Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Bosiljak - Ocimum basilicum
bindDatum: Petak, 31.01.2014, 14:10 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:



Bosiljak ( lat. Ocimum basilicum ) je grmasta i vrlo mirisna biljka , ovalnih i najčešće zelenih listova . Postoji oko šezdeset vrsta bosiljka i sve su različite u izgledu i ukusu . Raste u raznim delovima sveta , a prvobitno je uzgojen u tropskoj Aziji . Reč bosiljak ( ital. basilico , engl . Basil ) dolazi od grčkog basilikon , što znači kraljevski i odražava poštovanje drevnih kultura prema ovoj biljci . Rimljani su ga poistovećivali s ljubavlju i odanošću te se verovalo da će muškarac zauvek voleti ženu od koje primi grančicu bosiljka . U Indiji su bosiljak njegovali kao simbol dobrodošlice , au aiurvedi jedna od vrsta bosiljka ( tulsi , lat Ocimum tenuiflorum ) koristi se za lečenje mnogih bolesti - dijabetesa , astme , impotencije , bubrežnih kamenaca , neplodnosti i alergija . Bosiljak je poznat po činjenici da ima jaka antioksidativna svojstva . Prema ORAC lestvici sušeni bosiljak ima čak 61.000 jedinica . Antioksidansi koje prirodno pronalazimo u bosiljku štite telo od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima , sprečavaju starenje ćelija i nastanak nekolikih vrsta raka . Antioksidansi su važan deo zdrave ishrane i zdravog načina života , a bosiljak je njihov pouzdan i delotvoran izvor . Jedan od antioksidanata iz bosiljka je beta - karoten . Beta - karoten , koji se u telu pretvara u vitamin A , sprečava oksidaciju holesterola u krvotoku i na takav način štiti srce i krvne sudove .

Oštećenja izazvana slobodnim radikalima doprinose razvoju mnogih drugih bolesti , uključujući astmu , osteoartritis i reumatoidni artritis . Beta - karoten iz bosiljka je odličan način prevencije ovih bolesti .

Štiti srce i krvne sudove
Bosiljak je dobar izvor vitamina B6 i magnezijuma .
Vitamin B6 sprečava nakupljanje potencijalno opasne molekule homocistein .
Iako je homocistein proizvod prirodnog ćelijskog procesa , može da ošteti ćelije krvnih sudova ako se brzo ne pretvori u neškodljivu molekulu , a B6 u toj konverziji igra ključnu ulogu .
Magnezijum promiče zdravlje kardiovaskularnog sistema pomažući opuštanju mišića i krvnih sudova . Tako pospešuje protok krvi i smanjuje rizik od nepravilnog srčanog ritma .
Magnezijum osnažuje srčani mišić i deluje preventivno protiv infarkta .

prirodni antibiotik
Istraživanja su pokazala da ulje bosiljka povoljno deluje na imunološki sistem .
Sveži listovi i ulje bosiljka imaju antibakterijska i antiseptička svojstva te mogu se koristiti u lečenju infekcija .
Bosiljak možete koristiti i lokalno - listovi bosiljka stavljeni na rane sprečavaju bakterijske infekcije .

blagodati bosiljka
snažan je antioksidans
ima antibakterijska svojstva
jača imunološki sistem
sprečava oksidaciju holesterola
štiti srce i krvne sudove
pomaže u borbi protiv infekcija
smanjuje upale uzrokovane artritisom

Bosiljak u kulinarstvu
Mirisni listovi bosiljka koriste se u mnogim kuhinjama i slažu se sa različitim vrstama jela .
Da bi zadržali njegov ukus , bosiljak dodajte jelu pri kraju . Kada god možete , izaberite sveži bosiljak , jer ima intenzivniji ukus u odnosu na sušeni .
Od sveže iseckanog bosiljka sa belim lukom i maslinovim uljem možete pripremiti odličan bezmliječni sos , koji možete poslužiti uz razna jela kao što su testenina , pirinač i bruschette .
Od bosiljka možete pripremiti i jednostavni ledeni desert . Pomešajte naseckani bosiljak s limunovim sokom , sokom šećerne trske i vodom te smesu zamrznite kao kockice leda . Kad se zamrzne , blenderom ih usitnite i poslužite kao ledeni desert u mediteranskom stilu .

Popijte osnažujući čaj bosiljka koji ste pripremili tako što ste naseckane listove bosiljka prelili vrućom vodom , ostavili stajati osam minuta i nakon toga procijedili .
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa