bind | Datum: Petak, 31.01.2014, 14:04 | Poruka broj: # 1 |
Poruka: 1512
Status:
|
Ovo povrće čuva vid , smanjuje rizik od moždanog udara i raka. Šargarepa ili Mrkva ( lat. Daucus carota L ) je korenasto povrće koje pripada porodici Umbelliferae . Ova namirnica se uzgaja već preko 1000 godina . Smatra se da je njena domovina Evropa , gde ona i dan danas raste kao samonikla biljka . Uzgojem je razvijeno preko 100 vrsta šargarepe . Većina nas je upoznata s mrkvom narandžaste boje , no postoji i ljubičasta , crvena , žuta i crna šargarepa . Dok je narandžasta šargarepa popularna u Evropi , u južnoj Aziji i Africi koristi se uglavnom ona ljubičaste boje . Plodovi šargarepe po veličini mogu varirati 2-90 centimetara . Boja mrkve ukazuje da je bogata beta karotenom , nakon čega slede vitamin K , vitamin C , vitamin E , vitamin B1 , B2 , B3 , B6 , folna kiselina , fosfor , kalijum , mangan i molibden . Takođe obiluje vrednim antioksidansima - karotenoidima , hidroksinamičnim kiselinama i antocijaninima . Metabolički prethodnik vitamina A , beta karoten , opravdano je dobio ime po šargarepi ( lat. Carota ) , jer ona sadrži 407% njegove dnevne preporučene doze . Beta karoten jača imunitet , štiti od infekcija i raka . Redovno konzumiranje beta karotena smanjuje rizik od pojave glaukoma i katarakta , pomaže u očuvanju i poboljšanju vida te smanjuje kratkovidost - posebno kod dece .
Beta karoten je poželjan u ishrani obolelih od raka ( naročito pluća , želuca , jednjaka , tankog creva , grlića materice i same materice ) , jer ga oni , prema istraživanjima , imaju za trećinu manje od normalnog nivoa .
Adekvatna dnevna doza beta karotena kod pušača značajno smanjuje izglede za dobijanje raka pluća i emfizema Dokazano je da povrće tamnonarančaste boje , posebice šargarepa , najefikasnije štiti kardiovaskularno zdravlje . Zbog obilja vlakana i pektina smanjuje povišeni holesterol , te podiže nivo dobrog HDL holesterola .
Nijedna biljka bolje od šargarepe ne zaustavlja proliv i povraćanje kod odojčadi , a uspešno tjera i dečje gliste .
Zbog vrednih sastojaka preporučuje se kod slabosti organizma , slabokrvnosti i bolesti uzrokovanih pomanjkanjem vitamina kao što su skorbut i rahitis .
sargarepasokSok od šargarepe odličan je za pospešivanje mokrenja , a u kombinaciji s medom preporučljiv je za bolesti grla i jačanje imuniteta .
U spoljnoj primeni šargarepa zaceljuje i ublažava čireve , opekotine , ekceme , rane i zagnojenja .
Mrkvino stabljike obiluju mineralnim solima , a obliku uvarka ili kupelji deluju protiv afti .
Redovno konzumiranje šargarepe : smanjuje rizik od moždanog udara za 40% štiti vid podstiče probavu i rad jetre štiti od nekolikih vrsta raka čuva zdravlje srca i krvnih sudova jača imunitet pomaže kod proliva poboljšava izgled kože čisti organizam
Uja šargarepe Macerat korena šargarepe izuzetno je bogat beta karotenom , te se najčešće koristi za sunčanje i tamnjenje kože , kao i za tretiranje ožiljaka i tamnih mrlja . Najbolje pogoduje suvoj i dehidriranoj koži .
Bazno ulje šargarepe je skupo i visokokvalitetno ulje sa snažnim protivupalnim i antioksidativnim svojstvima . Odlično je za negu pre i posle sunčanja , a i tretiranje opekotina .
Pogodno je za negu masne kože sklone nastanku mitisera i akni . Zbog svojstava regeneracije i podsticanja cirkulacije koristi se za kuperoznu kožu i tamne podočnjake .
Eterično ulje šargarepe stimuliše rad jetre i bubrega , normalizuje holesterol i podstiče detoksikaciju . Idealno je za negu svih vrsta kože , a posebno zrele , jer regeneriše , deluje protivupalno i zaceljuje .
Takođe se primenjuje u nezi za sunčanje te kao tretman ekcema , rozaceje , psorijaze i dermatitisa .
|
|
| |