Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Konoplja
bindDatum: Petak, 31.01.2014, 14:15 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:



Zamislite biljku koja se može koristiti kao hrana , lek , energent , odeća , građevinski materijal , čak i stočna hrana . Sve je to moguće zahvaljujući svima nama poznatoj " tabu " biljci - konoplji , znanoj i kao kanabis , marihuana i trava . Industrijska konoplja sadrži nizak udeo psihoaktivne materije THC - a i nema omamljujuće delovanje . Njeno vlakno , seme i ulje su od velike koristi i lekovitosti .Indijska konoplja je ona koja se koristi kao droga i ima jak psihoaktivni učinak . No njena navodna štetnost predmet je mnogih rasprava .....Konoplja se smatra prvom biljkom koju je čovek ikad zasadio . Konoplja ( Cannabis sativa L. ) je korištena u Kini pre najmanje 10.000 godina . Konopljinim lekovitost poznata je milenijumima . U drevnom kineskom medicinskom zapisu navedena je kao biljka koja ima vrhunsko lekovito delovanje . No bilo je poznato i delovanje kolačića sa konopljom koji izazivaju " opuštenost i veselje " ( grčki lekar Galen , 200. godina ) . Plinije Stariji kao i još neki autori pominju korišćenje konoplje za suzbijanje bolova ...... Konopljino seme je izuzetno hranljivo . Može rasti bilo gde , od sušne Sahare do hladne Skandinavije , te tako predstavlja idealno rešenje za problem gladi u svetu ( da je nije zabranjeno saditi ) .

Konopljino seme je bogat izvor svih 20 aminokiselina , uključujući i 9 esencijalnih koje telo ne može da proizvede . Sadrži vitamine A , B1 , B2 , B3 , B6 , C , D i E.
Ima savršen odnos omega 6 i omega 3 kiselina koje štite od kardiovaskularnih bolesti .
Konopljino seme je najbogatiji poznati izvor polinezasićenih esencijalnih masnih kiselina .
Semenke konoplje jačaju odbrambeni sistem organizma , smanjuju holesterol i štite krvne sudove .
Konopljino seme je bogat izvor fitonutrijenata koji štite imunitet , krvne žile , stanice , kožu i mnoge organe . Veoma lako je svarljivo i ne uzrokuje nadutost i gasove .

Konopljino ulje je orašastog ukusa i zelene boje . Nije ga preporučljivo koristiti za prženje jer se uništavaju vredni sastojci . Konzumiranje konopljinog ulja pomaže u sprečavanju visokog holesterola i pritiska , povećava izdržljivost , vitalizuje , ubrzava zaceljivanje povreda , smanjuje upale , zadržavanje vode u organizmu , poboljšava imunološke funkcije , smanjuje bol i oticanje kod artritisa , ublažava PMS , leči bakterijske infekcije i jača funkcije mozga .

Zbog njegovih nutritivnih svojstava , konopljino ulje je savršeno za negu kose i kože .

Ima li industrijska konoplja omamljujuće delovanje ?
Seme industrijske konoplje sadrži male količine THC - a .
Konopljino se vlakno i zrno , za razliku od hašišne ili indijske konoplje , ne mogu zloupotrebljavati za proizvodnju droge zbog niskog sadržaja psihoaktivne komponente ( THC ) .
Niska koncentracija THC - a ( 0,3% ) u industrijskoj konoplji omogućava sasvim legalnu upotrebu zrna i ulja konoplje . Semenke i ulje konoplje možete pronaći u prodavnicama zdrave hrane .

Indijska konoplja ( marihuana )
Indijska konoplja sadrži visok udeo THC - a . Koliko god da je THC kontroverzan , mnoga istraživanja dokazuju njegov terapeutski značaj .
Istraživanja pokazuju da se THC može koristiti u lečenju :

raka i AIDS - a
glaukoma
multiple skleroze
Parkinsonove ili Alchajmerove bolesti
anoreksije
autoimunih bolesti
epilepsije
astme
psihičkih poremećaja

Važnu ulogu igra obolelima od raka jer ublažava bolove i sprečava širenje tumora .
Sigurno se pitate : " Postoji li opasnost kod uzimanja indijske konoplje u svrhu lečenja ? "
Ne postoji niti jedna dokumentovana smrt povezana s predoziranjem marihuanom ili THC - om .
Nije dokazano da uzrokuje fizičku zavisnost , pa čak ni kod dugogodišnjih konzumenata .
Druga stvar je psihička zavisnost , ali po tom pitanju duvan je opasniji . Čak i lako dostupni alkohol je štetniji od marihuane .

Konoplja - biljka budućnosti ?
Konoplja je idealna biljka za onog ko želi da živi u skladu sa prirodom .
Procenjeno je da postoji više od 20.000 mogućnosti korišćenja vlakna i semenki konoplje .
Od ove biljke može se praviti bio gorivo , eko plastika , građevinski materijal , boja , papir i tkanina .
Od jednog jutra konoplje može se dobiti toliko papira kao od 4,1 jutra drveća .
Konoplja može dati 250% više vlakana nego pamuk , uz manju potrošnju vode , te 600% više vlakana nego lan , na istoj površini .
Kad bi se plastika izrađivala od konoplje razgradila bi se odmah za razliku od naftnih derivata .
Konoplja nosi mnogo mogućnosti koje bi puno značile i ljudima i životnoj sredini , no nažalost bila i ostaje zabranjena biljka .
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa