Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Božikovina
bindDatum: Petak, 31.01.2014, 13:49 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:



Božikovina , Ilek akuifolium L. , zakonom je zaštićena biljna vrsta . Zovu je još česvina i zelenika . Božikovina je zimzeleni dvodomi (1) žbun ili drvo koje dostiže visinu do pet metara, retko do 10 metara. Raste sporo, ali može doživeti starost i do 300 godina. Pripada familiji Aquifoliaceae. U prirodi raste u srednjoj i zapadnoj Evropi, maloj Aziji i severozapadnoj Africi. Stari Rimljani za vreme zimskih praznika darivali su božikovinu prijateljima kao zaštitu od uroka , grmljavine i čarolija . U narodnim običajima božikovina predstavlja zaštitu od zlih duhova i nesreća , u zimskim mesecima stavlja se ispred vrata , a za vreme božićnih praznika u domove u kojima mora ostati do Svijećnicu . Cvet božikovine simbol je Isusova rođenja , crveni plod Isusove krvi , a list Isusove krune . U nas je gotovo neizbežan deo božićnog dekora . I u mojoj porodici na ulazna vrata stavljamo mali venčić ispleten od žita , ukrašen grančicom božikovine i zvončićima , a na stolu svećnjak ukrašen grančicama smreke i božikovine . U narodnoj medicini koristi se za lečenje artritisa i drugih reumatskih oboljenja , gihta , groznice i malarije , bolesti krvi , naročito malokrvnosti , bolesti limfe , škrofuloze i otečenih limfnih žlezda , bolesti disajnih organa i puteva ( bronhitis i katar ) , bolesti digestivnog sistema ( slabi rad želuca ) , bolesti jetre ( žutica ) , krvarenja , tegoba s mokrenjem ili za pojačano izlučivanje mokraće , visoke temperature . Sok iz listova dobija se mlevenjem sveže ubranih listova , a isceđeni sok koristi se za lečenje bolesti jetre . Koren se koristi za pojačano izlučivanje mokraće i za izazivanje znojenja u lečenju grozničavih stanja i povišene telesne temperature .

Moguća i alergija
Tinktura od listova božikovine uz čaj se najčešće koristi u narodnoj medicini , i to za lečenje artritisa , reumatskih oboljenja , hroničnog bronhitisa , tegoba sa želucem , mokrenjem . U nekim krajevima koristi se prženi ili suvi list božikovine kao surogat za kafu , a suvi plod kao purgativ , u dozama koje ne izazivaju povraćanje .

Zreli plodovi su jako otrovni , izazivaju mučninu , povraćanje i proliv , a u težim slučajevima i smrt . Od božikovine se izrađuju i poznate Bahove kapi , koje se upotrebljavaju za lečenje tegoba kao što su često izmenjivanje ljubavi i mržnje prema voljenoj osobi . Moguće su alergija i osetljivost često praćene mučninom , prolivom te jakim povraćanjem .

Od plodova božikovine dobija se lepak uz pomoć kojeg se love ptice .
dlachiDatum: Utorak, 14.08.2018, 03:18 | Poruka broj: # 2

Poruka: 51
Status:

thank you
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa