A┼żurirane teme   ·    Nove poruke   ·    ─Źlanovi   ·    Pravila foruma   ·    Tra┼żi   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Nepoznata Dunja
bindDatum: Petak, 31.01.2014, 14:21 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:Dunja je po mnogo ─Źemu jedinstveni plod prirode, zbog ─Źega o─Źekuje da se budu─çnosti prehrambena industrija okrene proizvodnji i ponudi novih delikatnih proizvoda Dunja je bliski srodnik biljaka Rosaceae ─Źiji su najpoznatiji predstavnici jabuka i kru┼íka pa se retko uspe┼íno uzgaja van klime sli─Źne mediteranskoj, a na ─Źijem se ─Źelu s 25 % svetske proizvodnje nalazi Turska. Domovina ove vo─çke le┼żi izme─Ĺu Kaspijskog i Crnog mora, tzv. kavkaske regije koja obuhvata severni dio Turske, Gruziju i Armeniju gde se jo┼í uvek mo┼że nai─çi na divlja i samonikla stabla s tvrdim i nepravilnim plodovima. Pismeno se dunja prvi puta javlja u spisima o gr─Źkim svadbenim obi─Źajima iz 6 veka. pre Hrista gde je bila deo rituala u kojem je ozna─Źavala plodnost i bila posve─çena boginji ljubavi. Navodno su je trudnice trebale konzumirati u pozama┼ínim koli─Źinama da bi rodile sinove! Kultivacija dunje zapo─Źela je u Mezopotamiji, podru─Źju dana┼ínjeg severnog Iraka.

Dunja je drvo visine do 7 metara. Stablo dunje nalikuje stablu jabuke; njezin je bli┼żi srodnik iako se cesto pojavIjuje u rastu grmolika oblika. Kora je glatka i smedja. Listovi nalikuju listovima jabuke samo sto su po rubovima celoviti i s donje strane sivo pustenasti. Ima velike cvetove svetlocrvene do bele boje, rastu pojedinacno, a ne u cupercima kao u jabuke. Plod je oblika jabuke ili kru┼íke, nepravilno je grbav, zlatno┼żute boje i pokriven dlacicama koje se lako skidaju. Raste na mestima gdje uspeva i vinova loza
Za lek se upotrebljavaju plod, listovi i seme dunje

Lekovito delovanje: plod dunje izvrsno je sredstvo u lecenju anemije. Sluz pripremljena od dunjina semena koristi se u lecenju rana ┼íto nastaju dugotrajnim le┼żanjem bolesnika (decubitus) i opekotina. Koristi se za pripremanje obloga kod upaljenih ociju i otvorene raspucane ko┼że, narocito na prsnim bradavicama. Dunja je veoma pogodno sredstvo u lecenju sluznice ┼żdrela, krajnika i di┼ínih putova. Kod upale ┼żelucane i crevne sluznice preporucuje se kuvana dunja. Budu?i da dunja ste┼że, preporuca se za lecenje rana, a iznutra za ubla┼żavanje jakih proliva.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa