A┼żurirane teme   ·    Nove poruke   ·    ─Źlanovi   ·    Pravila foruma   ·    Tra┼żi   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Konoplja
Konoplja
bindDatum: Petak, 31.01.2014, 14:15 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:Zamislite biljku koja se mo┼że koristiti kao hrana , lek , energent , odec╠üa , gra─Ĺevinski materijal , ─Źak i sto─Źna hrana . Sve je to moguc╠üe zahvaljujuc╠üi svima nama poznatoj " tabu " biljci - konoplji , znanoj i kao kanabis , marihuana i trava . Industrijska konoplja sadr┼żi nizak udeo psihoaktivne materije THC - a i nema omamljujuc╠üe delovanje . Njeno vlakno , seme i ulje su od velike koristi i lekovitosti .Indijska konoplja je ona koja se koristi kao droga i ima jak psihoaktivni u─Źinak . No njena navodna ┼ítetnost predmet je mnogih rasprava .....Konoplja se smatra prvom biljkom koju je ─Źovek ikad zasadio . Konoplja ( Cannabis sativa L. ) je kori┼ítena u Kini pre najmanje 10.000 godina . Konopljinim lekovitost poznata je milenijumima . U drevnom kineskom medicinskom zapisu navedena je kao biljka koja ima vrhunsko lekovito delovanje . No bilo je poznato i delovanje kola─Źic╠üa sa konopljom koji izazivaju " opu┼ítenost i veselje " ( gr─Źki lekar Galen , 200. godina ) . Plinije Stariji kao i jo┼í neki autori pominju kori┼íc╠üenje konoplje za suzbijanje bolova ...... Konopljino seme je izuzetno hranljivo . Mo┼że rasti bilo gde , od su┼íne Sahare do hladne Skandinavije , te tako predstavlja idealno re┼íenje za problem gladi u svetu ( da je nije zabranjeno saditi ) .

Konopljino seme je bogat izvor svih 20 aminokiselina , uklju─Źujuc╠üi i 9 esencijalnih koje telo ne mo┼że da proizvede . Sadr┼żi vitamine A , B1 , B2 , B3 , B6 , C , D i E.
Ima savršen odnos omega 6 i omega 3 kiselina koje štite od kardiovaskularnih bolesti .
Konopljino seme je najbogatiji poznati izvor polinezasićenih esencijalnih masnih kiselina .
Semenke konoplje ja─Źaju odbrambeni sistem organizma , smanjuju holesterol i ┼ítite krvne sudove .
Konopljino seme je bogat izvor fitonutrijenata koji ┼ítite imunitet , krvne ┼żile , stanice , ko┼żu i mnoge organe . Veoma lako je svarljivo i ne uzrokuje nadutost i gasove .

Konopljino ulje je ora┼íastog ukusa i zelene boje . Nije ga preporu─Źljivo koristiti za pr┼żenje jer se uni┼ítavaju vredni sastojci . Konzumiranje konopljinog ulja poma┼że u spre─Źavanju visokog holesterola i pritiska , povec╠üava izdr┼żljivost , vitalizuje , ubrzava zaceljivanje povreda , smanjuje upale , zadr┼żavanje vode u organizmu , pobolj┼íava imunolo┼íke funkcije , smanjuje bol i oticanje kod artritisa , ubla┼żava PMS , le─Źi bakterijske infekcije i ja─Źa funkcije mozga .

Zbog njegovih nutritivnih svojstava , konopljino ulje je savr┼íeno za negu kose i ko┼że .

Ima li industrijska konoplja omamljujuće delovanje ?
Seme industrijske konoplje sadr┼żi male koli─Źine THC - a .
Konopljino se vlakno i zrno , za razliku od ha┼íi┼íne ili indijske konoplje , ne mogu zloupotrebljavati za proizvodnju droge zbog niskog sadr┼żaja psihoaktivne komponente ( THC ) .
Niska koncentracija THC - a ( 0,3% ) u industrijskoj konoplji omoguc╠üava sasvim legalnu upotrebu zrna i ulja konoplje . Semenke i ulje konoplje mo┼żete pronac╠üi u prodavnicama zdrave hrane .

Indijska konoplja ( marihuana )
Indijska konoplja sadr┼żi visok udeo THC - a . Koliko god da je THC kontroverzan , mnoga istra┼żivanja dokazuju njegov terapeutski zna─Źaj .
Istra┼żivanja pokazuju da se THC mo┼że koristiti u le─Źenju :

raka i AIDS - a
glaukoma
multiple skleroze
Parkinsonove ili Alchajmerove bolesti
anoreksije
autoimunih bolesti
epilepsije
astme
psihi─Źkih poremec╠üaja

Va┼żnu ulogu igra obolelima od raka jer ubla┼żava bolove i spre─Źava ┼íirenje tumora .
Sigurno se pitate : " Postoji li opasnost kod uzimanja indijske konoplje u svrhu le─Źenja ? "
Ne postoji niti jedna dokumentovana smrt povezana s predoziranjem marihuanom ili THC - om .
Nije dokazano da uzrokuje fizi─Źku zavisnost , pa ─Źak ni kod dugogodi┼ínjih konzumenata .
Druga stvar je psihi─Źka zavisnost , ali po tom pitanju duvan je opasniji . ─îak i lako dostupni alkohol je ┼ítetniji od marihuane .

Konoplja - biljka budućnosti ?
Konoplja je idealna biljka za onog ko ┼żeli da ┼żivi u skladu sa prirodom .
Procenjeno je da postoji više od 20.000 mogućnosti korišćenja vlakna i semenki konoplje .
Od ove biljke mo┼że se praviti bio gorivo , eko plastika , gra─Ĺevinski materijal , boja , papir i tkanina .
Od jednog jutra konoplje mo┼że se dobiti toliko papira kao od 4,1 jutra drvec╠üa .
Konoplja mo┼że dati 250% vi┼íe vlakana nego pamuk , uz manju potro┼ínju vode , te 600% vi┼íe vlakana nego lan , na istoj povr┼íini .
Kad bi se plastika izra─Ĺivala od konoplje razgradila bi se odmah za razliku od naftnih derivata .
Konoplja nosi mnogo moguc╠ünosti koje bi puno zna─Źile i ljudima i ┼żivotnoj sredini , no na┼żalost bila i ostaje zabranjena biljka .
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Konoplja
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa