Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Koren cikorije
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 02:56 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Ponegde se gaji radi korena od koga se spravlja surogat kafe (cigura). Ova biljka čisti i jača želudac, jetru, bubrege i slezinu, popravlja varenje, odvaja prekomernu žuč, leči žuticu i anemiju. Cikorija (Cichorimu intybus) ima izuzetna lekovita svojstva i zauzima posebno mesto u narodnoj medicini. Iako je korovska biljka, koja plavim cvetovima ukrašava livade i deonice pored puta sve do kasne jeseni, mnogi je namenski gaje u bašti. Svaki njen deo je lekovit, najviše koren, koji je vretenast i dugačak i vadi se u jesen ili rano proleće. Nakon vađenja se opere i iseče po dužini, naniže na konac i suši na vazduhu, a potom pakuje u vreće od jute. Koren nema jak miris, a ukus je pomalo gorak. Od lekovitih sastojaka sadrži najviše cikorietola, inulina i drugih derivata voćnog šećera. Zanimljivo je da je sadržaj inulina povećava sušenjem korena, tako da ga na kraju ima više od 50 procenata u odnosu na druge lekovite sastojke. Takođe, više ga ima u jesen, nego u proleće.

U biljci se nalazi i vrlo vredan intibin, fruktoza, pentosan, masti. U većim količinama su prisutne i aminokiseline, belančevine, minerali kalcijum, kalijum, fosfor, natrijum, magnezijum. Od vitamina najviše ima one iz B kompleksa, K i P, a nešto manje vitamina C i karotina.

Zbog gorčine koju ima, narodni lekari ovu biljku preporučuju za bolje varenja i metabolizam, jer reguliše lučenja želudačne kiseline, poboljšava apetit i sprečava poremećaje u lučenju žuči i bolesti jetre. Čisti slezenu i bubrege, deluje kao diuretik, pomaže da se izbaci kamenje iz bubrega, leči žuticu... Osim toga, zaustavlja krvarenje, čisti i jača krv, deluje kod gripa i prehlade u donjem stomaku. Koristi se i kod psihičkih problema, posebno za lečenje hipohondrije i potištenosti zbog umišljene bolesti.

Čaj od vodopije ili cikorije se priprema tako što se kašika sitno iseckanog korena prelije litrom hladne vode, kuva tri minuta i procedi. Pije se topao, u malim gutljajima tokom celog dana, dnevno oko litar, da bi se postigao efekat. Može da se konzumira sve dok zdravstvene tegobe ne prestanu.

Za bolje varenje se uveče priprema mešavina od 25 g korena cikorije, maslačka i korena iđirota. Smeša se prelije sa 3 dl ključale vode, poklopi i ostavi preko noći. Ujutru se procedi i pije nezaslađeno pre doručka. Postupak se ponovi uveče pre jela.

Kafa za dijabetičare
Koren pitome cikorije, ispržen i samleven, može da zameni kafu, zbog čega je u narodu zovu "sirotinjska kafa". U tradicionalnoj medicini ona se preporučuje dijabetičarima, kao i osobama sa obolelom jetrom i žuči. Kuva se i kao povrće, pa dodaje jelima za dijabetičare jer inulin pomaže da se reguliše šećer.

Koren može da se kuva i sa ječmenim sladom, a zatim u vidu obloga stavlja oko vrata kod upale i bolova u grlu. Potopljen u vinsko sirće, koristi se za masažu i jačanje mišića.
Čaj od cvetova cikorije ne smeju piti trudnice jer povećava amplitudu trudova, pa može izazvati prevremeni porođaj.
klfinansijeDatum: Ponedjeljak, 21.02.2022, 21:16 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Kod mene ima šećeraša pa im valja ovo preporučiti.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa