A┼żurirane teme   ·    Nove poruke   ·    ─Źlanovi   ·    Pravila foruma   ·    Tra┼żi   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
┼Żalfija za prevenciju Alchajmera
bindDatum: Petak, 31.01.2014, 13:51 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:┼Żalfija je 2011. progla┼íena biljkom godine od strane Me─Ĺunarodne asocijacije za bilje . Danas kori┼íc╠üena uglavnom u kuhinji , ova sestrinska biljka ruzmarina vrlo je cenjena kao sna┼żno lekovito sredstvo u vreme Rimskog carstva , a taj dobar glas ju prati i danas. Neka od najnovijih istra┼żivanja pokazuju kako kadulja mo┼że podstac╠üi pamc╠üenje i kognitivno zdravlje . ┼Żalfija je deo biljne porodice - Labiatae ( Usna─Źe ) . Sve biljke iz porodice usna─Źa sadr┼że isparljiva ulja , flavonoide i fenolne kiseline koje podsti─Źu zdravlje na razli─Źite na─Źine . Dr Rai Sahelian obja┼ínjava : " fenolne kiseline su biljni metaboliti ... zadnji interes za tim kiselinama proizlazi iz njihove potencijalne uloge za┼ítitne ... protiv bolesti oksidativnog o┼ítec╠üenja ( koronarne sr─Źane bolesti , mo┼żdani udar i rak ) . " Listovi i stabljike ┼żalfije sadr┼że antioksidacijske enzime koji ┼ítite od oksidativnih o┼ítec╠üenja c╠üelija od slobodnih radikala , ai pru┼żaju i olak┼íanje od upalnih bolesti poput artritisa i astme .

┼Żalfija za pobolj┼íanje memorije i prevenciju Alchajmera
Medicinal Plant Research Centre ( MPRC ) Engleske proveo je studiju na univerzitetima Njukasl i Nortumbrija upore─Ĺujuc╠üi biljne tablete sa uljem ┼żalfije i placebo pilule . Oni koji su uzimali kadulju pro┼íli su mnogo bolje na testovima nego oni koji su uzimali placebo . Salvia miltiorrhiza , drugo ime za kadulju , sadr┼żi aktivne spojeve sli─Źne onima razvijenima za savremene lekove koji se koriste za le─Źenje Alchajmerove bolesti .

Hemikalija u ┼żalfiji koja je pobolj┼íala njihovo pamc╠üenje je ba┼í ona koja nedostaje kod obolelih od Alchajmerove bolesti . Treba imati na umu da njena sestrinska biljka , ruzmarin , tako─Ĺe ima sli─Źne prednosti .

Mo┼żemo se kladiti da su spojevi na bazi prirodnih biljnih sigurniji od sinteti─Źke verzije iz farmaceutske industrije , a najmanje su jednako efikasni , ako ne i vi┼íe .

Saveti o ┼żalfiji
Uz jednostavno uklju─Źivanje ┼żalfije u svakodnevnu ishranu , njene prednosti mo┼żete jo┼í iskoristiti konzumiranjem ─Źaja od ┼żalfije , ekstrakta ili tinkture . Postarajte se da kupite organske gran─Źice i li┼íc╠üe . Ako kupite vec╠üu koli─Źinu ┼żalfije , mo┼żete jeftino napraviti sopstvenu tinkturu . Dugoro─Źno gledajuc╠üi , domac╠üa tinktura je najekonomi─Źnija .

Stavite jednu ili dve kapi ispod jezika ili u ─Źetvrtinu ┼íolje vode i progutajte . To uklanja za─Źepljenje gastrointestinalnog trakta i lak┼íe se apsorbuje nego tablete i kapsule . Su┼íena ┼żalfija se mo┼że pohraniti u teglu i ─Źuvati na hladnom i suvom prostoru , a tinktura mo┼że trajati godinama na isti na─Źin .
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa