Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Karfiol čistač organizma
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 02:53 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Karfiol je povrće koje pripada porodici kupusa, a ova zeljasta biljka u poslednje vreme privlači pažnju istraživača zbog svojih čudotvornih moći u borbi protiv raka, uključujući tumore pluća, debelog creva, dojke, bešike i kancera jajnika. Antioksidativna svojstva karfiola važna su tema savremenih istraživanja. Hranljive materije u ovom povrću bogate su antioksidantima i upravo one pomažu u smanjenju rizika od raka, tako što povećavaju aktivnost enzima koji su uključeni u detoksikaciju kancerogenih materija. Karfiol je bogat vitaminom C, koji može da spreči nastanak raka zbog velikog prisustva antioksidanata. Takođe, on sadrži mnogo magnezijuma koji je važan u oksidoreduktivnim mehanizmima našeg tela. Magnezijum je dovoljno snažan da bi naše telo sačuvao od oksidativnog stresa, čime se sprečava rak. Osim toga, ovo povrće leči nestabilan krvni pritisak, osteoporozu, sinusitis, a pomaže i kod tegoba izazvanih šlogom, dijabetesom, ekcemom i drugim kožnim oboljenjima. Bilo da jedete sirov ili baren, kao salatu ili lagano glavno jelo, on će vam pomoći da se rešite nesanice i okrepite posle neprospavane noći. Pored antioksidativnog delovanja, karfiol igra veliku ulogu i kao čistač organizma od štetnih materija nastalih usled loše i nezdrave ishrane i dejstva zagađene sredine i zračenja.

Zbog velike količine vitamina C (u sto grama svežeg karfiola ima 80 odsto dnevne doze) i folne kiseline, deluje preventivno protiv nastanka srčanih oboljenja. Pomaže u redukciji homocisteina u krvi, a smatra se da je povišen nivo homocisteina rizičniji po zdravlje srca i krvnih sudova od povišenog holesterola. Odličan je i u prevenciji reumatskih oboljenja i razvoja multiple skleroze. Pomaže kod tegoba izazvanih alergijom, astmom ili infekcijama respiratornog trakta. Blagotvorno deluje kod prehlade i gripa. Pokazao se kao odličan saveznik u borbi protiv upale desni, bolesti zuba, usne duplje i ždrela. Nutricionisti ga preporučuju kao obaveznu namirnicu na meniju žena koje ulaze u menopauzu, kao i pripadnika jačeg pola koji imaju problema s prostatom. Pored lekovitih svojstava, karfiol poseduje i osobine moćnog afrodizijaka.

Iako spada u povrće koje otvara apetit, preporučuje se svima koji se bore sa suvišnim kilogramima jer ima malu kalorijsku vrednost. Od svih hranljivih sastojaka najviše sadrži vode.
klfinansijeDatum: Četvrtak, 24.02.2022, 20:22 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Karfiol zakon.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa