Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Gavez - ublažava bolove
Gavez - ublažava bolove
bindDatum: Petak, 31.01.2014, 14:11 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:Gavez (Symphytum officinale), volovski jezik, crni koren ili vrani gavez, samo je deo brojnih imena kako u narodu nazivaju ovu, od davnina vrlo popularnu biljku. Za mnoge zagovornike narodne medicine ona predstavlja jednu od najdragocenijih lekovitih biljnih vrsta. Gavez raste po čitavoj srednjoj Evropi na vlažnim mestima i cveta tokom celog leta. Cvetovi su roze, purpurni, ljubičasti, ređe beli u obliku kratkih cvasti. Kod gaveza su lekoviti listovi i koren, koji se skuplja u proleće i kasnu jesen. Koren se iskopa i opere, a da ne bi izgubio delotvoran sluzavi sok, prvo se osuši, izreže na komadiće i dalje suši na toplom mestu. Za razliku od korena, listovi se suše na senovitim mestima. Lekovitost gaveza čine etarska ulja, tanin, sluzi, holin i retka supstanca alantoin. Alantoin najviše deluje na stvaranje novih ćelija tamo gde postoje rane i ozlede, odnosno posekotine, ispucalost, sportske povrede... Takođe, za spoljašnju upotrebu kod gihta i kostobolje nema boljeg leka od sveže nastruganog gaveza kojim se oblažu bolna mesta. Ukoliko na raspolaganju nema sveže biljke, može da se primeni i tinktura gaveza, koja povoljno deluje na neuralgične bolove, pogotovo ukoliko su oni u predelu lica. Budući da gavez snažno deluje na centralni nervni sistem, treba ga uzimati isključivo u malim dozama.

Preparati od gaveza ne smeju da se prave i drže u metalnom posuđu. Prilikom sušenja korena treba voditi računa da se ne uplesnivi jer je toksičan.

Tinktura se pokazala izvanrednom i kod lečenja upala nerava. Gde god su na telu nastala bolna mesta osetljiva na pritisak, to se automatski odražava i na periferne nerve. U tom smislu, tinktura gaveza predstavlja jednostavan, prirodan i prikladan lek. Ova tinktura se preporučuje i za regeneraciju kože lica.

Zagovornici ovog leka tvrde da ostarelu, naboranu kožu, pogotovo oko očiju, posle duže primene vraća u normalno stanje. Pogotovo, ukoliko su promene na koži nastale usled upotrebe različitih kozmetičkih preparata. Tinktura se preporučuje i protiv upale vena. Posebno je delotvorna ukoliko se kombinuje sa gospinom travom, kantarionovim uljem ili još bolje sa tinkturom od kantariona.

Koren gaveza je delotvoran kod katara želuca, bolesti bubrega ili jake menstruacije. Upotrebljava se i kod krvarenja želuca, bronhijalnog katara, upale pluća, krvavog kašlja. Istovremeno, sušeni koren može da se izgnječi ili izdrobi i pomeša sa mlakom vodom.

Na taj način dobija se kaša koja se stavlja na obolelo mesto. Ispiranje usta sa izdrobljenim suvim korenom, koji je pomešan sa mlakom vodom i kamilicom, deluje delotvorno kod upale sluzokože usne duplje i dentalnog apscesa.

Takođe, oblog od lišća gaveza preporučuje se kod paralize, pri čemu se stavlja na obolele ekstremitete. Lišće se koristi i kao dodatak kupkama kod reumatskih bolova, kostobolje, diskopatije i slabe cirkulacije.

U biljnim apotekama može se nabaviti i gel od gaveza. Reč je o preparatu koji sadrži ekstrakt korena gaveza čiji osnovni sastojci - sluzi, tanini, saponozidi i alantion - poboljšavaju epitelizaciju, drenažu i regeneraciju tkiva.

Njegova delotvornost potvrđena je u lečenju istegnuća i iščašenja, reumatskih deformiteta ručnih i nožnih zglobova, kao i sportskih povreda i posttraumatskih stanja. Kao protivupalno sredstvo delotvoran je i kod posekotina, modrica, posle ujeda insekata. Botaničari naglašavaju njegovu izuzetnu moć ubrzavanja srašćivanja kod preloma kostiju. Da bi se postigao potpuni efekat, na kožu ga treba nanositi nekoliko puta dnevno, ali nikako na otvorene i inficirane rane.
Čajevi
- Protiv bronhijalne astme: Pet grama korena gaveza kuvajte pola sata u pola litra vode, zatim ostavite da odstoji dvadeset minuta i procedite. Ujutru na prazan stomak popiti jednu šoljicu, a zatim svakih pola sata dve supene kašike spremljenog čaja. Pred spavanje opet popiti jednu šoljicu.

- Protiv čira na želucu: Mešavina od po sto grama gaveza i nevena, kao i 50 grama troskavice (Polygonum aviculare) staviti u 250 mililitara vrele vode. Poklopiti i ostaviti da odstoji tri minuta, a zatim procediti. Tokom dana piju se dve-tri šolje u retkim gutljajima.

- Za pospešivanje mokrenja: Jednu veliku kašiku lišća i cveta gaveza prelijte sa pola litra ključale vode, poklopite, ostavite da odstoji petnaest minuta, a zatim procedite. Pije se dva puta dnevno, ujutro na prazan stomak i uveče pre spavanja po jedna čašica. Ovaj čaj je dobar i protiv grčeva u stomaku.
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Gavez - ublažava bolove
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa