Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Kava kava
bindDatum: Petak, 31.01.2014, 13:58 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:



Kava kava ( lat. Piper methisticum ) , rasprostranjena je biljna kultura sa područja Severnog Pacifika . Zanimljivo je da , uprkos imenu , nema baš nikakve veze ni sličnosti s kafom , ali je srodna sa paprenom metvicom . Narodi širom Pacifika često je koriste u medicinske , religijske i društvene svrhe , jer uklanja napetost i strah te podstiče druželjubivost . Delovanje te biljke zapadnjaci su otkrili 1768. zahvaljujući svedočanstvu moreplovca i istraživača Džejmsa Kuka o biljci koju pacifički urođenici uzimaju da bi postali opušteniji , vedriji i otvoreniji . Aktivni sastojci u biljci su kavalaktoni , od kojih je najmanje 15 psihoaktivno . Delovanje preparata kava kafe zavisi o koncentraciji određenih kavalaktona . Jedan od glavnih je desmetoksijangonin , koji podstiče blagu euforiju , te kavain , koji poboljšava pažnju i koncentraciju . kava kava predmet je mnogih istraživanja , te je na dobrom putu da zameni neke fabričke lekove . Najpoznatije delovanje kava - kafe jest umirivanje središnjeg nervnog sistema bez remećenja umnih sposobnosti . Zato je idealan dodatak ishrani za ljude koji trpe od teskobe , ali istovremeno imaju potrebu za budnošću i koncentracijom . kava kava je prirodna i odlično podnošljiva alternativa lekovima za smirenje - opušta mišiće , deluje kao anestetik , anksiolitik i antikonvulzivi . Takođe se može koristiti protiv bolova umesto farmaceutskih analgetika .

Pomaže ne samo kod depresije
Zbog diuretičkih i antiinflamatornih svojstava koristi se u lečenju gihta , bronhijalnih kongestija , cistitisa i prostatitisa .

Godine 2006. naučnici sa Univerziteta iz Aberdina u Škotskoj objavili su da bi kava kava mogla biti efikasna u lečenju raka jajnika i leukemije .

U istraživanju je ustanovljeno da ekstrakti metanola iz biljke smanjuju rast ćelija raka , a pritom ne diraju zdrave . Ovo takođe objašnjava nižu stopu raka kod ljudi koji je redovno konzumiraju .

Druga istraživanja pokazuju da bi mogla biti korisna kod sinovijalnog sarkoma , plućnih tumorogeneze , raka prostate i bešike .

Stanja kod kojih pomaže kava kava :
tjeskoba
napetost
uzrujanost
zabrinutost
potištenost
nesanica
hiperaktivnost
glavobolja
simptomi menopauze

Napomena
Preparati kava - kafe nalaze se na tržištu u obliku kapsula , ekstrakta , tinkture , čaja ili kao dodatak u buteljirano pićima , a proizvode se od korena biljke .

Koristite samo preparate proverenog kvaliteta prema navedenim uputstvima . Osobe koje pate od kliničke depresije ne smeju konzumirati kava kavu .

Nije bilo znakova štetnosti ovog preparata za jetru niti nekih drugih ozbiljnijih neželjenih dejstava. Osim toga, on osobama koje žele da koriste taj preparat preporucuje da prethodno provere funkcije jetre i da kavu koriste pod nadzorom lekara. Takodje se savetuje da se kava ne meša sa alkoholom niti sa drugim lekovima.
Ne preporučuje se konzumiranje ove biljke u kombinaciji s alkoholom , antipsihoticima , barbituratima i antidepresivima . kava kava ne sme se uzimati duže tri meseca .
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa