Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Šargarepa i zdravlje
bindDatum: Petak, 31.01.2014, 14:04 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:



Ovo povrće čuva vid , smanjuje rizik od moždanog udara i raka. Šargarepa ili Mrkva ( lat. Daucus carota L ) je korenasto povrće koje pripada porodici Umbelliferae . Ova namirnica se uzgaja već preko 1000 godina . Smatra se da je njena domovina Evropa , gde ona i dan danas raste kao samonikla biljka . Uzgojem je razvijeno preko 100 vrsta šargarepe . Većina nas je upoznata s mrkvom narandžaste boje , no postoji i ljubičasta , crvena , žuta i crna šargarepa . Dok je narandžasta šargarepa popularna u Evropi , u južnoj Aziji i Africi koristi se uglavnom ona ljubičaste boje . Plodovi šargarepe po veličini mogu varirati 2-90 centimetara . Boja mrkve ukazuje da je bogata beta karotenom , nakon čega slede vitamin K , vitamin C , vitamin E , vitamin B1 , B2 , B3 , B6 , folna kiselina , fosfor , kalijum , mangan i molibden . Takođe obiluje vrednim antioksidansima - karotenoidima , hidroksinamičnim kiselinama i antocijaninima . Metabolički prethodnik vitamina A , beta karoten , opravdano je dobio ime po šargarepi ( lat. Carota ) , jer ona sadrži 407% njegove dnevne preporučene doze . Beta karoten jača imunitet , štiti od infekcija i raka . Redovno konzumiranje beta karotena smanjuje rizik od pojave glaukoma i katarakta , pomaže u očuvanju i poboljšanju vida te smanjuje kratkovidost - posebno kod dece .

Beta karoten je poželjan u ishrani obolelih od raka ( naročito pluća , želuca , jednjaka , tankog creva , grlića materice i same materice ) , jer ga oni , prema istraživanjima , imaju za trećinu manje od normalnog nivoa .

Adekvatna dnevna doza beta karotena kod pušača značajno smanjuje izglede za dobijanje raka pluća i emfizema
Dokazano je da povrće tamnonarančaste boje , posebice šargarepa , najefikasnije štiti kardiovaskularno zdravlje .
Zbog obilja vlakana i pektina smanjuje povišeni holesterol , te podiže nivo dobrog HDL holesterola .

Nijedna biljka bolje od šargarepe ne zaustavlja proliv i povraćanje kod odojčadi , a uspešno tjera i dečje gliste .

Zbog vrednih sastojaka preporučuje se kod slabosti organizma , slabokrvnosti i bolesti uzrokovanih pomanjkanjem vitamina kao što su skorbut i rahitis .

sargarepasokSok od šargarepe odličan je za pospešivanje mokrenja , a u kombinaciji s medom preporučljiv je za bolesti grla i jačanje imuniteta .

U spoljnoj primeni šargarepa zaceljuje i ublažava čireve , opekotine , ekceme , rane i zagnojenja .

Mrkvino stabljike obiluju mineralnim solima , a obliku uvarka ili kupelji deluju protiv afti .

Redovno konzumiranje šargarepe :
smanjuje rizik od moždanog udara za 40%
štiti vid
podstiče probavu i rad jetre
štiti od nekolikih vrsta raka
čuva zdravlje srca i krvnih sudova
jača imunitet
pomaže kod proliva
poboljšava izgled kože
čisti organizam

Uja šargarepe
Macerat korena šargarepe izuzetno je bogat beta karotenom , te se najčešće koristi za sunčanje i tamnjenje kože , kao i za tretiranje ožiljaka i tamnih mrlja . Najbolje pogoduje suvoj i dehidriranoj koži .

Bazno ulje šargarepe je skupo i visokokvalitetno ulje sa snažnim protivupalnim i antioksidativnim svojstvima . Odlično je za negu pre i posle sunčanja , a i tretiranje opekotina .

Pogodno je za negu masne kože sklone nastanku mitisera i akni . Zbog svojstava regeneracije i podsticanja cirkulacije koristi se za kuperoznu kožu i tamne podočnjake .

Eterično ulje šargarepe stimuliše rad jetre i bubrega , normalizuje holesterol i podstiče detoksikaciju . Idealno je za negu svih vrsta kože , a posebno zrele , jer regeneriše , deluje protivupalno i zaceljuje .

Takođe se primenjuje u nezi za sunčanje te kao tretman ekcema , rozaceje , psorijaze i dermatitisa .
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa