Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Šargarepa - čuvar zdravlja
Šargarepa - čuvar zdravlja
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 02:45 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Šargarepa - štiti od raka, srčanih oboljenja i visokog pritiska. Šargarepa je izvanredan izvor betakarotina koji organizmu pomaže u borbi protiv raka.. Reč je o, povrću bogatom vitaminima i mineralima, ugljenim hidratima i proteinima, koje sadrži veliku količinu vlaknastih materija, što stvara osećaj sitosti, koji joj daje izuzetnu hranljivu vrednost. Njen najdragoceniji sastojak je beta-karoten, zbog čega ima karakterističnu narandžastu boju. Od davnina šargarepa se smatra važnom namirnicom na svakoj trpezi, a potonja istraživanja otkrila su u čemu je tajna njenog blagotvornog dejstva na ljudski organizam. Osim što je odličan saveznik u borbi za lepši ten i izgled kože, šargarepa je i odgovorni čuvar zdravlja, jer štiti kožu od štetnog uticaja sunca i vetra, dobro utiče na vid i poboljšava ga, podstiče fizički razvoj dece, jača kosti i povećava broj crvenih krvnih zrnaca, a odlične rezultate daje i u lečenju urinarnih infekcija, zapaljenja grla i gnojnih angina.

Lakše se vari u tečnom stanju, a dovoljno je konzumirati samo decilitar soka od ceđene šargarepe dnevno. Lekari savetuju da se prilikom ispijanja zadrži u ustima desetak sekundi, pa onda proguta, jer ubija bakterije. U kombinaciji sa cveklom i jabukom odlična je za jačanje imuniteta i pruža trenutni osećaj osveženja.

Odličan saveznik u postizanju preplanule boje kože je beta-karoten, najdragoceniji sastojak šargarepe. Reč je o antioksidansu, koji se u jetri pretvara u vitamin A, a ljudski organizam prepoznaje ga kao snažnog čuvara imunološkog sistema. Njegovim unošenjem poboljšava se pigmentacija kože, koja tamni brže nego inače, a boja se duže zadržava.

Uz to, balansira pH vrednost kože, pomaže u borbi protiv suvoće i podstiče regeneraciju ćelija, pa se naročito preporučuje devojkama kao prevencija, odnosno ženama kao saveznik u borbi protiv bora, a rezultat je nežna i glatka koža. Beta-karoten se najbolje apsorbuje iz sirove rendane šargarepe.

Šargarepa je najhranljivija kada se konzumira skuvana na pari. Svojim sastavom pospešuje probavu, pa je nutricionisti preporučuju kao odličan sastojak za detoksikaciju organizma. Uspešno se obračunava sa osećajem umora i poboljšava koncentraciju, zbog čega je idealna užina tokom učenja ili na poslu.
klfinansijeDatum: Ponedjeljak, 07.03.2022, 21:21 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Nema bolje od domaće, direktno iz bašte.
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Šargarepa - čuvar zdravlja
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa