Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Lešnik i Leska lek i hrana
Lešnik i Leska lek i hrana
bindDatum: Petak, 31.01.2014, 14:16 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:Od davnina se plod leske .. lešnik koristio kao sredstvo za lečenje mnogih bolesti. Verovalo se da je lešnik plod mudrosti i znanja. Plodovi lešnika sadrže 55-73% masnoće, koja se najvećim delom sastoji od nezasićenih masnih kiselina (oleinska 82% i linolinska 11%), glicerida masnih kiselina i mešovitih glicerida pomenutih masnih kiselina. Sadržaj belančevina je 12 do 18%. Hidrolizom belančevina izdvajaju se aminokiseline, a posebno esencijalne. Kalijuma sadrži u količini prosečno i do 5 puta više od ostalog voća, gvožđa 3 puta više, a vrlo je bogat magnezijumom, kalcijumom i flour. Lekoviti preparati pripremljeni od lista i(li) kore leske spolja se, kao obloge koriste za lečenje varikoznih ulceracija odnosno rana na venama. Ove obloge se pripremaju kuvanjem usitnjenih listova i kore leske na tihoj vatri, a u apotekama se priprema ekstrakt, takođe za lečenje ulkusa vena. Preparati od leske se, takođe, koriste za čišćenje kože. ...Osim toga, mast-melem od listova i kore leske koristi se za lečenje spoljašnjih šuljeva (hemoroida). U narodnoj medicini, jak, koncentrovan čaj od leske, vekovima se koristi kao efikasan lek za lečenje proliva kao i za zaustavljanje velikih odliva tokom menstruacije.

Kada sazri, lešnik obiluje belančevinama a sadrži i mnogo masnog ulja koje se uglavnom sastoji od glicerida nezasićenih masnih kiselina, najviše oleinske i linolne. Poznato je da je hranljiva vrednost lešnika velika, jer je na našem području, lešnik najmasnije seme. Ceđenjem lešnika dobija se lešnikovo ulje koje je veoma cenjeno i prepoznatljivog prijatnog ukusa. Najnovija istraživanja pokazuju da su lešnici (baš kao i badem, pistaća i orasi) odlični u prevenciji srčanih bolesti.

Za bol u nogama
- šaka svežih listova leske
- litar vode
Listove usitnite, prelijte proključalom vodom i poklopite. Posle pola sata procedite i popijte u četiri doze tokom dana. Istovremeno, s malo čaja natopite lanenu krpu, stavite oblogu na bolnu venu i menjajte svaki drugi sat.

Za hemoroide
- 10 ml tečnog ekstrakta lista i kore leske
- 25 g masti od pupoljaka topole
- 10 g lanolina
Ekstrakt, mast i lanolin dobro promešajte i ovim melemom mažite hemoroide nekoliko puta dnevno. Melem čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

Protiv proliva
- šaka svežih listova leske
- litar vode
Listove usitnite, prelijte proključalom vodom, poklopite, sačekajte 20 minuta i procedite. Pijte pet puta po dva decilitra čaja dnevno.

Očistite kožu
- šaka sveže ubranih listova leske
- litar vode
Sitno iseckane listove prelijte proključalom vodom, poklopite i sačekajte pola sata. Proceđen čaj, potom, pijte četiri puta dnevno po dva i po decilitra.
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Lešnik i Leska lek i hrana
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa