A┼żurirane teme   ·    Nove poruke   ·    ─Źlanovi   ·    Pravila foruma   ·    Tra┼żi   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Ove namirnice dokazano spre─Źavaju debljanje
Ove namirnice dokazano spre─Źavaju debljanje
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 02:40 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Svakodnevno konzumiranje oko 80 grama voc╠üa i povrc╠üa bogatog flavonoidima, koje nalazimo u gro┼ż─Ĺu, jabukama, kru┼íkama, jagodama, rotkvicama ... mo┼że spre─Źiti debljanje i pobolj┼íati op┼íte zdravstveno stanje pojedinca, tvrde nau─Źnici sa Harvardskog univerziteta i sa Univerziteta East Anglia. Flavonoidi su fitohemikalije ili biljni pigmenti koje nalazimo u voc╠üu i povrc╠üu, a prisutni su i u nekim vrstama ─Źajeva, vinu i ─Źokoladi. Poznato ih je izme─Ĺu 4000 i 5000. Pona┼íaju se kao antioksidansi jer prihvataju slobodne radikale kiseonika koji mo┼że da o┼íteti DNK. Jedno od glavnih svojstava i funkcija ovih pigmenata je da se apsorbuju u organizmu te potom vrlo brzo izlu─Źuju iz tela doprinosec╠üi detoksikaciji enzima u jetri. Uz sve dosad poznate blagotvorne efekte flavonoida na organizam, ameri─Źki i britanski nau─Źnici nedavno su ustanovili da voc╠üe i povrc╠üe sa visokim nivoom ovih fitohemikalija poma┼że u odr┼żavanju stabilne te┼żine te tvrde da pola ┼íoljice ili oko 80 grama odre─Ĺenog voc╠üa ili povrc╠üa dnevno mo┼że pobolj┼íati op┼íte zdravstveno stanje .

Studijom su obuhvatili podatke o 124,086 mu┼íkaraca i ┼żena u Sjedinjenim Dr┼żavama tokom dvadeset─Źetverogodi┼ínjeg perioda. Ustanovili su da je svakodnevno konzumiranje i vrlo malih koli─Źina voc╠üa i povrc╠üa bogatog flavonoidima bilo povezano sa odr┼żavanjem odgovarajuc╠üe stabilne te┼żine, a kod pojedinaca i sa laganim gubitkom kilograma.

Poznato je da ishrana bogata voc╠üem i povrc╠üem ima mnoge dobre strane za zdravlje', podsetila je nutricionista i portparol Britanske nutricionisti─Źke udru┼żenja, Helen Bond, dodav┼íi da rezultati istra┼żivanja pokazuju da su za to zaslu┼żni flavonoidi.

Odnedavno znamo i da flavonoidi uti─Źu na odr┼żavanje stabilne te┼żine, na na─Źin da u organizmu smanjuju nivo masnoc╠üa koju organizam apsorbuje iz hrane. Flavonoidi ubrzavaju metabolizam i uti─Źu na smanjenje apetita ', ka┼że vo─Ĺa studije Monica Bertoina s Harvardske ┼íkole za javno zdravlje.

Najvi┼íe flavonoida ima u malinama, borovnicama, kupinama, jagodama, crnom ribizu, gro┼ż─Ĺu, tre┼ínjama, rotkvicama, nekim vrstama ─Źaja, kakaou, kru┼íkama, jabukama, citrusima poput narana─Źa i grejpfruta, luku i paprikama.
klfinansijeDatum: Subota, 12.03.2022, 22:17 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Spojeno ugodno (ukusno) sa korisnim (zdravim).
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Ove namirnice dokazano spre─Źavaju debljanje
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa