Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Trava iva
bindDatum: Petak, 31.01.2014, 13:59 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:



Trava iva ( lat. teucrium montanum ) vrlo je lekovita biljka koja raste u planinskim krajevima širom sveta . Kod nas je poznata i pod nazivima dupcac i gorski cmilj , a iskusnom nalazaču vredi kao zlato . Prepoznatljiva je po malim grmićima sa bledo žućkastim cvjetićima na vrhovima grančica . Stabljike su pretežno uzdignute i delimično drvenaste . Listovi su bez peteljke , dlakavi samo s naličja , zeleni i sivo beličaste boje . Ova biljka raste po suvim , toplim i krševitim mestima , na visinama od oko 800 mi više , uglavnom na južnim obroncima . Trava iva koristila se za lečenje još u doba antike . Postoji staro narodno verovanje na Balkanu prema kojemu ova trava omogućava mentalni i fizički oporavak nakon duge bolesti , teške telesne ili duševne iscrpljenosti . Iako je manje poznata u široj javnosti , trava iva je jedna od najpouzdanijih lekovitih biljaka . Jako je cenjena u planinsko - brdskim krajevima , a kažu da leči skoro sve teške bolesti . Uz nju se veže jedna narodna izreka : " Trava iva od mrtva pravi živa " . Izuzetno je gorkog i oporog ukusa , au narodnoj medicini koristi se za lečenje mnogobrojnih bolesti , pre svega probavnih i disajnih organa , pa čak i kod tuberkuloze pluća . Trava iva u svojem sastavu ima gorke materije , tanin , metanol , petrolejski eter , hloroform , etil acetat , 1 - butanol . Zbog tih sastojaka čak je i apotekari često preporučuju za jačanje imuniteta , a odličan je izbor za ljude koji su izloženi jakom stresu .

Zbog gorkih materija pomaže kod mnogobrojnih bolesti želuca i olakšava nadutost .

Svojim antiseptičkim delovanjem uništava patogene mikroorganizme , odstranjuje štetne materije u crevima i želucu .

Delotvorna je kod bolesti usta i grla , raznih infekcija , gljivica i afti .

Čaj trave ive leči grčeve i čisti krv . Upotrebljava se i protiv svih vrsta groznica te kao pomoć kod šećerne bolesti .

Prema novim istraživanjima , nivo antioksidativnih materija u čaju podjednaka je onoj u ginku i zelenom čaju , poznatim po izvanrednoj lekovitosti .

Tinktura trave ive pomaže kod hemoroida , te bolesti jetre i žuči jer podstiče stvaranje i protok žučne kiseline .

Kao kupka povoljno deluje na kožu , naročito kada je reč o ranama i promenama na koži . Veoma je popularna u obliku balzama za ublažavanje reumatizma .

Koja vas god bolest mučila , pokušajte lečenje s travom ivom jer je ona - univerzalni lek .

Svojstva trave ive :
deluje protiv bakterija i gljivica
pomaže kod bolesti želuca
smanjuje upale
jak je antioksidans
pomaže kod depresije
reguliše probavu
izbacuje višak tečnosti iz organizma
primenjuje se u lečenju bolesti disajnih organa
jača imunitet
pomaže kod hemoroida i šećerne bolesti
čisti organizam

Trava iva cveta juni-septembar , a sakuplja se baš u to vreme .

Želite li pravilno brati travu ivu , lisnate cvetne vrhove grančica secite oštrim makazama i brzo ih sušite na prozračnom mestu da bi im sačuvali boju i specifičan miris .

Gde god da berete travu ivu , barem trećinu vidljivih cvetova ostavite netaknute . Jer osim što je lekovita , korisna je i zato što izvrsno vezuje ono malo zemlje na golom kamenjaru .

Priprema čaja
Prelijte kašičicu trave ive s dva decilitra vruće vode i odmah poklopite . Posle 15 minuta procedite . Pijte čaj jednom do dvaput dnevno pre jela .

Priprema tinkture
20 grama trave namočite u jednom decilitru alkohola . Ostavite da stoji dve nedelje . Pijte triput dnevno po 20 kapi .. .
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa