Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Ginko Biloba
bindDatum: Nedjelja, 17.03.2024, 02:07 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:Latinski naziv: ginko biloba

Opis biljke: ginko biloba je drvo iz familije Ginkgoceae sa Dalekog Istoka.

Ginko biloba je najstarija biljka na Zemlji, jedno od petnajest ginko vrsta koje je preživelo ledeno doba, pa ga još nazivaju i živim fasilom. Pojedini primerci žive i do hiljadu godina. Lišće i seme ginka se vekovima koristi u staroj kineskoj medicini. Ima snažno antioksidantno dejstvo, prvenstveno zbog visoke koncentracije flavonoida. Lišće ginko bilobe, sadrži i flavonoide kempferol, kvercetin, izoramnetin i druge glikozide, proantocijanidine, terpene neflavonoidnog porekla, i to: bilobalid i ginko glide A, B i C, lignine, etericna ulja i taninsku kiselinu.

Gde raste?

Ginko biloba se uzgaja na više mesta u svetu. Poreklom je sa Dalekog Istoka.

U Evropu je prvi put stigao 1754 godine u svojstvu ukrasnog drveta.

Koji deo biljke se koristi kao lekovito sredstvo?

List.

Aktivni sostojci ginko bilobe flavosnki glukozidi, ginkgolidi i bilobalidi. Ginko flavonski glikozidi pripadaju bioflovonaidima i u prvom redu su zaslužni za antioksdantsku i antiagregacionu aktivnost ova biljke.

Koja svojstva i kakvo dejstvo ima?

Ginko biloba poboljšava memoriju i druge moždane aktivnosti, deluje blago antidepresivno, anksioliticki i koristan je za osobe koje pate od migrene. Olakšava tegobe kod astme, alergia, Alzheimerove bolesti, kao i kod kardiovaskularnih bolesti. U krvnim žilama deluje antiagregacijski, tj. sprečava trombozu. Reguliše povišeni kao i sniženi krvni pritisak. Poželjno ga je koristiti ako postoje problemi s jetrom ili bubrezima, raznim upalama, impotencijom, zujanjem u ušima, slabijim sluhom usled starosti, slabljenjem vida, vrtoglavicama i hemoroidima. Pospešuje iskorištavanje glukoze, pa je koristan i za dijabetičare. Obzirom da ginko biloba uopsteno utiče na cirkulaciju, korišćenje ginka smanjuje neugodnosti vezane za proces starenja, povećava radne sposobnosti, ubrzava zarastanje rana i olakšava oporavak pri venskim upalama.

Stanje u kojima ginko biloba može da bude od pomoći:
– ublažavanje smetnji u funkcionisanju mozga (mentalna sposobnost, pamćenje),
– kod migreoznih glavobolja,
– ateroskleroza,
– loša cirkulaciju u ekstremitetima,
– kod astmatičnih tegoba i plučnih bolesti,
– regulacija krvnog pritiska,
– poobljšavanje prokrvljenosti srca,
– antioksidnatno dejstvo,
– Alchajmerova bolest,
– depresije,
– dijabetes,
– muška neplodnost,
– impotencija,
– makularna degeneracija (degeneracije mrlje mrežnjače oka).

Ginko biloba prvenstveno se koristi kao preventivno sredstvo kod starijih osoba, bez obzira da li se pojavili neke neželjne simptomi. Time se povećava fizička i mentalna snaga.

Prvi znaci poboljšavanja se primećuju se već nakon 4 do 6 nedelja primene ginko bilobe u dozama od 120 do 240 mg ekstrata dnevno, a za trajni učinak je potrebno 3 do 6 meseci. U ovim dozama nisu poznate nikakve neželjne kontraindikacije pa se ginko biloba može uzimati duže vreme. Ginko biloba se može kombinovati sa svim antioksidantima, suplimetima za zaštitu očiju, sluha, mentalne funkcije i sl., radi boljeg efekata. Ublažava posledice starenja.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa