Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Rogač zaboravljena biljka
bindDatum: Petak, 31.01.2014, 14:24 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:



Rogač (Ceratonia silikua, L.) je samoniklo drvo ili grm iz porodice mahunarki (Leguminosae), koje raste među makijom, maslenica, po šumama i kamenitim mestima. Drvo je široke krošnje i do 15 m visoko, a plod je 20 cm duga mahuna, zelene boje koja sazrevanjem prelazi u tamnosmeđu. Mahune sazrevaju krajem leta.Rogač je u upotrebi još od drevnog Egipta, a semenke su čak nekada korišćene za vaganje dijamanata. Osim za pripremanje jela, rogač je korišćen i kao lek protiv kašlja i bolnog grla. Korišćen je kao važan izvor šećera, pre masovnog uzgoja šećerne repice, a danas ga najviše koriste kao zdraviju zamenu za čokoladu i kakao. Rogač ima analgetička, antialergijska, antibakterijska i antiseptička dejstva i sadrži značajne antioksidante. Poboljšava probavu i snižava nivo holesterola u krvi. Korišćen je i kao lek protiv proliva. Kako ne sadrži kofein, dobar je za ljude sa visokim krvnim pritiskom, koji ga mogu koristiti u raznim napicima. Bogat je vitaminom E, fosforom i kalcijumom, a prema nekim istraživanjima potpomaže sprečavanje raka pluća. Zanimljivo je da neki pevači žvaću ljuspice rogača da bi pročistili grlo.

Rogač se koristi u pripremanju kolača i peciva, ali i sladoleda, soseva, preliva. Koriste ga i za pripremu mesa, ribe, senfa i, naravno, kao zamenu za kakao i čokoladu u pecivima i kolačima. Sa njim zamenjuju i kafu u pripremi toplih napitaka.
Rogačev brašno, zbog sadržaja tanina, pektina i lignina, deluje na suzbijanje i ublažavanje mučnina i proliva. Tanini rogača deluju adstringentno na sluznicu creva, vežu toksine i bakterije te inaktiviraju coli bakterije, što smanjuje otok i upalu sluzokože. Adstringentno delovanje je reakcija taloženja proteina pomoću tanina i stvaranje zaštitnog sloja na sluznici.

Sluzi oblažu sluznicu i na taj način smanjuju nadražaj u crevima. Uspostavljanje formirane stolice zabeleženo je 2 dana nakon početka terapije rogačem, dok terapija do potpunog oporavka traje u proseku 6-8 dana.
Smatra se da je rogač sigurno i dobro sredstvo protiv proliva kod odojčadi i male dece. Osim kod proliva koristi se i kod enteritisa, dispepsije, a kod odraslih za lečenje gastritisa i gastroenteritisa.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa