A┼żurirane teme   ·    Nove poruke   ·    ─Źlanovi   ·    Pravila foruma   ·    Tra┼żi   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Suru─Źica - Filipendula ulmaria
bindDatum: Petak, 31.01.2014, 13:42 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:Suru─Źica, medunika ili kona─Źara (Filipendula ulmaria) je biljka s dugove─Źnim korenom, iz kog izbija jednogodi┼ínje stablo od 0,6 do 1 metra visine. Stablo ima crvenkastu boju i nema malja. Listovi su veliki, perasto ise─Źeni na vi┼íe pari nejednakih liski, od kojih ona ┼íto je na kraju ima tri dela od kojih je najve─çi srednji. Svi su zup─Źasti, okruglo-lancetasti. Cvetovi su mali, boje ┼żu─çkastobele, sladunjava mirisa, mnogobrojni, kao kita na vrhu stabljike.obi─Źno raste pored reka i potoka na zemlji┼ítu koje zadr┼żava vodu. Njeni listovi podse─çaju donekle na paprat, a cvetovi su sitni, beli i skupljeni u cvast na vrhu stabljike. Suru─Źica sadr┼żi salicilna jedinjenja koja se u organima za varenje pretvaraju u salicilnu kiselinu, jedinjenje zahvaljuju─çi kome suru─Źica smiruje upale i ubla┼żava bol. Kompanija Bajer je salicilna jedinjenja za┼ítitila pod komercijalnim imenom aspirin. Suru─Źica se ba┼í kao i ovaj ─Źuveni lek upotrebljava kod povi┼íene telesne temperature, reumatizma, artritisa, upale mi┼íi─ça. Tako─Ĺe, suru─Źica je pokazale dobre rezultate u le─Źenju glavobolje, zubobolje i bola u zglobovima. Pored salicilata, suru─Źica sadr┼żi i tanine i flavonoide koji umiruju mi┼íi─çne gr─Źeve i re┼íavaju probleme sa digestivnim traktom. Ukrajinski nau─Źnici potvrdili su blagotvorno delovanje Suru─Źice na ─Źir na ┼żelucu. Ova biljka deluje i antisepti─Źno posebno kod infekcija urinarnog trakta. Preporu─Źuje se i u kurama mr┼íavljenja, posebno za one osobe koje su sklone nagomilavanju te─Źnosti. Suru─Źica podsti─Źe znojenje pa se preporu─Źuje kod povi┼íene temperature, gripa i prehlada. Dok lipa i zova izazivaju znojenje samo kod bolesnih osoba (koje pate od neke vrste virusne ili bakterijske infekcije) suru─Źica poma┼że svima da se preznoje i ose─çaju bolje.

U etarskom ulju ove biljke ima i vanilina koji ─Źaju daje prijatan miris. U srednjem veku suru─Źica se dodavala u pivo i vino radi ukusa. Suru─Źicu ne treba da uzimaju osobe koje su alergi─Źne na aspirin ili oni koji pate od astme.

Čajna mešavina protiv reumatizma:
Suru─Źica (Filipendula ulmaria) 100g
Divlja dan i no─ç (Viola tricolor) 100g
Rastavi─ç (Equisetum arvense) 100g
Sve biljke pome┼íati pa 3 supene ka┼íike sme┼íe preliti sa 750ml klju─Źale vode, prome┼íati, poklopiti i ostaviti pola sata. Procediti i piti u toku dana u manjim gutljaima.

Čajna mešavina protiv glavobolje:
Suru─Źica (Filipendula ulmaria) 100g
Mati─Źnjak (Melissa officinalis) 100g
Valerijana (Valeriana officinalis) 50g
Sve biljke pome┼íati pa 3 supene ka┼íike sme┼íe preliti sa 750ml klju─Źale vode, prome┼íati, poklopiti i ostaviti pola sata. Procediti i piti u toku dana u manjim gutljajima. Ova me┼íavina posebno poma┼że kod glavobolja izazvanih nervnom napeto┼í─çu.

Čajna mešavina za mršavljenje:
Suru─Źica (Filipendula ulmaria) 100g
Anis (Pimpinela anisum) 100g
Laneno seme (Linni semen) 100g
Krušina (Rhamnus frangula) 100g
Sve biljke pome┼íati. 4 supene ka┼íike sme┼íe preliti litrom klju─Źale vode, prome┼íati poklopiti i ostaviti da stoji pola sata. Procediti i piti nezasla─Ĺeno u toku dana u manjim gutljaima. ─îaj se pije mesec dana, pa se pravi pauza 10 dana. Nakon toga ceo proces se jo┼í jednom ponovi.

Čajna mešavina protiv gripa i povišene temperature:
Suru─Źica (Filipendula ulmaria) 50g
Zova (Sambucus nigra) 50g
Kleka (Juniperus communis) 50g
Mati─Źnjak (Melissa officinalis) 50g
Sve biljke pome┼íati. Dve supene ka┼íike sme┼íe preliti sa 300ml klju─Źale vode, prome┼íati poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta. Procediti popiti ┼íto toplije, po ┼żelji zasla─Ĺeno medom. Piti tri ┼íolje na dan.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa