Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Gavez
Gavez
bindDatum: Nedjelja, 17.03.2024, 02:11 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:Naziv: GAVEZ

Latinski naziv: Symphytum Officinale

GAVEZ — Simphutum officinafis L. je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice gaveza oštrolista (Boraginaceae). Drugi nazivi – veliki gavez, crni gavez, volovski jezik, kilnjak, pljušč, svatovci, svenik, crni koren.

Na latinskom se gavez zove Symphytum — onaj, koji spaja, zato što su se podzemni delovi korena odavno koristili kao lekovito sredstvo kod preloma kostiju.

Podneblje Rasprostranjen je po celoj Evropi od Zapadne Azije do Britanskih ostrva, sreće se skoro po celoj teritoriji evropskog dela Rusije, na Kavkazu, u Zapadnom Sibiru, Srednjoj Aziji.
Lekoviti delovi Gaveza

U svojstvu lekovitih sirovina u fitoterapiji koristi se koren gaveza. Cela biljka je otrovna.
Farmakološka svojstva Gaveza

Nadzemni deo gaveza sadrži:

pirolizidinski alkaloidi
tanini i mukozne supstance
holin
esencijalno (eterično) ulje.

Koren sadrži:

alantoin
aminokiselinu asparagin
triterpene saponine
rozmarinsku kiselinu
silikonska jedinjenja
fitosterin
pirolizidinske alkaloide.

Lekovita svojstva gaveza vezana su za maksimalno visok, u poređenju sa drugim biljkama, sadržaj supstance alantoina – derivata urinske kiseline. Alantoin doprinosi granulaciji i regeneraciji tkiva, a takođe srastanju kostiju.

On ima specifična osmotska svojstva – kroz površinu rane izdvaja se tečnost, spirajući bakterije i proizvode njihove vitalne aktivnosti. Stimuliše obrazovanje novih ćelija kostiju, hrskavice i mišićnog tkiva.

Holin doprinosti poboljšanju lokalnog krvotoka i bržoj resorpciji hematoma.
Rozmarinska kiselina ima protivupalna, analgetička i antioksidativna dejstva.

Bez obzira na sva korisna lekovita dejstva, gavez je veoma otrovna biljka. Sadrži toksične pirolizidinske alkaloide.

Naučnici tvrde, da predugom primenom gaveza mogu nastati mutageni i kancerogeni efekti. Ali, kako ukazuju neki književni izvori, koren gaveza sadrži malu količinu pirolizidinskih alkaloida, i oni ne predstavljaju tipičnu supstancu, koja sadrži alkaloide. Zato sredstva iz korena ne mogu dovesti do pojave toksina u organizmu.

U narodnoj medicini gavez ima široku primenu, kako unutrašnju, tako i spoljnu, ipak, s obzirom na to, da je biljka otrovna, potrebno je strogo voditi računa pri prepisivanju njegovih preparata za ununutrašnju primenu.

Gavez se koristi kod lečenja obolelih zglobova. On je efikasan kod bolova u zglobovima, izazvanih:

artritisom i artrozom
gihtom
reumatizmom
kod osteohondroze
modrica, iščašenja, povreda ligamenata
upala vena
radikulitisa
išijasa.

Primena i medicinski oblici

Tinktura obnavlja oštećena tkiva. Ona se odavno koristi u narodnoj medicini prvenstveno za lečenje oboljenja kostiju i zglobova, rana, povreda, modrica i kod preloma zglobova. Tinktura gaveza ne sme se koristi za lečenje trudnica, dojilja i dece mlađe od 16 godina.

Za pripremu tinkture uzima se 100 gr suvog korena gaveza, melje se i poliva sa 0,5 l 40% alkohola. Smesa stoji u toku 14 dana, na tamnom i suvom mestu, zatim se cedi i koristi se za lečenje.

Za unutrašnju primenu – doza tinkture je 10 kapi 3 puta na dan za slabe i starije bolesnike i na početku primene, ukoliko se dobro podnosi doza se povećava do 30-50 kapi, tinktura se uzima 3 puta na dan 15-30 minuta pre jela, rastvara se malom količinom vode. Lečenje traje od jednog do tri meseca, zatim se pravi pauza od mesec dana, pa se lečenje ponavlja.

Istovremeno sa unutrašnjom primenom tinktura se koristi za pripremu kompresа i za utrljavanje u kožu iznad bolnih zglobova.

Kompres. Pamučna tkanina se pokvasi tinkturom, stavlja se na bolno mesto, odozgo se umotava u polietilensku foliju i pokriva se toplom tkaninom. Kompres se ostavlja na nekoliko sati ili preko noći. Lečenje traje 10-14 dana.

Mast od gaveza. Primena gaveza kod lečenja zgolobova, lomova kostiju, modrica, reumatskih bolova, gihta i čireva najefikasnija je korišćenjem masti. Za pripremu masti od gaveza meša se 10 gr samlevenog korena gaveza i 100 gr masti. Smesa se drži na vodenoj pari 2-3 sata. Posle toga, dok je vruća, cedi se preko gaze i čuva se u frižideru u tegli.

Rastvor korena gaveza ima izraženo svojstvo da podstiče regeneraciju (obnavljanje) različitih tkiva, da značajno smanjuje bol i utiče na brže srastanje kostiju kod preloma. Koristi se za kupke, losione, ispiranje, komprese kod preloma, iščašenja, bolova u zglobovima, dijateze, različitih kožnih bolesti, posebno za lečenje rana i čireva, koji dugo ne zarastaju.

Rastvor za spoljašnju primenu. Jednu supenu kašiku korena biljke preliti sa 100 ml ključale vode. Kuvati 10 minuta. Kada se procedi – rastvor ohladiti.
Zanimljive činjenice o Gavezu

Pčele skupljaju nektar sa cvetova gaveza. Nadzemni deo i koren sadrže veliku količinu vitamina B12, njegova količina je jednaka mesu i jajima i 4 puta je veća, nego kod kvasca!

Gavez koristi se kao hrana za stoku. Po nekim istraživanjima, upravo visok sadržaj vitamina B12 neutrališe štetne pirolizidinske alkaloide u želucu životinje.
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Gavez
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa