A┼żurirane teme   ·    Nove poruke   ·    ─Źlanovi   ·    Pravila foruma   ·    Tra┼żi   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Vitamin K
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 03:00 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:Vitamin K nije toliko "razvikan" poput, na primer, vitamina C, ali zato nije manje va┼żan - naprotiv! O njemu nam doslovce zavisi ┼żivot jer u slu─Źaju povreda omoguc╠üava normalno zgru┼íavanje krvi. Poznat je kao koagulacijske vitamin, pa je zato i nazvan vitaminom K. Postoji nekoliko oblika vitamina K, zavisno o izvoru. Vitamin K1 nalazi se u biljnim namirnicama, osobito u zelenom lisnatom povrc╠üu. Vitamin K2 sadr┼że namirnice ┼żivotinjskog porekla. Manje koli─Źine vitamina K2 na┼í organizam i sam proizvodi pomoc╠üu bakterija u crevima. Vitamin K3 dobija se sintetski. Istra┼żivanja su pokazala da je biljni K1 najefikasniji oblik vitamina K u za┼ítiti od osteoporoze i preloma, jer omoguc╠üava talo┼żenje kalcijuma u ÔÇőÔÇőkostima, a ujedno spre─Źava stvaranje osteoklasta (c╠üelija koje razgra─Ĺuju kosti). Osim zbog obilja vitamina K, zeleno lisnato povrc╠üe preporu─Źuje se zato ┼íto sadr┼żi i druge minerale koji izgra─Ĺuju kosti: kalcijum, magnezijum, bor, fosfor ...

Vitamin K, koji je rastvorljiv u mastima, u organizmu deluje i kao antioksidans koji masti - glavne sastojke ćelijskih membrana u organizmu - štiti od oštećenja.

Vitaminom K osobito su bogati kelj, blitva, ra┼ítika, prokelj, brokoli, zelena salata, kupus, karfiol, mahune i gra┼íak. U znatnim koli─Źinama sadr┼że ga i soja, ┼ípargle, paradajz, celer i ┼íargarepa.

Dobar izvor vitamina K je mleko odnosno mle─Źni proizvodi, a ima ga iu jajima (osobito ┼żumancetu) te u mesu.

Zbog raznovrsnih izvora vitamina K obi─Źno ga dobijamo dovoljno, no manjak se mo┼że pojaviti zbog slabe apsorpcije masti u organizmu; zbog uzimanja antibiotika koji uni┼ítavaju crevnu floru ili zbog dugotrajnog uzimanja lekova koji smanjuju zgru┼íavanje krvi; zbog bolesti pankreasa, jetre i ┼żu─Źi te zbog celijakije.

Simptomi nedostatka vitamina K mogu biti krvarenje iz nosa, duga krvarenja pri povredama i rane koje sporo zarastaju te jaka krvarenja tokom menstruacije
klfinansijeDatum: ─îetvrtak, 17.02.2022, 20:32 | Poruka broj: # 2

Poruka: 497
Status:

Da, dosta ljudi ne zna, ali ovaj vitamin je jako dobar u svakom pogledu.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa