Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Ruzmarin - začin i lek
bindDatum: Petak, 31.01.2014, 14:26 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:



Ruzmarin je grmolika biljka koja potiče iz mediteranskih krajeva, no danas se uzgaja širom Evrope iu Americi. Ime je dobio po latinskim rečima ros (rosa) i marinus (more), u prevodu "morska rosa", budući da na njegov rast povoljno utiče morski povetarac koji prenosi vlagu. Kroz istoriju je ruzmarin bio vrlo omiljen, a posebno mesto među biljkama ima zbog simbolizma za koji je vezan. Više od hiljadu godina je cenjeni začin i prirodni lek, kojeg su voljeli i grčki bogovi. U starom veku bio je posvećen Afroditi, boginji lepote i ljubavi. Stari narodi su bili dobro upoznati sa ovom biljkom, koju je pratio glas da poboljšava pamćenje, pa su je grčki studenti stavljali na glavu kada su pripremali ispite. U staroj Engleskoj ruzmarin je bio simbol vernosti, iz čega je nastao običaj da se na svadbi odeća kiti ruzmarinom... Ljudi vekovima koriste cvetove ruzmarina i izdanke u cvatu. No najširu upotrebu imaju listovi, koji se skupljaju u letnjim mesecima a nakon toga se stavljaju sušiti. Ruzmarinovo ulje nastaje destilacijom listova ili grančica, a njegova kvaliteta zavisi o klimi i položaju. Smatra se da ovo ulje podiže energiju te stimuliše i suzbija prekomerno znojenje. Odličan je lek za želudac i živce te pomaže u lečenju glavobolje.

Koristi se u losionima za kosu ne samo zbog prijatnog mirisa, već i zbog stimulisanja korena kose i sprečavanja preuranjene ćelavosti.

Za podsticanje rasta kose trebalo bi nekoliko kapi ulja umasirati u tjeme, a zatim isprati.

Mešavina sušenog lišća i cvetova ruzmarina i boraksa je jedno od najboljih sredstava za pranje kose i prevenciju peruti.

Ruzmarin pomaže kod reumatizma, a primenjuje se tako da se njime masiraju oboleli delovi tela, nakon čega ih treba omotati pamučnom tkaninom.

Ukoliko patite od bolesti želuca i creva, preporučuje vam se uzimanje 3 kapi ulja na kocki šećera ili u kašičici vode.

Esencijalno ulje ruzmarina koristi se u aromaterapiji za povećanje koncentracije, pamćenja i opuštanje od stresa.

Kupka s ružmarinovo uljem deluje relaksirajuće na čitav organizam. Dodajte vrućoj vodi u kadi 5-10 kapi ruzmarinovog ulja.

Ruzmarin možete koristiti ...

za poboljšanje pamćenja i koncentracije
protiv depresije
kod glavobolje
kao prirodan antibiotik
kod bolova u mišićima
kod gihta i reumatizma
kod probavnih smetnji i grčeva
za stimulaciju rada bubrega
kod opadanja kose i peruti
kao prirodan afrodizijak

Ruzmarinovo vino
Vino dobija se tako što se otkinu mladice zelenog ruzmarina te ih se prelije belim vinom. Nakon nekoliko dana smesa se procedi i spremna je za upotrebu. Ruzmarinovo vino stimuliše mozak i nervni sistem, poboljšava cirkulaciju i rad bubrega te dobar je lek za glavobolju.

Čaj ruzmarina
Mladi vrhovi, listovi i cvet mogu biti pripravljeni kao čaj, koji je dobar lek za glavobolje, grčeve u želucu, prehlade i nervne bolesti.
Ukoliko patite od depresije, inhalacija pare čaja ruzmarina će vam pomoći u lečenju.
Čaj ruzmarina blagotvorno deluje i na opuštanje mišića, probavne smetnje i menstrualne grčeve.

Mađarska vodica
Mađarska vodica koristi se za spoljnu primenu, a služi za vraćanje vitalnosti paralizovanim ekstremitetima.
Ime je dobila po mađarskoj kraljici Elizabeti Ugarskoj, koju je kontinuiranom upotrebom potpuno izlečila.
Priprema se tako da se pomešaju sveži vrhovi ruzmarina u punom cvatu s alkoholom. Smesa odstoji četiri dana a zatim se procedi.
Mađarska vodica se pokazala vrlo korisnom u lečenju gihta u rukama i nogama, a primenjuje se tako da se vodica snažno utrlja u kožu.

Ruzmarin u kulinarstvu
Ruzmarin se najčešće koristi u mediteranskoj kuhinji. U malim količinama, izvrstan je začin za supe, pečenja i meke sireve.

Kako bi poprimilo aromu, u jelo se stavi stručak ruzmarina, koji se posle izvadi. Ruzmarinom možete aromatizirati ulje ili sirće.

Zajedno s timijanom, origanom, majoranom i Čubra sastojak je čuvene mediteranske mešavine začinskog bilja - provansalske trave, koja se koristi u pripremi variva i jela sa paradajzom.

Ruzmarin pojačava aromu paradajza, bundeve, krompira, patlidžana, graška i sočiva. Pečeni krompir uz dodatak ruzmarina, može biti samostalni obrok ili izvrstan prilog.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa