Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Amaranth
bindDatum: Petak, 31.01.2014, 13:56 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:



Amaranth, kod nas takođe poznat kao šćir , štir ili rumenika , je drevna žitarica široko rasprostranjena na području Azije i Amerike . Ova hranljiva pseudožitarica uzgaja se već više od 8000 godina . Kod nas je amaranth još uvek relativno nova namirnica , no postaje sve popularnija zbog svojih superiornih hranljivih svojstava . Po izgledu amaranth je nalik na proso . Postoji oko 60 različitih vrsta amarantha . Neke vrste imaju jestivo lišće i kada su mlade , mogu se konzumirati i kao povrće . Samo ime amaranth znači besmrtan . U Americi je hiljadama godinama bio jedna od glavnih namirnica te predstavljao bitan deo obreda američkih domorodaca . Pre dvadesetak godina ova drevna žitarica doživela je preporod nakon što ju je američka Nacionalna Akademija Nauka preporučila kao deo svakodnevne ishrane. Amaranth je odličan izvor proteina , sadrži dvostruko više iskoristivog kalcijuma od mleka , triput više vlakana od pšenice , a njegovo je lišće izuzetno dobar izvor gvožđa . Obiluje i mineralima kao što su kalijum , bakar , magnezijum , fosfor i posebno manganom , te vitaminima A , B6 , K i C , folnom kiselinom i riboflavinom . Sadrži vredne aminokiseline , među njima i lizin koji deluje protiv virusa herpesa . Ne sadrži gluten što ga čini pogodnim za osobe preosetljive na gluten .

Dokazano je da redovna konzumacija amarantha smanjuje loš holesterol , hipertenziju i rizik od kardiovaskularnih bolesti .

Amaranth je zbog svoje hranljivosti odličan za uzraste svih uzrasta , od kolevke pa do starosti . Čini odojčad i decu u razvoju otpornim na infekcije .

Zbog obilja kalcijuma i gvožđa preporučljiv je ženama jer jača kosti i sprečava malokrvnost.

Ako planirate trudnoću , svakako uvrstite u ishranu ovu žitaricu koja zbog obilja folne kiseline podstiče zdravlje reproduktivnog sistema , štiti od pobačaja te snižava rizik od oštećenja mozga i neuralne cevi kod novorođenčadi za čak 75% . Redovna ishrana amarantha podmlađuje organizam jer štiti tkiva od molekularnih poremećaja koji uzrokuju starenje .

Lekovita svojstva amarantha

normalizuje visoki pritisak i holesterol
pomaže kod anemije i neuhranjenosti
jača koštani sistem
poboljšava varenje
štiti zdravlje fetusa
jača imunitet
podmlađuje organizam
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa