Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Grožđe - i ukus i zdravlje
bindDatum: Petak, 31.01.2014, 14:30 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:



Vinova loza je jedna od najstarijih kultivisanih biljaka u svetu. Danas u svetu postoji oko 8000 vrsta grožđa. Grožđe je odličan izvor vitamina C i vitamina grupe B (osim B12), koji su važni za izmenu ugljenih hidrata i povoljnu utiču na nervni sistem. Od minerala, grožđe sadrži kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, mangan, natrijum, bakar, cink i gvožđe. Sok od grožđa je bogat vitaminima A, B i C. Sto grama svežeg grožđa sadrži samo 69 ​​kcal, 0,72 grama proteina, 0,16 grama masti, 18,10 grama ugljenih hidrata, 0,9 grama vlakana i dijetetskih 15,48 grama grožđanog šećera ..Grožđe obiluje polifenolima - prirodnim materijama koje štite srce i krvne sudove. Polifenoli iz grožđa su snažni antioksidansi i štite telo od prevremenog starenja, bolesti i propadanja. Konzumacija grožđa poboljšava protok krvi, sprečava nakupljanje holesterola, poboljšava rad srca i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Crveno grožđe sadrži gvožđe i bakar - minerale važne za stvaranje crvenih krvnih ćelija i sintezu hemoglobina. Zbog toga se preporučuje anemičnim i svima koji se oporavljaju nakon operacija ili povreda. Ovo voće normalizuje rada creva i bubrega. Šećer iz grožđa izvanredno brzo ulazi u krvotok i zato je prikladan prilikom fizičkih i psihičkih napora. Crno grožđe sadrži pigment antocijanin iz grupe biljnih fenola, koji deluje slično likopenu iz paradajza - kao jak antioksidans. Jača imunitet, pospešuje probavu i reguliše rad creva.

Antioksidansi iz crnog grožđa štite od razornog učinka slobodnih radikala, suzbijaju zgrušavanje krvi, snižavaju loš holesterol, smanjuju rizik od moždanog udara i tumora. Istraživanja su pokazala da crno grožđe povećava nivo melatonina, hormona neophodnog za dobar san. Belo grožđe sadrži 20% šećera te obiluje kalijumom i kalcijumom. ali je u odnosu na crno grožđe siromašno fenolima.

Lekovito delovanje grožđa;
čisti organizam
čuva zdravlje srca i krvnih sudova
topi masne naslage
sprečava upalne procese
poboljšava rad metabolizma
pomaže kod artritisa i reume
štiti od mnogih vrsta raka
poboljšava rad bubrega i pluća
sprečava nastanak bubrežnih kamenaca
pomaže kod bronhitisa i kašlja
pospešuje probavu i reguliše rad creva
poboljšava pamćenje i koncentraciju
usporava starenje
poboljšava san

Grožđice
Suvo grožđe ili grožđice bogate su fruktozom i glukozom. Grožđice pomažu kod bolesti disajnih organa, ublažavaju kašalj, bolove u bubrezima i mokraćnom mjehuru. Fitohemikalije prisutne u grožđicama suzbijaju rast bakterija u usnoj šupljini odgovornih za nastanak karijesa i bolesti zubnog mesa. Grožđice su odličan visokoenergetski obrok, koji će vam tokom fizičkih napora nadoknaditi energiju.

Grožđani sok
Sveži sok grožđa podstiče apetit, poboljšava metabolizam, pospešuje izlučivanje štetnih materija iz organizma.
Kurom od svežeg soka možete smanjiti rizik od kamena u bubregu i poboljšati rad žlezda sa unutrašnjim lučenjem.
Koristi se za lečenje katara creva, hroničnih proliva i žutice. Preporučuje se kod malokrvnosti, gastritisa i bolesti creva. Pomaže u normalizovanju krvnog pritiska.
Sok će pomoći i onima koji boluju od upale zglobova, gihta, bolesti jetre i slezine te kod nekih oblika trovanja.
Njime ćete očistiti jetru, ojačati imunitet i izbaciti višak mokraćne kiseline iz tela.

Čaj od svežih listova pogodan je protiv reume, gihta, povraćanja, gastritisa, hemoroida i krvarenja - naročito kod obilnog mesečnog ciklusa.

Uvarak od listova upotrebljava se za kupku i negu ispucale kože ruku i nogu te za lečenje promrzlina.

Ako vas muči glavobolja ili boli želudac, stavite oblog od usitnjenih svežih listova vinove loze.

Cvetovi vinove loze koriste se kod oslabljenih moždanih funkcija i za lečenje leđne moždine, jer oživljavaju nervne ganglije.

Od cvetova se izrađuje čajni uvarak, mast za masažu i krema protiv sunčanih pega.

Ostaci grožđa preostali nakon proizvodnje vina mogu se upotrebiti u borbi protiv 14 vrsta bakterija, uključujući Escherichiju coli i Staphilococcus aureus.

Kožice bobica grožđa bogate su vlaknima te zahvaljujući tome pospešuju rad creva i sprečavaju zatvor.

Odstranjuju suvišnu vodu iz tela, uklanjaju otrove i vežu na sebe masne materije. Osobito je zdrava kožica crnog grožđa.

Ulje semenki grožđa
Semenke grožđa služe za izradu ulja koje snižava nivo holesterola u krvi.
Ulje grožđanih semenki dobijeno hladnim presovanjem grožđanih boba vrlo je cenjeno i traženo.
Najpre se počelo proizvoditi u Francuskoj kao zamena za maslinovo ulje.
Ulje se upotrebljava u kulinarstvu i sadrži obilje antioksidanata i polifenola.
Ovo je ulje zlatno žute boje, bez ukusa i mirisa. Sadrži omega-3 masne kiseline i ima zaštitni efekat na kardiovaskularni sistem.
Ulje se primenjuje iu prirodnim proizvodima za negu kože.
Njegovi sastojci usporavaju proces starenja kože, štite je od infekcija i jakog uticaja sunca. Preporučuje se i za negu problematične kože.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa