A┼żurirane teme   ·    Nove poruke   ·    ─Źlanovi   ·    Pravila foruma   ·    Tra┼żi   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Raštan, lisnati kelj
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 03:01 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Ra┼ítan (Ra┼íc╠üika, ra┼ítan, lisnati kelj - Brassica oleracea acephala, zeljasto je mediteransko povrc╠üe dostupno u sva godi┼ínja doba. Zelene je boje, a ukus joj se mo┼że opisati kao slatko-gorkast. Iako se uzgaja jo┼í od davnina, nau─Źnici su tek nedavno otkrili da sadr┼żi pravo bogatstvo nutrijenata. Poreklo ra┼ítana je nepoznato, ali uzgajali su je jo┼í u doba faraona u starom Egiptu. Jeli su je i stari Grci i Rimljani, a kod nas su je ljudi po─Źeli saditi po─Źetkom ─Źetvrtog veka. Ra┼ítan se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svetu, i to ne bez razloga: siroma┼ína je kalorijama, a bogata vitaminima i mineralima. Ova kupusnja─Źa nalazi se na samom vrhu kad je re─Ź o koli─Źini vitamina A i kalcijuma. Osim vitamina A, ra┼ítan sadr┼żi i sve vitamine iz grupe B i vitamin E, a 100 grama ra┼ítike pokriva dnevne potrebe za vitaminom C. Ra┼ítan je odli─Źan izvor antioksidansa luteina i zeaksantina, a tako─Ĺe je i jedna od najbogatijih biljaka kad je re─Ź o kalcijumu. Uz to je obdarena cinkom i manganom, mineralima koji imaju vredna antioksidativna svojstva.

Ra┼ítan ja─Źa kosti. Zbog bogatstva kalcijuma, odli─Źna je alternativa za sve one koji ne smeju da jedu mle─Źne proizvode.

Ova namirnica odli─Źna je i za trudnice. ra┼ítan je izvanredan izvor folne kiseline, va┼żne na po─Źetku trudnoc╠üe.

Folnu kiselinu telo ne mo┼że samo da proizvede, a bitna je za razvoj centralnog nervnog sistema fetusa.

Ra┼ítan smanjuje rizik od bolesti srca. Bogat je vitaminom B6, koji sni┼żava nivo homocisteina, aminokiseline ─Źije visoke nivoe u krvi mogu povec╠üavati rizik od bolesti srca i o┼ítetiti strukturu kostiju.

Ra┼ítan pobolj┼íava zdravlje o─Źiju. Lutein i zeaksantin koje sadr┼żi ova biljka slove kao za┼ítitnici o─Źiju od o┼ítec╠üenja koja uzrokuju slobodni radikali. Vitamin A iz ra┼ítike tako─Ĺe je zdrav za o─Źi.

Ova kupusnja─Źa odli─Źno podnosi najekstremnije vremenske uslove - letnje visoke temperature ne mogu joj ni┼íta, a ne smeta joj ni sneg zimi.

Stoga se mo┼że prili─Źno lako uzgajati.

Iako je dostupna kroz celu godinu, najbolji ukus ima na vrhuncu sezone - tokom hladnih zimskih meseci.
rifrafleDatum: Utorak, 27.10.2020, 20:10 | Poruka broj: # 2

Poruka: 51
Status:

Cool
klfinansijeDatum: Srijeda, 16.02.2022, 21:35 | Poruka broj: # 3

Poruka: 497
Status:

Prvi put sam ─Źuo za ovo pro┼íle godine, probao, nije lo┼íe.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa