Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Valerijana smiruje
bindDatum: Petak, 31.01.2014, 13:53 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:



Valerijana ( lat. Valeriana officinalis ) je trajna biljka sa slatkim mirisnim rozim ili belim cvetićima koji cvetaju u letnjim mesecima . Samoniklo raste na svim vlažnijim mestima do 2000 metara nadmorske visine . Njeno ime potiče od latinske reči valere - biti dobro . Valerijanini cvetni ekstrakti korišćeni su i kao parfem . Međutim koren valerijane koji se koristi u lečenju ima jak i neprijatan miris . Miris korena , zbog kiseline koju sadrži , posebno deluje na mačke . On ima feromonske delovanje na njih , pa ih doslovce hipnotizira . Ako vam je život pun stresa , iscrpljeni ste i ne možete spavati , posegnite za valerijanom radi boljeg zdravlja i ugodnog raspoloženja . Valerijana prvenstveno služi za lečenje nesanice , jer omogućava čvrst i krepak san . Jedna od njenih jakih strana je ta što ne izaziva mamurluk poput farmaceutskih sredstava za spavanje . Druga joj je prednost smirujuće delovanje , koje uklanja napetost i uzrujanost te ublažava depresiju . Valerijana se zato koristi kao prirodna alternativa farmaceutskim lekovima iz klase benzodiazepina , a pomaže i kod odvikavanja od istih . U Nemačkoj valerijana je zvanično odobrena za upotrebu kod nesanice , nervoze i uznemirenosti , a neki je fitoterapeuti preporučuju i kod hipohondrije .

Opušta mišiće i smiruje želudac. Njeno umirujuće delovanje opušta mišiće te oslobađa od grčeva , nadutosti , bolova u želucu i nagona za povraćanjem .

Relaksira čak i mišiće probavnog trakta te posledično uklanja simptome sindroma iritabilnog creva .

Valerijana može pomoći protiv glavobolje i migrene te ublažiti bolove i upale u zglobovima i kostima .

Istraživanja su pokazala da može biti korisna i kod išijasa , neuralgije , periferne neuropatije , multiple skleroze , epilepsije i poremećaja pažnje kod odraslih i dece .

Ostala stanja kod kojih može pomoći valerijana :
bolesti disajnih organa
ženske tegobe
bolesti urinarnog trakta
visoki pritisak
zavisnost od nikotina
crevni paraziti

Preparate od valerijane možete kupiti u obliku čaja , tinktura , ulja , kapi , kapsula , ekstrakta u apotekama i biljnim drogerijama , a možete ih napraviti i sami .

Tinktura od valerijane
Ubacite 50 grama usitnjenog korena valerijane u litru 40 - procentnog alkohola i ostavite da stoji 10 dana . Nakon toga ocedite , nalijte u boce i dobro začepite .
Uzimajte na kocki šećera 50-55 kapi kod ubrzanog ili nemirnog rada srca , protiv želudačnih bolova , nesvestice , umne iscrpljenosti i nesanice .

Čaj od valerijane
Stavite 2 to tri grama korena valerijane na šoljicu vruće vode i nakon 20 minuta procedite .
Pijte 2-3 šoljice dnevno , a zadnju obavezno pola sata pre spavanja .
Slobodno dodajte još neku drugu biljku za ugodniji ukus , poput mente , matičnjaka , kamilice ili kantariona .

Berba valerijane
Berite koren valerijane pre same cvetanja ili nakon nje , u jesen . Očistite je , usitnite i sušite na toplom i prozračnom mestu u hladu . Čuvajte je u dobro zatvorenoj ambalaži .

Napomena
Valerijanu ne smete koristiti u trudnoći i tokom dojenja te ako istovremeno pijete sedative i barbiturate .
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa