Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Lekovitost lanenog ulja
bindDatum: Petak, 31.01.2014, 14:27 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:



U narodu još poznat i kao ćeten ili preslej, lan se smatra jednom od najstarijih pripitomljenih biljaka na Zemlji. U vreme naših baka, poput mora plavi nasadi lanenih cvetova bili su čest prizor. Ova se biljka u to doba naveliko koristila za izradu tkanina jednostavnim alatima u kućnoj radinosti. Lekovita svojstva malih semenki korišćena su i za olakšavanje mnogih zdravstvenih tegoba te održavanje dobrog zdravlja. Danas se lan neopravdano zanemaruje, a iznimna vrednost njegovog semena poznata je tek upućenima u znanja o zdravoj ishrani. Lan je prirodni biljni izvor visokih koncentracija esencijalnih masnih kiselina (od čega je većina višestruko nezasićenih), dijetalnih vlakana, esencijalnih aminokiselina, te brojnih drugih vrednih nutrijenata. Semenke lana sadrže vitamine B, C, E, fitosterole, te minerale kalcijum, selen, bakar, gvožđe, cink, natrijum, magnezijum, fosfor i kalijum. Lan sadrži linolnu (omega-6), oleinsku (omega-9), te palmitinsku masnu kiselinu, a više od polovine masnoća sadržanih u lanu, čini alfa linolenska kiselina (omega-3), što laneno seme čini najbogatijim biljnim izvorom omega-3 masnih kiselina (dvostruko većim od ribljeg ulja).

Semenke su takođe najbogatiji biljni izvor lignana, važnih antioksidanasa.

Lan je moguće konzumirati kao semenke (potrebno ih je mleti kako bi telo moglo iskoristiti njihovu punu vrednost) ili jednostavnije - u obliku ulja.

Ne preporučuje se koristiti ga za kuvanje budući da ne ostaje stabilno pri višim temperaturama te se njegove korisne masne kiseline tada raspadaju na štetne tvari.

Redovno korišćenje sirovog lanenog ulja ima širok spektar lekovitog delovanja. Neka od njih uključuju delovanje na:

ćelije raka, naročito raka dojke, jajnika i prostate
mozak, te preventivno na pojavu moždane kapi
aterosklerozu
srčane tegobe, posebno pojavu srčanog infarkta, te aritmije
hipertrofiju prostate
upalu mokraćne bešike
nastanak žučnih kamenaca
varenje (blaga laksativna svojstva, semenke imaju snažnije delovanje od ulja)
artritis i bolove u zglobovima
metabolizam masnoća u telu
simptome ekcema, psorijazu, akne, glatkoću i blistavost kože
simptome menopauze
imunitet i slobodne radikale

Laneno ulje vrlo je efikasno i pri korišćenju za spoljnu primenu, nanošenjem na kožu. Koristi se za zaceljivanje ožiljaka (ne nanositi na otvorene rane), kod opekotina, upala, ekcema, psorijaze, kožnih osipa.

Veoma je korisno i za spoljnu primenu kod suve i ljuskave kože.

Jednostavan i ukusan, a izuzetno zdrav obrok možete pripremiti tako da laneno ulje umešate u sveži kravlji sir, a tome se može dodati i malo čili papričice. Potrebno je dobro izmešati sve sastojke, tako da se u potpunosti prožmu. Ovaj recept preporučuje se za održavanje idealne telesne težine i dobrog zdravlja.

Preporučeni unos i čuvanje
Najbolje je koristi laneno ulje iz organskog uzgoja.

Ulje visoke kvalitete uopšte nema ili je jedva osetnog mirisa i vrlo je blagog, pomalo orašastog ukusa.

Kako bismo u potpunosti iskoristili sve blagodati lanenog ulja, preporučena dnevna doza unosa je 1-3 velike kašike. Ova količina ne bi se trebala prekoračiti.

Ukoliko uzimate lekove protiv zgrušavanja krvi ili ste trudnica ili dojilja, pre uzimanja lanenog ulja savetujte se sa svojim lekarom.

Kod čuvanja ovog ulja trebamo uzeti u obzir njegovu osetljivost na svetlost i temperaturu te sklonost oksidaciji. U slučaju kvarenja, u lanenom se ulju počinju oslobađati štetne molekule lipid peroksida, a ono postaje neugodnog ukusa i oštrog mirisa.

Stoga ga je nužno držati dobro zatvorenog u hladnjaku.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa