A┼żurirane teme   ·    Nove poruke   ·    ─Źlanovi   ·    Pravila foruma   ·    Tra┼żi   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Bo┼żikovina
bindDatum: Petak, 31.01.2014, 13:49 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:Bo┼żikovina , Ilek akuifolium L. , zakonom je za┼ític╠üena biljna vrsta . Zovu je jo┼í ─Źesvina i zelenika . Bo┼żikovina je zimzeleni dvodomi (1) ┼żbun ili drvo koje dosti┼że visinu do pet metara, retko do 10 metara. Raste sporo, ali mo┼że do┼żiveti starost i do 300 godina. Pripada familiji Aquifoliaceae. U prirodi raste u srednjoj i zapadnoj Evropi, maloj Aziji i severozapadnoj Africi. Stari Rimljani za vreme zimskih praznika darivali su bo┼żikovinu prijateljima kao za┼ítitu od uroka , grmljavine i ─Źarolija . U narodnim obi─Źajima bo┼żikovina predstavlja za┼ítitu od zlih duhova i nesrec╠üa , u zimskim mesecima stavlja se ispred vrata , a za vreme bo┼żic╠ünih praznika u domove u kojima mora ostati do Svijec╠ünicu . Cvet bo┼żikovine simbol je Isusova ro─Ĺenja , crveni plod Isusove krvi , a list Isusove krune . U nas je gotovo neizbe┼żan deo bo┼żic╠ünog dekora . I u mojoj porodici na ulazna vrata stavljamo mali ven─Źic╠ü ispleten od ┼żita , ukra┼íen gran─Źicom bo┼żikovine i zvon─Źic╠üima , a na stolu svec╠ünjak ukra┼íen gran─Źicama smreke i bo┼żikovine . U narodnoj medicini koristi se za le─Źenje artritisa i drugih reumatskih oboljenja , gihta , groznice i malarije , bolesti krvi , naro─Źito malokrvnosti , bolesti limfe , ┼íkrofuloze i ote─Źenih limfnih ┼żlezda , bolesti disajnih organa i puteva ( bronhitis i katar ) , bolesti digestivnog sistema ( slabi rad ┼żeluca ) , bolesti jetre ( ┼żutica ) , krvarenja , tegoba s mokrenjem ili za poja─Źano izlu─Źivanje mokrac╠üe , visoke temperature . Sok iz listova dobija se mlevenjem sve┼że ubranih listova , a isce─Ĺeni sok koristi se za le─Źenje bolesti jetre . Koren se koristi za poja─Źano izlu─Źivanje mokrac╠üe i za izazivanje znojenja u le─Źenju grozni─Źavih stanja i povi┼íene telesne temperature .

Moguća i alergija
Tinktura od listova bo┼żikovine uz ─Źaj se naj─Źe┼íc╠üe koristi u narodnoj medicini , i to za le─Źenje artritisa , reumatskih oboljenja , hroni─Źnog bronhitisa , tegoba sa ┼żelucem , mokrenjem . U nekim krajevima koristi se pr┼żeni ili suvi list bo┼żikovine kao surogat za kafu , a suvi plod kao purgativ , u dozama koje ne izazivaju povrac╠üanje .

Zreli plodovi su jako otrovni , izazivaju mu─Źninu , povrac╠üanje i proliv , a u te┼żim slu─Źajevima i smrt . Od bo┼żikovine se izra─Ĺuju i poznate Bahove kapi , koje se upotrebljavaju za le─Źenje tegoba kao ┼íto su ─Źesto izmenjivanje ljubavi i mr┼żnje prema voljenoj osobi . Moguc╠üe su alergija i osetljivost ─Źesto prac╠üene mu─Źninom , prolivom te jakim povrac╠üanjem .

Od plodova bo┼żikovine dobija se lepak uz pomoc╠ü kojeg se love ptice .
dlachiDatum: Utorak, 14.08.2018, 03:18 | Poruka broj: # 2

Poruka: 51
Status:

thank you
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa