Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Pomorandže zdravo i ukusno voće
Pomorandže zdravo i ukusno voće
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 02:42 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Njihovom ukusu je teško odoleti. Omiljeno voće mnogih prija našem zdravlju. I za to su krivi sledeći razlozi. Pomorandže su bogate vitaminom C, antioksidansom koji jača otpornost organizma prema virusnim i bakterijskim infekcijama. U njima ima i minerala, kalcijuma, kalijuma i magnezijuma. Prvi čuva kosti, drugi pozitivno deluje na nervni sistem i mišiće, i neophodan je za uspostavljanje ravnoteže vode u organizmu. Treći mineral je važan za pravilan rad srca, mišića, bubrega, izgradnju zuba i kostiju. Deluje i kao lek protiv migrena i hroničnog umora. Ova vrsta voća sadrži veliki procenat vode, 86 odsto, pa brzo stvori osećaj sitosti. Pomorandže nas čine sitim jer su bogate i vlaknima. Dugo se vare i zbog toga sprečavaju osećaj gladi. Kora pomorandže bogate je flavonoidima, moćnim antioksidansima koji smanjuju rizik od moždanog udara. Pomorandže daju napitak koji je odličan izvor vitamina C, a čak 85 odsto ovog voća se prerađuje u ukusne sokove. Najbolje je da se pomorandže jedu samostalno, ili sa dodatkom ostalih citrusa, kako bi se najbolje iskoristili njihovi sastojci - Zato uz pomorandže možete da jedete mandarinu, grejpfrut, limetu...
Pomorandže su bogate i folnom kiselinom koja je neophodna za razvoj fetusa, pa se za njih kaže da su prava hrana za trudnice.
Od pomorandži može da se napravi i eterično ulje. To su znale i drevne civilizacije. Ova vrsta ulja sprečava pojavu baketrija i blagotvorno deluje na rad srca.
klfinansijeDatum: Srijeda, 09.03.2022, 21:38 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Svi citrusi su zdravi i ukusni.
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Pomorandže zdravo i ukusno voće
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa