
klfinansijeDatum: Subota, 12.03.2022, 22:17 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Spojeno ugodno (ukusno) sa korisnim (zdravim).
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa