Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Sikavica - čuvar jetre
bindDatum: Petak, 31.01.2014, 14:11 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:



Sikavica , Silybum marianum , je jedna od najboljih biljaka za zaštitu i detoksikaciju jetre . Sikavica se često poistovećuje sa čičkom . To su vrlo slične , ali nisu iste biljke . Sikavica naraste i do dva metra u visinu te je jako bodljikava , ali je vredna truda ubiranja zbog njene izuzetne lekovitosti . Ova biljka je u upotrebi već preko 2000 godina , i uglavnom se koristila za čišćenje i regeneraciju jetre . Najstariji zapis o ovoj biljci dolazi od Dioscorides koji ju spominje kao sredstvo za lečenje zmijskog ugriza . Njena je upotreba kao zaštitnik jetre bila popularna kod starih Grka . Indijanci su je koristili za lečenje čireva i kožnih bolesti . Homeopatski lekari koristili su semenke sikavice za lečenje žutice , kamenca , peritonitis , krvarenja , bronhitisa i proširenih vena . Engleski herbalist John Gerard je smatrao sikavicu najboljim biljnim lekom protiv svih melankoličnih bolesti . Britanski herbalist Nicholas Cluppeper je pak izjavio kako je efikasna za lečenje bolesti jetre i slezine , te je zato dobra protiv žuči . Sikavica je jedinstvena po tome da nema medicinski ekvivalent u lečenju jetre . Kod trovanja smrtonosnom gljivom Amanita phalloides ( zelenom pupavkom ) ona je jedini lek , i po tom pitanju nema osporavanja čak ni od strane farmaceutske industrije .

Aktivni sastojak iz sikavice zove se silimarin . Naučno je dokazano da silimarin obnavlja jetrene ćelije i podstiče njihov rast . Silimarin povećava nivo glutationa u jetri za 35% . Glutation je najvažniji antioksidans za zaštitu jetre , i njegova razina pada ako smo svakodnevno izloženi visokim nivoima toksina . Sikavica štiti jetru od razarajućeg delovanja mnogih lekova te ima moć da iz organizma izbaci hemikalije , alkohol , teške metale i radijaciju .
Preliminarna medicinska istraživanja pokazuju da bi silimarin mogao aktivno delovati na sprečavanje rasta ćelija raka prostate . Sikavica se preporučuje osobama sklonim alkoholizmu i masnoj hrani , i dokazano pomaže kod mamurluka .
Ova biljka jača organizam , reguliše probavu i pomaže kod zatvora .
Manje je poznato da je sikavica jako korisna za kardiovaskularni sistem . Ova biljka zaustavlja krvarenja i jača krvne sudove .
Većina smetnji uzrokovanih slabošću krvotoka i srca nestaje pred delovanjem ove biljke - migrene , vrtoglavice , nizak pritisak , umor ...

Sikavica efikasno leči sve vrste alergija , kijavice izazvane polenom , napade urtikarije i astme te bolesti putovanja . Ova biljka se takođe koristi u lečenju bolesti nadbubrežne žlezde , kod upale slepog creva i psorijaze .
Sikavica deluje poput estrogena te može stimulisati proizvodnju mleka kod dojilja i podsticati redovan ciklus .
U nekim studijama se pokazalo da sikavica može normalizovati nivo holesterola . 1986. godine odobrena je za lečenje alkoholnog i virusnog hepatitisa , masne jetre , ciroze i trovanja jetre . Silimarin sve više dobija na važnosti jer je jedino sredstvo za obnavljanje i zaštitu jetre kod hepatitisa i ciroze jetre .

Sikavica raste po mnogim poljima i livadama , a možete ju posaditi iu bašti . Listovi se beru u maju , a seme u avgustu ili septembru , kada se čupa i koren . Cvet sikavice bere se u junu .

Sikavica se uzima u obliku čaja ili kapsula . Možete je kombinovati i sa drugim biljkama .
Za pripremu čaja 1-2 kašičice suve sikavice prelijte s 2 dcl kipuće vode , pustite da odstoji poklopljeno 15 minuta , promešajte , a zatim procedite . Pijte 1 šoljicu čaja tri puta dnevno .

Kod uzimanja proizvoda na bazi silimarin preporučuje se svakih 2 nedelje napraviti pauzu .
U retkim slučajevima sikavica može izazvati dijareju , nadutost i mučninu .

S obzirom da sikavica deluje estrogeno Ne preporučuje se ženama sa fibroidnim tumorima , rakom materice , jajnika i dojke te endometriozom . Alkoholičarima nije preporučljivo koristiti alkoholnu tinkturu sikavice .
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa