Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Jagorčevina protiv šlajma
bindDatum: Petak, 31.01.2014, 13:36 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:

Jagorčevina je jedna od prvih biljaka koja cvate u prolece, Počinje da cveta početkom aprila, a bere se sve do kraja maja. Ova biljka, u narodu poznata i kao jagorčika, jaglac ili jaglika, raste u planinskim područjima, na sunčanim obroncima, po livadama, šikarama. Cvetovi su složeni u štitasti cvat, a nalaze se u duguljastoj zelenoj caški. Cela je biljka dlakava. Za izbacivanje šlajma iz pluća upotrebljava se koren ove biljke , au nedostatku korena i njen cvet . U korenu ima 8-10 % saponina , tj onog istog sastojka kakvog ima iu stranoj biljci koja se u tu svrhu upotrebljava senegi . Cvet stišava , umiruje , i tim svojim delovanjem povećava izbacivanje štetne sluzi iz pluća . Jagorčevina se primenjuje svuda gde je potrebno boriti se protiv umaranja srca zbog zastoja u bronhijama : kod bronhitisa , velikog kašlja , zapaljenja pluća , pre i posle " krize " . U ovoj biljci ima i kamfora ( primulakamfor ) , te se ona zbog toga može upotrebiti onde gde već postoji srčana slabost , npr kod starijih ljudi , i kod mlađih nežnih , malokrvnih i slabih osoba koje boluju od pluća i gde postoji mogućnost da srce prestane; . U svakom slučaju , ona je bolja od čaja od lipe .

Preporučuje se u obliku čaja od kuvanog korena ( odvara od korena ) u dozi :
2-3 grama na 100 grama , ili
2-6 grama na 200 grama , ključale vode
Dnevno po tri šolje takvog prokuvanog čaja .
Iste su doze za čaj od cveta , poparenog ( nekuvanog ) u poklopljenom sudu . Ili se spremi isparena isceđevina ( gusta teč - na masa ) i upotrebljava u količini
0,2-0,5 grama , 1 to jest , gram toga gustiša ( ekstrakta ) rastvara se u 400 grama čaja od lipe i uzima se na dva sata po jedna čašica . Jači treba da popiju u toku 2-3 dana , a slabiji za 3-4 dana .

Da bi se ova količina mogla približno odrediti , treba imati naumu da jedna kašičica sadrži 5 -6 grama . Prema tome , količina od pola grama iznosila bi deseti , a količina od grama peti deo kašičice . Ovo najbolje mogu spremiti iskusni apotekari .

Kako ovaj koren , koji ima miris anasona , ima i osobinu da tera na mokrenje , a u isto vreme da blago čisti , može da se upotrebi i u početku plućnih zapaljenja , nazeba i gripa . On deluje tada i protiv vatre i protiv bolesti mokraćnih organa .
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa