Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    Älanovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Čili paprike
bindDatum: Petak, 31.01.2014, 14:27 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:Čili, kajenski biber i feferoni su ljute papričice iz porodice Capsicum. Popularne su zahvaljujucĢi svojem ljutom okusu koji je neizostavan deo mnogih jela i umaka. Svoj ljuti ukus papričice duguju posebnom sastojku koji se zove kapsaicin. Čim viÅ”e kapsaicina sadrži, tim je paprika ljucĢa. U vecĢim količinama kapsaicin peče usne, jezik i grlo te tjera na plač. VecĢina ljudi ipak voli umereno ljuti ukus koji poboljÅ”ava ukus hrane i stimuliÅ”e probavu. I nije samo to - čili pruža brojne dobrobiti za zdravlje. Kapsaicin papričicama daje ne samo ljutinu, nego i posebna lekovita svojstva zbog kojih ih možemo svrstati među najzdravije namirnice sveta. Deluju antiupalno, zahvaljujucĢi kapsaicinu, čili ima protivupalna svojstva. Kapsaicin snažno blokira supstanciju P, koja je povezana s upalnim procesima u organizmu. Redovni unos čilija može služiti kao odlična prevencija artritisa . Sprečavaju bol, najnovija istraživanja potvrđuju da čili efikasno smanjuje bol izazvanu artritisom, psorijazom i dijabetičkom neuropatijom...Podstiču zdravlje kardiovaskularnog sistema, pokazalo se da ljute papričice smanjuju nivo holesterola i triglicerida te sprečavaju stvaranje krvnih ugruÅ”aka. Kulture koje Å”iroko primenjuju čili imaju puno manji procenat srčanih bolesti, moždanog udara i tromboze...PoboljÅ”avaju varenje, prema ajurvedi, ljuti ukus stimuliÅ”e apetit i poboljÅ”ava varenje. Hrana koja se dobro vari daje telu neophodne nutrijente i energiju, dok hrana koja se ne vari dobro, stvara toksine. Zbog toga, prema ajurvedi, dobra probava je ključna za naÅ”e zdravlje.

"Hrane" naŔ imunitet, jarkocrvena boja čili papričica svedoči o visokom sadržaju beta-karotena, ili pro-vitamina A. Samo nekoliko kaŔičica čilija dnevno daje telu ekstra doze vitamina C i A koje su bitne u prevenciji infekcija.

Sprečavaju rak prostate, istraživanja raka prostate su pokazala da kapsaicin deluje kao pravi "ubica" cĢelija raka. Nakon četiri nedelje terapije kapsaicinom, kod vecĢine životinja zaustavljen je rast cĢelija raka prostate, a veličina tumora je značajno smanjena. Za prevenciju raka prostate preporučuje se uzimati 400 mg kapsaicina tri puta nedeljno.

Podstiču mrÅ”avljenje, ljuti ukus koji imaju čili papričice, povecĢava termogenezu - stvaranje toplote u organizmu. Proces termogeneze zahteva potroÅ”nju dodatnih kalorija, Å”to rezultira gubitkom masnih naslaga.

Sprečavaju čir na želucu, dugo se vremena pogreÅ”no smatralo da unos ljute hrane uzrokuje čireve na želucu. Danas je potvrđeno da ljute papričice ne samo da ne uzrokuju čireve, nego ih sprečavaju zato Å”to ubijaju Å”tetne bakterije i stimuliÅ”u stvaranje zaÅ”titnih želučanih sokova.

Pomažu kod dijabetesa tipa 2, redovni unos čilija može sprečiti dijabetes tipa 2. Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition, govori o tome da redovni unos čilija smanjuje potrebu organizma za lučenjem insulina kojim se smanjuje nivo Å”ecĢera u krvi nakon obroka.

Ljutina paprike zavisi od njene vrste. Međutim, čak u granicama jedne vrste ljutina se može razlikovati od papričice do papričice.

Ljutina paprike se meri prema posebnoj skali, pri čemu se koriste SCOVILL jedinice:

slatka paprika = 0 jedinica
pepperoncini = 100-500 jedinica
pasilla = 1000-1500 jedinica
rocotillo = 1500-2500 jedinica
jalapeno = 2500-5000 jedinica
vak = 5.000-10.000 jedinica
vserrano = 10.000-23.000 jedinica
Kajenska paprika, tabasko, guntur čili - 30.000-50.000 jedinica
crvena savina habanera = 360.000-500.000 jedinica
naga viper, infiniti čili - 855,000-1.500.000 jedinica

Tabasco sos koji je na visokoj ceni, priprema se od crvene habanere i ima ljutinu 8000 jedinica.

Generalno, čim je papričica (ili sos) ljucĢa, tim je bolja jer viÅ”e lekovitog sastojka - kapsaicina - sadrži.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa