Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Guarana - Paullinia cupana
bindDatum: Petak, 31.01.2014, 14:05 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:



Guarana , lat Paullinia cupana , zimzelena je biljka koja raste na području Venecuele i severnog Brazila . Biljka uspeva jedino u bujnim amazonskim kišnim šumama , u kojima vladaju tropske temperature i obilne kiše . Guarana je puzeći grm koji može narasti do visine od 12 metara . Ima crvenkaste plodove koji rastu u grozdovima . Plodovi u sebi imaju crne semenke oko kojih je beli sloj pa izgledaju poput očiju . Brazilski domoroci guaranu konzumiraju u malim dozama od detinjstva , zajedno sa majčinim mlekom , te je ona sastavni deo njihove ishrane . Svoju dugovečnost povezuju s guaranom , koju nazivaju " eliksirom dugog života " . Domoroci kažu da je guarana " hrana i lek koji čini ljude jakima i otpornim do poodmakle dobi , a ženama daje baršunastu kožu , bez bora i celulita . " Seme i smola guarane upotrebljavaju se u obliku praha , alkoholnog ekstrakta , kapsula , tableta , sirupa i čaja s nizom pozitivnih učinaka na zdravlje ... Lekovita svojstva guarane..... Kad pogledate nutritivni sastav guarane , biće vam jasno o kako se zdravoj i bogatoj biljci radi . Guarana sadrži fitohemikalije poput teobromina , saponina , tanina i katehina . Fitohemikalije su moćni antioksidanti koji pomažu u sprečavanju , usporavanju ili zaustavljanju mnogih bolesti . Teobromin iz guarane je sastojak koji pomaže pri sagorevanju masti , pa ćete guaranu naći u mnogim preparatima za mršavljenje i skidanje celulita . Guarana deluje i kao tonik i sredstvo za čišćenje creva , pri čemu može smanjiti simptome upalnih crevnih poremećaja .

Služi i kao diuretik , za lečenje infekcija mokraćnog sistema , proliva , bolnih menstruacija i glavobolja .
Guarana opušta glatke , bronhijalne mišiće , smanjuje teskobu , štiti neurone te pozitivno utiče na seksualnu želju kod oba pola .
Lekari preporučuju preparate od guarane za prevenciju nastanka krvnih ugrušaka .
Ova biljka služi i kao srčani stimulans te pomaže osobama sa niskim krvnim pritiskom .
Stručnjaci ovoj biljci pripisuju i prevenciju karcinoma .

Lekovito delovanje guarane :
povećava budnost i koncentraciju
okrepljuje telo
smanjuje umor i napetost
povećava nivo energije
potpomaže mršavljenju
ublažava glavobolju i migrenu
pomaže kod niskog pritiska
povećava libido
čisti creva
štiti organizam od mnogih bolesti

Guarana je najpopularnija zbog svojih stimulativnih svojstava . Zbog toga se često koristi u energetskim i vitaminskim napicima i sredstvima za podsticanje gubitka viška kilograma .

Kao prirodni stimulans , guarana se preporučuje osobama pod stresom i svima koji žele iz sebe izvući maksimum kada je to najpotrebnije . Koristi se za poboljšanje kognitivnih funkcija i performansi kod sportista .

Delovanje guarane ponajprije se povezuje s delovanjem kofeina . Naime , guarana sadrži između tri i sedam posto kofeina što je znatno više od kafe koja u sebi sadrži jednu do dva posto kofeina .

Kofein iz guarane stimuliše centralni nervni sistem , smanjuje apetit i ublažava psihički i fizički umor .

No , za razliku od kofeina iz kafe ili čaja , guarana ne izaziva negativne efekte , kao što su lupanje srca ili ubrzan puls .

Kofein iz guarane se oslobađa znatno sporije te je njegovo stimulišuće delovanje duže i traje oko šest sati .
Osim toga , guarana ne sadrži dodatne uzbuđujuće materije , kao što je furfural , koje su prisutne u kafi .

Napomena
Osobe koje pate od povišenog krvnog pritiska trebaju konzumirati guaranu s oprezom . Nemojte koristiti guaranu u poslepodnevnim ili večernjim satima , jer može izazvati nesanicu . Čak ni s prirodnim stimulansima ne treba preterivati . Koristite ih samo kada je to zaista neophodno .
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa