Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Semenke bundeve
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 02:50 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Ove grickalice čuvaju zdravlje srca, štite od raka, regulišu nivo šećera u krvi Iako su grickalice na često na lošem glasu, ove semenke s pravom imaju svoje mesto na listi zdrave hrane. Semenke bundeve su odličan primer kako ukusni zalogaji mogu vašem telu da pruže najkvalitetnije hranljive materije. Semenke bundeve sadrže magnezijum, kalcijum, kalijum, gvožđe, cink, vitamin K, ali su bogate i vlaknima, proteinima i fosforom. Pored toga što ih možete jesti kao grickalice i užinu, odličan su dodatak salatama, supama, umacima, a evo zbog čega bi trebalo češće da vam budu pri ruci. Istraživanje koje su sproveli nemački naučnici je pokazalo da žene u menopauzi koje svakodnevno jedu semenke bundeve imaju 23 odsto manji rizik od razvoja raka dojke. Rezultati te naučne studije su pokazali da semenke bundeve sadrže materije koje štite od različitih vrsta kancera i imaju antiupalno dejstvo.

Ublažavaju simptome menopauze
Ne samo da štite žene u srednjim godinama od raka, već i popravljaju raspoloženje i umanjuju neprijatne simptome menopauze. Semenke bundeve smanjuju glavobolje, bolove u zglobovima, valunge i pojavu naglih promena raspoloženja.

Snižavaju holesterol
Ukoliko imate povišen nivo holesterola, semenke bundeve su odličan izbor za užinu između obroka. Istraživanja su pokazala da semenke bundeve mogu smanjiti nivo lošeg holesterola za 13 odsto. Pored toga, ove ukusne grickalice smanjuju i rizik od stvaranja trombova, pojave kardiovaskularnih oboljenja, moždanog i srčanog udara i visokog krvnog pritiska.
Štite od dijabetesa

Semenke bundeve su bogate zdravim nezasićenim masnim kiselinama koji uspešno regulišu nivo šećera u krvi. Pomažu u mršavljenju

S obzirom da su bogate vlaknima, semenke bundeve će vas dugo držati sitima. Samo 30 grama semenki bundeve sadrži 5 grama proteina, ali se u jednoj šolji nalazi čak 285 kalorija, pa ih ipak treba jesti umereno.

Sprečavaju depresiju
Ne samo da popravljaju fizičko zdravlje, ove ukusne grickalice mogu popraviti i vaše raspoloženje i sprečiti simptome depresije, kao i negatvan uticaj stresa na mentalno zdravlje.

Ublažavaju bolove usled artritisa
Naučnici su došli do otkrića da antiupalna svojstva semenki bundeve mogu ublažiti bolove nastale usled artritisa.

Štiti od osteoporoze
Semenke bundeve su odličan izvor cinka, minerala koji je neophodan za jake i zdrave kosti. Samo 1/4 šolje ovih semenki sadrži više 17 odsto preporučene dnevne doze cinka.
klfinansijeDatum: Ponedjeljak, 28.02.2022, 21:47 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Ovo su jedne od grickalica koje često konzumiram i dosta su dobre za zdravlje.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa