Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Štucanje
bindDatum: Petak, 31.01.2014, 14:28 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:



Štucanje nastaje usled nadražaja živaca ili moždanih centara koji kontrolišu disajne puteve, naročito dijafragmu, i počinje uglavnom kad jedete i pijete alkoholna ili gazirana pića.. Štucanje je posledica nekontrolisanog grčenja dijafragme, sloja mišića koji odvaja grudnu šupljinu od trbuha, a osim navedenih okidača, to mogu još biti i pušenje ili hladno piće uz topao obrok. Bezopasno je ako traje manje od sat vremena, no ako se ponavlja danima ili nedeljama, moglo bi biti simptom upale pluća, bolesti bubrega, jednjaka, gastritisa ... No u tom je slučaju najbolje savetovati se s lekarom. A da biste sprečili štucanje koje traje samo nekoliko minuta, pripazite da jedete i pijete sporije, no postoje i brojni trikovi kojima ga vrlo brzo možete zaustaviti. Među najuobičajeniji je taj da lagano nagnete glavu unazad, suspregnite dah, brojite do deset i izdahnete. Zadržavanje ugljendioksida opustiće dijafragmu i zaustaviti štucanje. Isti ćete efekat postići i ako zapušite uši na 20-30 sekundi ili pritisnete prstima mekano područje iza ušne resice.
Takođe možete koristiti đumbir, to je takođe efikasno u zaustavljanju štucanja. Možete ga sisati u intervalima.

Prokuvajte vodu i dodajte prašak kardama ,to takodje pomaže kod štucanja.

A , možete i isplaziti jezik. Ova metoda omogućava lakši protok daha, a ujedno i zaustavlja štucavicu.
Dišite u ruke na ustima i nosu

Pokrijte usta i nos rukama te nastavite normalno disati idućih nekoliko sekundi. To će povećati količinu ugljen-dioksida u krvotoku, telo će postati zaokupljeno oslobađanjem od njega i zaboraviti na štucanje.
Jako pritisnite dlan ili palac

Palcem jedne ruke pritisnite dlan druge - što jače, to bolje. Možete i da pritisnete vrh levog palca desnim kažiprstom te tako držati 30-ak sekundi. Takav blagi bol odvratiće pažnju nervnog sistema od štucavice.
Začepite uši i pijte na slamku

Uzmite 9 ili 10 brzih, uzastopnih gutljaja vode. Još će efikasnije biti ako začepite uši i to isto radite preko slamke. A umesto da začepite uši, pritom možete i da pritisnete mesto gde se spajaju linija vilice i vrat, iza ušiju.
Sisajte kockicu leda ili šećera

Efikasan "lek" protiv štucavice je i sisanje kockice leda. U popularne metode ubraja se i rastapanje kockice šećera u ustima. Ako vam je to preslatko, isto napravite sa komadićem đumbira ili kriškom svežeg limuna.
I strah ga zaustavlja

Uporno štucanje zaustavićete i uz pomoć prijatelja, pod uslovom da vas lagano prestraše. Bilo kakvo skretanje pažnje sa štucanja, odnosno menjanja ciklusa disanja pomaže da ono prestane
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa