Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Žalfija za prevenciju Alchajmera
bindDatum: Petak, 31.01.2014, 13:51 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:



Žalfija je 2011. proglašena biljkom godine od strane Međunarodne asocijacije za bilje . Danas korišćena uglavnom u kuhinji , ova sestrinska biljka ruzmarina vrlo je cenjena kao snažno lekovito sredstvo u vreme Rimskog carstva , a taj dobar glas ju prati i danas. Neka od najnovijih istraživanja pokazuju kako kadulja može podstaći pamćenje i kognitivno zdravlje . Žalfija je deo biljne porodice - Labiatae ( Usnače ) . Sve biljke iz porodice usnača sadrže isparljiva ulja , flavonoide i fenolne kiseline koje podstiču zdravlje na različite načine . Dr Rai Sahelian objašnjava : " fenolne kiseline su biljni metaboliti ... zadnji interes za tim kiselinama proizlazi iz njihove potencijalne uloge zaštitne ... protiv bolesti oksidativnog oštećenja ( koronarne srčane bolesti , moždani udar i rak ) . " Listovi i stabljike žalfije sadrže antioksidacijske enzime koji štite od oksidativnih oštećenja ćelija od slobodnih radikala , ai pružaju i olakšanje od upalnih bolesti poput artritisa i astme .

Žalfija za poboljšanje memorije i prevenciju Alchajmera
Medicinal Plant Research Centre ( MPRC ) Engleske proveo je studiju na univerzitetima Njukasl i Nortumbrija upoređujući biljne tablete sa uljem žalfije i placebo pilule . Oni koji su uzimali kadulju prošli su mnogo bolje na testovima nego oni koji su uzimali placebo . Salvia miltiorrhiza , drugo ime za kadulju , sadrži aktivne spojeve slične onima razvijenima za savremene lekove koji se koriste za lečenje Alchajmerove bolesti .

Hemikalija u žalfiji koja je poboljšala njihovo pamćenje je baš ona koja nedostaje kod obolelih od Alchajmerove bolesti . Treba imati na umu da njena sestrinska biljka , ruzmarin , takođe ima slične prednosti .

Možemo se kladiti da su spojevi na bazi prirodnih biljnih sigurniji od sintetičke verzije iz farmaceutske industrije , a najmanje su jednako efikasni , ako ne i više .

Saveti o žalfiji
Uz jednostavno uključivanje žalfije u svakodnevnu ishranu , njene prednosti možete još iskoristiti konzumiranjem čaja od žalfije , ekstrakta ili tinkture . Postarajte se da kupite organske grančice i lišće . Ako kupite veću količinu žalfije , možete jeftino napraviti sopstvenu tinkturu . Dugoročno gledajući , domaća tinktura je najekonomičnija .

Stavite jednu ili dve kapi ispod jezika ili u četvrtinu šolje vode i progutajte . To uklanja začepljenje gastrointestinalnog trakta i lakše se apsorbuje nego tablete i kapsule . Sušena žalfija se može pohraniti u teglu i čuvati na hladnom i suvom prostoru , a tinktura može trajati godinama na isti način .
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa