Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Klinčić takođe poznat i kao karanfilić
bindDatum: Petak, 31.01.2014, 14:09 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:Klinčić ( lat. Syzygium aromaticum ) , takođe poznat i kao karanfilić ili klinček , je tradicionalno omiljena zimska mirodija . Poreklom je sa Indonezijskih ostrva začina , odnosno severnih Moluk . Danas se uzgaja u Brazilu , Indiji , Šri Lanci , Tanzaniji , Madagaskaru i na Pembi . Karanfilić su zapravo nezreli , neotvoreni cvetni pupoljci zimzelenog tropskog drveta iz porodice mirta. Dok su sveži ružičasti su , a osušeni menjaju boju u rđavo - smeđu . Dužine su 12-16 mm i nalikuju čavlićima ( na lat. se i naziva clavus , što znači ekser ) . Stabljike završavaju istaknutim četverodijelni cvetnim pupoljcima . Miris im je topao , opor i aromatičan , a ukus slatkasto - trpak i vrlo jak . Prvi put se spominje u kineskim zapisima još 400. g pr . Kr . Rimljani su upoznali ovaj vredan začin preko arapskih trgovaca . Karanfilić je kod nas najviše poznat kao začin . Nažalost često zaboravljamo na njegova brojna lekovita svojstva . Tradicionalni kineski lekari koriste klinčić od davnina u lečenju probavnih smetnji , proliva , hernije , lišajeva , atletskog stopala i gljivičnih infekcija . Indijski ajurvedski iscelitelji njime leče disajne i probavne tegobe . Srednjovekovni nemački travari smesom klinčića borili su se protiv gihta . Rani američki lekari koristili su ga za lečenje digestivnih problema , a dodavali su ga i gorkim biljnim lekovima kako bi bili ukusniji .

Oni su napravili i ulje od klinčića , kojim su masirali desni da olakšaju zubobolju .
Nekoliko kapi eteričnog ulja klinčića , pomešanih sa vodom , zaustaviće povraćanje , a infuzija - mučninu .
Eterično ulje klinčića efikasno je protiv mnogih bakterija i parazita .
Karanfilić sadrži eugenol , kariofilen i tanin , koji imaju jaka antimikrobna svojstva .
Te materije putuju krvotokom ubijajući sićušne parazite , njihova jajašca i larve . Upravo zbog toga klinčić je neizostavan deo poznatog antiparazitnog programa dr.Clark .

Ispiranje usne duplje razređenim uljem ili žvakanje pupoljaka karanfilića ublažava grlobolju .

Japanski naučnici otkrili su da , poput mnogih začina , klinčić sadrži antioksidanse koji pomažu sprečiti oštećenje ćelija koje može rezultirati rakom .
Nedavno istraživanje pokazalo je da je klinčić najbolji antioksidativni začin zbog visokog nivoa fenolnih jedinjenja .
Karanfilić je stimulans , lokalni antiseptik i blagi anestetik . Ima pozitivne efekte na želudačnu sluzokožu , opušta glatke mišiće koji oblažu probavni trakt , deluje protiv povraćanja i nadutosti te uopšteno podstiče pravilan rad probavnog sistema .

Stomatolozi su u prošlosti koristili ulje klinčića kao oralni anestetik . Takođe su ga koristili za dezinfekciju korenskih kanala zuba . Ulje karanfilića još je uvek aktivan sastojak u nekim proizvodima za ispiranje usta i ublažavanje lošeg zadaha . U narodu se smatra da otapanje 02:00 celih karanfilića u ustima , bez žvakanja ili gutanja , pomaže obuzdati želju za alkoholom .

Lekovito delovanje klinčića :
poboljšava probavu
pomaže kod infekcija disajnih puteva
ublažava zubobolju
uništava parazite i bakterije
prirodni je antioksidans
pomaže u lečenju gljivičnih infekcija
ima svojstva antiseptika i anestetika
deluje kao afrodizijak
pomaže kod gihta

U svrhu lečenja obično se koristi ulje ili kapsulirani prah klinčića . Uobičajeno doziranje je 2-5 grama praha klinčića dnevno .
Možete napraviti i ukusan i lekovit čaj od karanfilića i cimeta . U pola litre vode stavite 2 štapića cimeta i 6 celih karanfilića . Kuvajte 15 minuta , a zatim procedite . Popijte 2-3 čaše čaja dnevno .
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa