Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Kakao
bindDatum: Petak, 31.01.2014, 14:03 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:



Od davnina kakao se smatra dragocenom namirnicom .Prema astečkom caru Montezumi , ovaj je napitak bio rezervisan za ratnike i društvenu elitu , a imao je sakralne i svečane karakteristike . Švedski botaničar Linne , dao je biljci naziv Theobroma cacao L. gde " Theobroma " upravo znači " hrana bogova " . Kakao raste na drveću prosečne visine 4-8 metara i spada u vazdazelene biljke porodice Sterculiaceae . Poreklo ova biljka vuče iz tropskih krajeva južne Amerike , a plod se najčešće koristi za izradu kakao praha i čokolade . Plod stabla kakaa je jajolikog oblika , dugačak do 30 cm i teži do 500 grama . U plodu unutar bijelog mesa se nalazi 20-60 semenki . Pulpa se koristi za izradu sokova , a od ploda nastaje kakao prah i kakao maslac , a može se jesti i čitav plod . Svako seme sadrži i do 50% masti od koje se radi kakao maslac . U kakau se nalazi i teobromin , sastojak vrlo sličan kofeinu . U divljem obliku , kakao je danas moguće pronaći još samo u podnožju Anda na visini 200-400 metara , u području Amazone i u blizini reke Orinoko . Kakao je u Evropu prvi put doputovao u obliku napitaka 1519. godine . Sirovi kakao , u zrnu , komadićima ili u prahu , smatra se , prema svojim nutritivnim svojstvima , jednom od najhranjivijih namirnica na svetu . Zbog toga ova namirnica spada u kategoriju superhrana .

kakao :
štiti organizam od uticaja slobodnih radikala
smanjuje stres i depresiju
štiti od bolesti srca i krvnih sudova
štiti od mnogih vrsta raka
odličan je izvor gvožđa
reguliše nivo šećera i holesterola
podstiče bolje pamćenje i koncentraciju
smanjuje opasnost od srčanog udara
pomaže u regulaciji krvnog pritiska

Kakao sadrži više od 300 hemijskih supstanci sa pozitivnim učinkom na zdravlje .

Po svojem sastavu , kakao je izuzetno bogat antioksidansima koji su odgovorni za ukupno zdravlje organizma .

Antioksidansi štite Vaš organizam od bolesti i od slobodnih radikala koji su glavni uzrok starenja .

Kakao sadržava najvišu koncentraciju antioksidanta u poređenju s bilo kojom namirnicom u svetu .

Ti antioksidanti uključuju polifenole , katehine i epikatehin .

Gledajući po težini , kakao ima više antioksidanata nego crno vino , borovnice , acai bobice , šipak i goji bobice zajedno!

Kakao , zbog svojeg sastava bogatog mineralima ( posebno magnezijumom ) pomaže u borbi protiv stresa .

Magnezijum odgovoran za preko 300 procesa u organizmu - od probave , do rada srca i mozga .

U svojem sastavu , kakao sadrži katehine , polifenole za koje se veruje da štite od srčanih oboljenja , karcinoma , ali i niza drugih bolesti .

Nadalje , kakao je izvrstan izvor gvožđa , hroma , mangana , cinka i vitamina C. U 28 grama kakaa dobićete čak 314% dnevne preporučene količine gvožđa .

Prema rezultatima istraživanja sprovedenog na Australijskom međunarodnom institutu za dijabetes , dijabetičari koji redovno konzumiraju kakao imaju znatno bolji krvni pritisak i manju opasnost od srčanih oboljenja i infarkta .

Ova čudesna biljka sadrži i PEA ( feniletilamin ) . Radi se o skupu spojeva koje Vaš organizam luči kada ste zaljubljeni , pa stoga ne čudi kako mnogi potrebu za ljubav zamenjuju čokoladom čiji je glavni sastojak kakao .

U kakao se nalaze i serotonin i dopamin , hormoni sreće . Zrno kakaa obiluje omega - 6 masnim kiselinama koje hrane mozak i pomažu celokupnom funkcionisanju organizma .

Zbog svega navedenoga , uvrstite kakao u Vašu svakodnevnu ishranu .

Međutim nemojte se zavaravati da jedući običnu čokoladu ( koliko god ona crna bila ) unosite u organizam zdravi kakao . Nažalost u procesu proizvodnje čokolade kakao se zagreva i gubi svoja nutritivna i lekovita svojstva .

Kupujte čisti , organski kakao i uživajte u njegovim blagodetima .
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa