Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Matičnjak obnavlja organizam
bindDatum: Petak, 31.01.2014, 14:04 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:



Ova divna biljka prijatnog mirisa limunastog , srodnik je kadulje i lavande . Pčele ga vole , pa zbog toga i nosi ime matičnjak ( lat. Melissa officinalis ) , a nazivaju ga i melisa , limuncica , čelinjak , limunka , maternjak , pčelinja metvica , rojevac i macina trava . Matičnjak je jedna od malobrojnih biljaka koje su istovremeno lekovite , mirisne , ukrasne , začinske , aromatične , medonosne i imaju industrijsku primenu . U lečenju je zastupljen i cenjen od davnina . Plinije ga je preporučivao za oči , Sveta Hildegarda za radost , Paracelzus ga je nazivao eliksirom života , a postoje beleške da je i Šekspiru bio omiljena biljka ....Lekovito delovanje matičnjaka...... Izvedeno je više studija na temu delovanja matičnjaka na stres , nesanicu i napetost , a sve su potvrdile njegovu efikasnost . U kombinaciji sa valerijanom jednako je delotvoran poput sintetskog leka za smirenje triazolam , ali za razliku od njega ne izaziva nuspojave . Dokazano je da matičnjak pojačava koncentraciju i podstiče bolje rešavanje tekstualnih i slikovnih zadataka . Takođe se smatra da zbog antioksidanata , koji štite ćelije tela od oštećenja uzrokovanih oksidacijom , matičnjak pomaže i obolelima od Alchajmerove bolesti da poboljšaju pamćenje i koncentraciju .

ESCOP ( Evropski naučni fitoterapijske komitet ) zvanično je odobrio oralnu upotrebu matičnjaka za napetost , nemir i razdražljivost . Takođe je preporučio lečenje matičnjakom probavnih poremećaja kao što su grčevi , te lokalno za herpes na usni .

Matičnjak ima jaka antivirusna svojstva , skraćuje trajanje bolesti i smanjuje mogućnost recidiva .
Eterično ulje matičnjaka ima slično delovanje kao sama biljka . Jako je cenjeno i skupo , pa treba paziti da se ne radi o patvorina . Spolja se koristi razblaženo za masažu ili ublažavanje herpes simpleksa .

Lekovito delovanje matičnjaka :
pomaže kod depresije i stresa
smanjuje glavobolje
podstiče miran san
pomaže kod prekomernog rada štitnjače
smanjuje visoku temperaturu
ublažava trudničke mučnine i menstrualne grčeve
pomaže kod herpes simpleksa
povećava kreativnost i koncentraciju

Čaj od matičnjaka
Matičnjak možete koristiti kao čaj , uvarak , tinkturu ili integralnu otopinu lekovitog bilja
Za pripremu čaja od matičnjaka prelijte kašičicu suvog bilja sa dva decilitra vode .

Karmelićanska vodica
Jedan od najpoznatijih preparata od matičnjaka je svakako karmelićanska vodica . Njenu recepturu osmislile su časne sestre karmelićanke u Srednjem veku . Pripisivana su joj i čudotvorna svojstva , tako da postoje zapisi iz 17. veka o ljudima koji su doživeli stotinu i više godina zbog redovne konzumacije tokom doručka . Bila je i ostala sredstvo za lečenje depresije , lupanja srca , migrene , napetosti , razdraženosti , straha i treme , slabog pamćenja , zamora , nesvestice i noćnog gušenja , a možete je koristiti kao parfem i za masažu .

Sastojci :
litra alkohola ( vodka , rum , konjak ili brendi )
165 grama sušenih cvetnih vrhova matičnjaka
40 grama nešpricane limunove korice
5 grama korena anđelike
Ostavite u hladu dve nedelje , nakon toga dodajte :
65 grama korijandera
12,5 grama muškatnog oraščića
12,5 grama cimeta
1,5 gram klinčića
Ostavite još nedelju dana u hladu , nakon toga procedite u tamnu bocu . Pijte jednu do dve kašičice dnevno .

Matičnjak za negu kože
Matičnjak je zbog svojih antivirusnih svojstava veoma popularan u kozmetici . Od njega se prave losioni , tonici , hidrolati , kreme i slično .
Tonik i parno kupatilo odlični su za negu masne i problematične kože , a pogoduju i mešovitoj koži , jer hidriraju i vraćaju ravnotežu .

Za pripremu vlastitog osvežavajućeg tonika pomešajte kašičicu matičnjaka sa šoljicom hamamelisa , ostavite da stoji nedelju dana .
Zatim procedite i koristite jednom dnevno .

Uzgoj i berba
Matičnjak se bere u doba cvetanja početkom leta .
Najbolje je sušiti celu biljku , pa zatim otkinuti listove da se ne izgube dragocena ulja .
Lako ga možete posaditi kod kuće , jer voli sve vrste zemlje . Otporan je na niske temperature i uspeva na svim terenima do 100 mn / m
Matičnjakom možete začinjavati bilo koje jelo u koje biste stavili limun . Obavezan je sastojak lekovitih likera Benedictine i Chartreuse .
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa