Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Bokvica protiv kašlja
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 02:44 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:



Bokvica ili trputac je višegodišnja zeljasta biljka, širokih jajastih listova koji su smešteni pri dnu uspravne stabljike. Cveta od juna do avgusta, a ima je pored puteva, na pašnjacima, livadama, u šumama…Razlikujemo tri vrste bokvice – žensku širokolistu, mušku uskolistu i srednju. To je ona biljka koju smo kao deca stavljali na ogrebotine ili rane da što pre zarastu. Bokvica je jedna od devet svetih biljka koje se spominju među drevnim spisima anglosaksonskog naroda. Tokom 16. i 17 . veka bokvica se u Evropi koristila za lečenje gotovo svih bolesti, od ugriza pasa, preko čireva pa sve do povišene temperature i gripe. Glavne komponente bokvice su iridoid glukoza i tanini za koje se veruje da ublažavaju iritacije te neutrališu štetne organizme. U današnje vreme bokvica je još uvek sastavni deo narodne medicine. Na našim prostorima koristi se za lečenje bolesti respiratornog trakta, urogenitalne infekcije, bolesti gastrointestinalnog trakta, probleme sa kožom i reumatizam Zbog svoje duge tradicije korišćenja u medicinske svrhe bokvica je bila predmet i mnogih istraživanja pa se ona sada najviše koristi i pokazala se najdelotvornijom za zdravlje gornjeg respiratornog trakta. Ona je sastavni deo mnogih lekova za kašalj i veruje se da se spas za kašalj krije u listu bokvice.

Bokvica ili trputac je sjajan lek protiv kašlja, plućne astme, pa čak i tuberkuloze. Osim toga, ova lekovita biljka čisti krv, pluća i želudac, pa je dobra za sve ljude koji su malokrvni ili imaju lošu krv, slaba pluća i bubrege, za one koji nemaju apetit…
Bokvica je dobar lek za lečenje svih vrsta rana, ogrebotina, posekotina, uboda osa, ugriza…
Ako stavite list bokvice u cipele, izlečićete žuljeve, a u fitokozmetici sok od bokvice poznat je kao efikasno sredstvo za uklanjanje akni i bubuljica.

Specifičnog oporog ukusa i aromatičnog mirisa, ova biljka je najkorisnija kada se jede sveža u salati, iako neka od važnih svojstava neće izgubiti i kada je dodatak kuvanim jelima.
klfinansijeDatum: Ponedjeljak, 07.03.2022, 21:24 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Da, da, ja je često koristim u salati. Dobra, zdrava i ukusna.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa