Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Ogrozd - Ribes grossularia
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 02:51 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Ogrozd, Amla, dlakave bobice na izdancima punim oštrog trnja tipično su voće za marmelade, ali jednako tako mogu se jesti i sirove, pogotovo kada su već dobile svoju žutocrvenu zrelu boju. Ogrozd se može pohvaliti zaista visokim udelom vitamina C i to je jedan od razloga zbog kojih spada među najzdravije namirnice na svetu. Pored toga ima svojstva da podstiče bolju apsorpciju hrane, balansira stomačne kiseline, neguje zdravlje mozga, mentalnih funkcija, podstiče zdravlje srca, jača pluća, pospešuje plodnost i još mnogo toga. Ovo voće obično zri u jesen, a raste na šumskom vlažnom području. Indijci ga smatraju svetim drvetom zbog mnoštva lekovitih svojstava iako mu je ukus poprilično kiseo. Koristi se u svežem i sušenom obliku. Pored vitamina C sadrži i minerale poput kalcijuma, fosfora, gvožđa, karotena te vitamine B kompleksa i ima veoma snažno antioksidativno delovanje.

Ogrozd ili amla se koristi u proizvodnji kozmetike te je možete naći među satojcima mnogih proizvoda za negu kose. Njena svojstva podstiču rast kose i pigmentaciju, jačaju koren dlake i održavaju prirodnu boju kose. Da biste amlu stavili u službu zdravlja kose možete je jesti svežu ili na kosu nanositi pastu napravljenu od ove voćke. Ulje amle je veoma popularan proizvod u Indiji, a takođe se koristi da bi se sprečio gubitak kose i ćelavost.

Napitak napravljen od soka ogrozda i meda pospešuje zdravlje očiju i poboljšava vid, a naučna istraživanja su potvrdila da je posebno delotvoran kod kratkovidosti i katarakte. Razlog tome leži u u karotenu za koga je poznato da ima veoma snažan uticaj na poboljšanje vida i opšteg zdravlja očiju. Vitamin A i karoten ublažavaju makularnu degeneraciju, noćno slepilo i jačaju vid ukoliko nije u pitanju staračka slabovidost.

Jedna od manje poznatih beneficija ogrozda jeste njegova sposobnost apsorpcije kalcijuma na veoma pozitivan način. Kalcijum je jedan od veoma važnih minerala za zdravlje kostiju, zuba i noktiju, a utiče i na lep izgled kose.

Jedna od najvažnijih stvari ukoliko želite biti zdravi jeste da jedete hranu bogatu proteinima jer su oni sastavni deo metaboličke aktivnosti. Enzimi koji se nalaze u organizmu razlažu biljne proteine na aminokiseline i pretvaraju ih u proteine upotrebljive našem telu. Proteini su važni za rast ćelija, razvoj mišića, zdravlje unutrašnjih organa i na posletku brz rad metabolizma.

Neki od minerala koji se nalaze u ogrozdu mogu biti veoma korisni kad je u pitanju ublažavanje menstrualnih bolova. Ovo voće je potrebno jesti redovno kao preventivu da bi menstrualni bolovi bili manji iz meseca u mesec.

Indijski ogrozd sadrži hromijum koji ima terapeutsko delovanje kod obolelih od dijabetesa. Ova voćka stimuliše izolovanu grupu ćelija koje luče insulin i na taj način smanjuju nivo šećera u krvi kod dijabetičara što njima uveliko olakšava da pod kontrolom drže svoju bolest. Kada je nivo šećera u krvi smanjen to znači da organizam koristi glukozu kao funkcionalnu energiju, metabolizam je brži, a čovek poletniji i pun energije. Hromijum ima efekat i betablokatora koji se koriste za zdravlje srca snižavajujući LDL holesterol.

Ogrozd je voćka veoma bogata vlaknima, kao u ostalom i većina svežeg voća. Vlakna pospešuju probavu i rad creva i zaslužni su za redovnu stolicu. Konzumiranjem vlakana snižavate šanse od zatvora i od proliva. Vlakna takođe stimulišu sekreciju želučanih sokova što pospešuje varenje hrane i apsorpciju nutrijenata.
klfinansijeDatum: Subota, 26.02.2022, 21:56 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Ovo je jako zdravo. Šteta što nije svima ukusno.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa