Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Proso ne sadrži gluten
bindDatum: Petak, 31.01.2014, 14:00 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:



Proso je jednogodišnja biljka izgledom vrlo slična kukuruzu, raste vrlo visoko i rađa malim uljušturenim semenkama. Proso je drevno seme , koje se prvobitno uzgajalo u suvim klimama Afrike i severne Kine još od neolita . S vremenom , proso se proširilo po celom svetu . Rimljani i Gali od ove žitarice su pravili kašu , au Srednjem veku se proso jelo češće od pšenice . Uprkos njegovoj popularnosti , u Americi i Evropi proso se većinom smatralo stočnom hranom . Srećom , zanimanje za ovu namirnicu raste , pogotovo među ljudima kojima se preporučuje bezglutenska dijeta . Naime , za razliku od nekih žitarica , proso ne sadrži gluten . Proso je blago slatkastog ukusa i orašaste teksture . Ova žitarica preporučuje se svima jer telo opskrbljuje s mnoštvom korisnih hranljivih materija . Sadrži čak 15% belančevina , što ga čini vrhunskom namirnicom za vegetarijance , a uz to je bogato vlaknima , vitaminima B - kompleksa , uključujući niacin , tiamin i riboflavin . Proso je i odličan izvor minerala , jer u njemu ima gvožđa , magnezijuma , mangana , fosfora i kalijuma . Fosfor obavlja važnu ulogu u našem organizmu . Osim što je odgovoran za izgradnju kostiju i zuba , fosfor je potreban za rast i obnovu ćelija te proizvodnju DNK i RNK . Proso je namirnica koja čuva zdravlje srca , jer je bogata magnezijumom .

Ovaj mineral ublažava i tegobe sa astmom te učestale napade migrene . Osim toga , magnezijum pomaže pri snižavanju krvnog pritiska i smanjuje rizik od srčanog udara .

Proso sadrži i fitohemikalije , uključujući fitinsku kiselinu , za koju se veruje da snižava holesterol , te fitate , koji je povezan sa smanjenim rizikom od raka .

Ova žitarica pripada alkalnoj grupi namirnica , što ga čini lako svarljivim i deluje umirujuće na želudac .

Proso je pametan ugljeni hidrat sa puno vlakana i niskim procentom šećera . Zbog toga ima i relativno nizak glikemijski indeks .

Smatra se da proso čisti organizam , uspostavlja ravnotežu , reguliše probavu i jača imunitet .

Preporučuje se u slučajevima povećanog fizičkog i psihičkog napora , trudnicama i dojiljama .

Proso je svestrana namirnica . Može se koristiti u slanim jelima i desertima .

Ima delikatan orašasti ukus i , zavisno o tome kako ga kuvate , može biti hrskavo ili mekano .
Pre kuvanja prosa savetuje se popržiti ga na suvoj tavi da bi zrna raspucala i lakše apsorbovala vodu. Prženje do 3 minute koje razvija blagu orašastu aromu i takođe poboljšava konačni ukus jela. Proso se kuva u trostrukoj količini vode oko pola sata, dok sva voda nije apsorbovana. Tada se makne s izvora topline i još 10-tak minuta ostavlja u pari. Zrna će biti rastresenija ako su kuvana s manje vode, a vreme kuvanja će se smanjiti 5-10 minuta ako se proso prethodno namoči.. Ako je skladisteno na suvo i hladno mesto, proso se može čuvati i do 2 godine, no brašno treba iskoristiti ubrzo nakon mlevenja jer se neuobičajeno brzo kvari.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa