A┼żurirane teme   ·    Nove poruke   ·    ─Źlanovi   ·    Pravila foruma   ·    Tra┼żi   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » ┼átucanje
Štucanje
bindDatum: Petak, 31.01.2014, 14:28 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:┼átucanje nastaje usled nadra┼żaja ┼żivaca ili mo┼żdanih centara koji kontroli┼íu disajne puteve, naro─Źito dijafragmu, i po─Źinje uglavnom kad jedete i pijete alkoholna ili gazirana pi─ça.. ┼átucanje je posledica nekontrolisanog gr─Źenja dijafragme, sloja mi┼íic╠üa koji odvaja grudnu ┼íupljinu od trbuha, a osim navedenih okida─Źa, to mogu jo┼í biti i pu┼íenje ili hladno pic╠üe uz topao obrok. Bezopasno je ako traje manje od sat vremena, no ako se ponavlja danima ili nedeljama, moglo bi biti simptom upale pluc╠üa, bolesti bubrega, jednjaka, gastritisa ... No u tom je slu─Źaju najbolje savetovati se s lekarom. A da biste spre─Źili ┼ítucanje koje traje samo nekoliko minuta, pripazite da jedete i pijete sporije, no postoje i brojni trikovi kojima ga vrlo brzo mo┼żete zaustaviti. Me─Ĺu najuobi─Źajeniji je taj da lagano nagnete glavu unazad, suspregnite dah, brojite do deset i izdahnete. Zadr┼żavanje ugljendioksida opustic╠üe dijafragmu i zaustaviti ┼ítucanje. Isti c╠üete efekat postic╠üi i ako zapu┼íite u┼íi na 20-30 sekundi ili pritisnete prstima mekano podru─Źje iza u┼íne resice.
Tako─Ĺe mo┼żete koristiti ─Ĺumbir, to je tako─Ĺe efikasno u zaustavljanju ┼ítucanja. Mo┼żete ga sisati u intervalima.

Prokuvajte vodu i dodajte pra┼íak kardama ,to takodje poma┼że kod ┼ítucanja.

A , mo┼żete i isplaziti jezik. Ova metoda omoguc╠üava lak┼íi protok daha, a ujedno i zaustavlja ┼ítucavicu.
Dišite u ruke na ustima i nosu

Pokrijte usta i nos rukama te nastavite normalno disati iduc╠üih nekoliko sekundi. To c╠üe povec╠üati koli─Źinu ugljen-dioksida u krvotoku, telo c╠üe postati zaokupljeno osloba─Ĺanjem od njega i zaboraviti na ┼ítucanje.
Jako pritisnite dlan ili palac

Palcem jedne ruke pritisnite dlan druge - ┼íto ja─Źe, to bolje. Mo┼żete i da pritisnete vrh levog palca desnim ka┼żiprstom te tako dr┼żati 30-ak sekundi. Takav blagi bol odvratic╠üe pa┼żnju nervnog sistema od ┼ítucavice.
Za─Źepite u┼íi i pijte na slamku

Uzmite 9 ili 10 brzih, uzastopnih gutljaja vode. Jo┼í c╠üe efikasnije biti ako za─Źepite u┼íi i to isto radite preko slamke. A umesto da za─Źepite u┼íi, pritom mo┼żete i da pritisnete mesto gde se spajaju linija vilice i vrat, iza u┼íiju.
Sisajte kockicu leda ili šećera

Efikasan "lek" protiv ┼ítucavice je i sisanje kockice leda. U popularne metode ubraja se i rastapanje kockice ┼íec╠üera u ustima. Ako vam je to preslatko, isto napravite sa komadic╠üem ─Ĺumbira ili kri┼íkom sve┼żeg limuna.
I strah ga zaustavlja

Uporno ┼ítucanje zaustavic╠üete i uz pomoc╠ü prijatelja, pod uslovom da vas lagano prestra┼íe. Bilo kakvo skretanje pa┼żnje sa ┼ítucanja, odnosno menjanja ciklusa disanja poma┼że da ono prestane
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » ┼átucanje
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa