A┼żurirane teme   ·    Nove poruke   ·    ─Źlanovi   ·    Pravila foruma   ·    Tra┼żi   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Kukuruz - Carobno zlatno zrnevlje
bindDatum: Petak, 31.01.2014, 14:18 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:Kukuruz mo┼żemo jesti cele godine, ali ba┼í je onaj koji na na┼íe stolove dolazi u kasno leto najukusniji i najzdraviji.
Kad sa ulicnih uglova u drugom delu ljeta zamiri┼íe kuvani ili peceni kukuruz, malo ko mo┼że da odoli tom ukusnom zalogaju s nogu. Popularni "kuruz", naravno, jedemo i kao kukuruzno bra┼íno, u obliku palente koji su do mnogih kontinentalnih i mediteranskih jela, ili kao izda┼ían kukuruzni hleb, grickamo "zarazne" kokice, ili, pak, zdravo doruckujemo kukuruzne pahuljice (cornflakes) pome┼íane s mlekom ili jogurtom i obogacene razlicitim dodacima, kao ┼íto su cokolada, voce itd., a tu su i kukuruzno ulje, po prehrambenim svojstvima vrlo slicno sojinom pa se cesto koristi za salate, i konzervirana zrna kukuruza.

Kukuruz je zitarica koja nam je dostupna cele godine, ali upravo je onaj kasnoljetni najukusniji i najhranjiviji. Osim toga, kukuruz je izrazito zdrav; bogat je vlaknima koja sni┼żavaju nivo holesterola u krvi, folnom kiselinom korisnom za krvni sistem, vitaminima, ugljenim hidratima...
Pecenjem ili kuvanjem postaje još zdraviji, jer se u njemu oslobadjaju molekuli koji štite organizam od lošeg delovanja slobodnih radikala.

Ipak kukuruz ima i manje nedostatke; ne sadr┼żi lizin i triptofan, dve esencijalne aminokiseline, pa ga je dobro konzumirati zajedno s mahunarkama, da bi organizam dobio dovoljno belancevina i minerala.
I prehrambena se vrednost kukuruznog hleba osetno povecava ako mu se doda malo sojinog brašna.
Dobar primer kombinacije kukuruza i mahunarki je i salata sa kukuruzom, socivom i vlascem.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa