Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Korijander
bindDatum: Petak, 31.01.2014, 14:12 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:



Korijander (Coriandrum sativum) je biljka koja potiče iz Južne Evrope i sa Srednjeg Istoka . Visoka je između 30 i 90 cm , a njeno lišće i plodovi imaju specifičan miris pa se koriste kao začin i dodatak mnogim jelima . Naziv potiče od grčke reči koriannon , što znači stenica , a vezano je upravo za specifičan miris listova . Osim što se primenjuje kao začin , korijander ima mnogo pozitivnih učinaka na zdravlje . Korijander je bogat eteričnim uljima , proteinima , vitaminom C i organskim kiselina , a njegovo ulje sadrži oko 70% linalola , kao i pineol , borneol , limonen i geraniol .... Pozitivni efekti korijandera na zdravlje....... 1. Čisti organizam od toksina i teških metala....Korijander je jedno od najboljih prirodnih sredstava za čišćenje organizma od toksina i teških metala . Ova biljka je snažni prirodni Kelat , što znači da veže na sebe atome toksina i teških metala i izbacuje ih iz organizma ...... 2. Prirodni je lek za anemiju Korijander sadrži gvožđe , koje se lako apsorbuje u krv , zbog toga direktno pomaže u lečenju anemije . Ako ste anemični , stavite pregršt svežeg korijandera u supu , salatu ili jelo od povrća . Mljeveni korijander možete pomešati sa maslinovim uljem , soli i začinima i namazati ga na hleb .

3. Ublažava artritis i reumu
Cineol i linolna kiselina prisutni u korijanderu deluju protiv reume i artritisa te su vrlo delotvorni u smanjivanju oteklina nastalih kao rezultat navedenih bolesti . Efikasan je i kod oteklina nastalih zbog lošeg rada bubrega ili anemije , jer njegovi sastojci pomažu u uklanjanju suvišnih tečnosti iz organizma .

4. Smanjuje nivo holesterola i šećera
Kiseline koje se nalaze u korijanderu vrlo su efikasne u smanjivanju količine holesterola u krvi . Osim toga , suzbijaju nakupljanje holesterola u arterijama i venama . Zahvaljujući stimulativnom delovanju na endokrine žlezde , korijander povećava izlučivanje insulina iz pankreasa i na taj način pomaže u pravilnoj asimilaciji i apsorpciji šećera u krvi . Ovo svojstvo je veoma korisno za obolele od dijabetesa .

5. normalizuje varenje
Zahvaljujući posebnim eteričnim uljima koji sadrži , korijander pomaže u pravilnom izlučivanju enzima i probavnih sokova te stimuliše rad probave . Neki elementi eteričnih ulja korijandera pospešuju pravilan rad jetre i creva , kao i lečenje proliva . Delotvoran je kod dijareje izazvane bakterijama i gljivicama , budući da neki sastojci korijandera imaju antibakterijska svojstva . Sveži listovi korijandera stimulišu apetit .

6. Ublažava menstrualne tegobe
Korijander je stimulans koji podstiče lučenje endokrinih žlezda . To njegovo svojstvo pomaže u uspostavljanju menstrualnog ciklusa i ublažava menstrualne bolove .

7. Leči usne čireve
Citronelol , sastojak esencijalnog ulja korijandera , odličan je antiseptik . Uz to , ostali sastojci biljke imaju antimikrobno delovanje koje sprečava rane i čireve u ustima . Osim što pomaže u lečenju čireva , korijander takođe osvežava dah .

8. Čuva zdravlje očiju
Korijander je bogat antioksidantima , vitaminom A i vitaminom C , mineralima i eteričnim uljima koja usporavaju starenje oka i razvoj očnih bolesti te pomažu u opuštanju očnih mišića . Korijander ima i antimikrobna svojstva koja štite oči od zaraznih bolesti poput konjunktivitisa .

9. Pomaže kod kožnih bolesti
Dezinfekciona , detoksikacijska , antiseptička , anti - gljivična i antioksidacijska svojstva korijandera idealna su za lečenje kožnih bolesti , poput ekcema , hrapave kože ili gljivičnih oboljenja . Osim toga korijander pomaže u lečenju upala i čuva jetru . Pretpostavlja se da ima antikancerogena svojstva i da je prirodni afrodizijak . Smatra se da semenke smrvljene u prah , pomešane sa medom pojačavaju seksualnu želju . Eterično ulje korijandera upotrebljava se u proizvodnji parfema .

Kako koristiti korijander
List korijandera uvek se koristi svež . Ima jaku aromu i najčešće se upotrebljava u južnoameričkoj i azijskoj kuhinji , dok evropska kuhinja više koristi zrelo i osušeno seme .
Sveže mleveno seme korijandera izvrstan su dodatak pecivima , supama , jelama od povrća i mahunarkama .
Sveže lišće korijandera možete dodati u supu , salatu ili jelo od povrća .

Možete od njega napraviti i pesto ( pastu ) od korijandera .
Sastojci
1 češanj belog luka
1/2 čaše badema ili indijskih oraščića
1 čaša lišća svežeg korijandera
2 kašike soka limuna
6 kašika maslinovog ulja
morska so
Korijander i ulje dobro sameljite u blenderu . Dodajte ostale sastojke i meljite , dok ne dobijete glatku smesu . Ako je potrebno , dodajte malo vode . Konzumirajte svakodnevno , namazano na komad integralnog hleba
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa