Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    Älanovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Rastavić
Rastavić
bindDatum: Nedjelja, 17.03.2024, 02:44 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:RASTAVIĆ

(Equiseti herba)

Smatra se da je tokom paleozoika, najstarijeg perioda planete Zemlje koji je trajao od 542. do 251. miliona godina pre naÅ”e ere, rastavić bio džinovska i najdominantnija biljka, kada je rastao petnaestak metara u visinu. Danas je ovo viÅ”egodiÅ”nja biljka koja dostiže do pola metra, i ima je na svim kontinentima osim u Australiji, na Novom Zelandu, Antarktiku i nekim pacifičkim ostrvima, Å”to potvrđuje njegovu Å”iroku rasprostranjenost u vreme pre odvajanja većine kontinenata. Zbog toga mu je nadimak ā€žÅ¾ivi fosilā€œ. Osim Å”to liči na konjski rep, po čemu je i dobio naučni naziv, Equisetum arvense, kao i engleski naziv, horsetail, za konje ga vezuje i činjenica da može biti fatalan po njih ako ga se prejedu. Ono Å”to konjima i uopÅ”te stoki smeta u rastaviću je silicijum-dioksid koji kod njih izaziva nervne smetnje i poremećaj u kretanju. Kod ljudi, videćemo, efekat je upravo suprotan.

Stari narodi koristili su rastavić u razne svrhe, a poÅ”to je abrazivan, Indijanci su njime glancali strele, i tokom vekova koristio se za poliranje posuđa od kalaja. Danas znamo da je upravo silicijumova kiselina ta koja je doprinosila da posuda zasija. I baÅ” je ona ta koja ima izuzetna lekovita svojstva. Silicijum je element u tragovima koji je neophodan naÅ”em organizmu i ima važnu ulogu u procesu izbacivanja teÅ”kih metala iz organizma, kao i za pravilno funkcionisanje kostiju, hrskavice i vezivnog tkiva. Upravo zbog njega rastavić spada u veoma moćne biljke.
Silicijumova kiselina protiv toksina

Pored silicijumove kiseline, rastavić sadrži flavonoide, alkaloide, glikozide, vitamin C, karoten, mangan, kalijum, gvožđeā€¦ Da vidimo kakva sve tradicionalna lekovita svojstva ima biljka rastavić:

Rastavić podstiče diurezu ā€“ izbacivanje nagomilane tečnosti putem urina iz organizma i prečiŔćava ga. Zato je sjajan kod celulita i naslaga na bokovima.
Diuretsko dejstvo ove biljke pomaže kod oticanja nogu i edema nastalih usled povreda ili Å”ećerne bolesti.
Rastavić Å”titi mokraćne puteve i čitav urinarni trakt jer sprečava nastanak i zadržavanje peska i kamena u bubregu. Kod već postojećih kamenčića, u stanju je da ih smanji i pospeÅ”i njihovo izbacivanje. Koristi se kao lek kod upale i infekcije mokraćnih kanala i krvarenja, olakÅ”ava bolno i sprečava učestalo mokrenje, noćno mokrenje, kao i upale bubrega i prostate.
On pomaže i kod čira na želucu, zatvora i lenjih creva.
Silicijumova kiselina sadrži, pored silicijuma, i kalcijum koji je izuzetno bitan kod preloma kostiju i povreda ligamenata i hrskavica. Dakle, rastavić jača kosti, pomaže kod osteoporoze, protiv artritisa, bolova u kostima i zglobovima.
PoÅ”to zaceljuje tkivo, silicijumova kiselina je korisna i kod oÅ”tećenja pluća i krvnih sudova. Preporučuje se kod tuberkuloze, ateroskleroze i proÅ”irenih vena.
Rastavić je, u kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama, dobar i kod menstrualnih bolova, pojačanog krvarenja i sekreta.
Kako pospeÅ”uje stvaranje crvenih krvnih zrnaca rastavić se koristi za lečenje anemije.
Ova biljka jača kožu, kosu, nokte, daje elastičnost kolagenim vlaknima, pomaže kod alopecije i uklanja perut.

Rastavić, smrt za bakterije

Evropska agencija za lekove potvrdila je upotrebu rastavića kod urinarnih tegoba, za bolju diurezu, kao i za dopunsku terapiju uz lekove kod upala i infekcija bubrega i urinarnog trakta. Studija koja je istraživala viÅ”e vrsta rastavića iz naÅ”ih krajeva potvrdila je njegov značaj u fitoterapiji, farmaciji i ishrani, zahvaljujući sastojcima sa visokim antimikrobnim i antioksidantnim dejstvom. Testirani ekstrakti pokazali su visoku antibakterijsku aktivnost kod svih vrsta Bacillus.

ESCOP, Evropska naučna organizacija za fitoterapiju koja je potvrdila ove nalaze, posebno navodi antibakterijsku aktivnost rastavića u slučaju bakterije Escherichia coli i zaključuje da ova biljka ima sposobnost da smanji njenu stopu preživljavanja za 82%. Rastavić ima dokazano snažno dejstvo i kod sledećih sojeva: Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Streptococcus enteritidis, Staphylococcus aureus, Aspergillus niger, Enterococcus faecalis i Candida albicans.

Ako bismo sabrali najbitnija dejstva rastavića koja je nauka prepoznala, ona bi bila:

antimikrobno ā€“ sposobnost uniÅ”tavanja velikog broja patogenih organizama, uključujući i EÅ”erihiju koli i enterokoke
antioksidantno ā€“ kapacitet za uniÅ”tavanje slobodnih radikala i sprečavanje oksidativnog stresa,
antiinflamatorno ā€“ sprečavanje proinflamatornih citokina koji izazivaju najrazličitije vrste zapaljenja,
diuretsko ā€“ sposobnost da pospeÅ”uje izlučivanje viÅ”ka tečnosti iz organizma, čisti urinarne puteve i detoksifikuje, a pritom ne izaziva poremećaj ravnoteže elektrolita,
antibakterijsko dejstvo na koÅ”tanu srž ā€“ uniÅ”tava bakterije koje izazivaju infekcije koÅ”tane srži i pospeÅ”uje rast osteoblasta pa tako jača kosti i vezivna tkiva,
antiproliferativno ā€“ sprečava množenje i Å”irenje malignih ćelija,
antidijabetsko ā€“ ima hipoglikemijski efekat, snižava nivo Å”ećera u krvi,
regenerativno ā€“ pospeÅ”uje zarastanje rana i povreda tkiva.

Rastavić i zlato

I to nije sve. Rastavić je pravi rudnik zlata, u bukvalnom smislu. Kako biljke preko korena izvlače korisne materije iz tla, to čine i s metalima, a ova biljka može da akumulira viÅ”e zlata od bilo koje druge. Iz jedne tone svežeg rastavića može se izdvojiti oko kilo zlata. Početkom 20. veka nastala je nova grana rudarstva ā€“ fitorudarstvo, koje posebnim tehnikama koristi biljke za prikupljanje plemenitih metala.

Rastavić je jedinstven i izuzetan, ali ga treba koristiti oprezno. S njim se ne sme preterivati, i najbolje je koristiti ga u stručno pripremljenim preparatima. Postoje neke vrste rastavića koje su toksične, pa je branje biljke potrebno prepustiti znalcima. Rastavić čaj pravi se od nadzemnog dela biljke i treba ga piti strogo prema uputstvu. Trudnice i dojilje ne treba da ga koriste. Takođe, poÅ”to je diuretik, uz rastavić uvek treba piti dovoljno vode.

Rastavić je sastavni deo nekoliko preparata Herba Sveta: u Equigalu pomaže drenažu organizma i uklanja celulit. U Fital Prostu Å”titi prostatu i olakÅ”ava mokrenje. U Nefrovitu Å”titi čitav urinarni trakt, sprečava infekcije, stvaranje kamenčića i njihovo izbacivanje. U Leocardinu izbacuje viÅ”ak tečnosti i olakÅ”ava rad srca kod srčane insuficijencije. Ova korisna biljka donosi najveće bogatstvo, ono nematerijalno: zdravlje.

Poruku uredio bind - Nedjelja, 17.03.2024, 02:48
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Rastavić
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa