Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Raštan, lisnati kelj
bindDatum: Utorak, 27.10.2020, 03:01 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:


Raštan (Rašćika, raštan, lisnati kelj - Brassica oleracea acephala, zeljasto je mediteransko povrće dostupno u sva godišnja doba. Zelene je boje, a ukus joj se može opisati kao slatko-gorkast. Iako se uzgaja još od davnina, naučnici su tek nedavno otkrili da sadrži pravo bogatstvo nutrijenata. Poreklo raštana je nepoznato, ali uzgajali su je još u doba faraona u starom Egiptu. Jeli su je i stari Grci i Rimljani, a kod nas su je ljudi počeli saditi početkom četvrtog veka. Raštan se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svetu, i to ne bez razloga: siromašna je kalorijama, a bogata vitaminima i mineralima. Ova kupusnjača nalazi se na samom vrhu kad je reč o količini vitamina A i kalcijuma. Osim vitamina A, raštan sadrži i sve vitamine iz grupe B i vitamin E, a 100 grama raštike pokriva dnevne potrebe za vitaminom C. Raštan je odličan izvor antioksidansa luteina i zeaksantina, a takođe je i jedna od najbogatijih biljaka kad je reč o kalcijumu. Uz to je obdarena cinkom i manganom, mineralima koji imaju vredna antioksidativna svojstva.

Raštan jača kosti. Zbog bogatstva kalcijuma, odlična je alternativa za sve one koji ne smeju da jedu mlečne proizvode.

Ova namirnica odlična je i za trudnice. raštan je izvanredan izvor folne kiseline, važne na početku trudnoće.

Folnu kiselinu telo ne može samo da proizvede, a bitna je za razvoj centralnog nervnog sistema fetusa.

Raštan smanjuje rizik od bolesti srca. Bogat je vitaminom B6, koji snižava nivo homocisteina, aminokiseline čije visoke nivoe u krvi mogu povećavati rizik od bolesti srca i oštetiti strukturu kostiju.

Raštan poboljšava zdravlje očiju. Lutein i zeaksantin koje sadrži ova biljka slove kao zaštitnici očiju od oštećenja koja uzrokuju slobodni radikali. Vitamin A iz raštike takođe je zdrav za oči.

Ova kupusnjača odlično podnosi najekstremnije vremenske uslove - letnje visoke temperature ne mogu joj ništa, a ne smeta joj ni sneg zimi.

Stoga se može prilično lako uzgajati.

Iako je dostupna kroz celu godinu, najbolji ukus ima na vrhuncu sezone - tokom hladnih zimskih meseci.
rifrafleDatum: Utorak, 27.10.2020, 20:10 | Poruka broj: # 2

Poruka: 51
Status:

Cool
klfinansijeDatum: Srijeda, 16.02.2022, 21:35 | Poruka broj: # 3

Poruka: 497
Status:

Prvi put sam čuo za ovo prošle godine, probao, nije loše.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa