Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Gorka dinja
bindDatum: Petak, 31.01.2014, 14:32 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:



Aktivni sastojci gorke dinje pokreću mehanizme koji izgladnjuju i uništavaju zloćudne ćelije. Gorka dinja ili karela, latinskog naziva Momordica charantia, jedna je od biljaka čiju su legendarnu popularnost opravdala naučna istraživanja. Ova biljka pripada porodici tropskih i suptropskih loza, a raste ponajviše na području Azije, Afrike i Kariba. Izvorno biljka potiče iz Indije, a u 14. veku je prenesena u Kinu, odakle se počela širiti na druge krajeve sveta. Najpoznatija je po svojem plodu, koji se smatra jednim od najgorčih plodova na svetu. Plod gorke dinje šupalj je u preseku, s relativno tankim slojem mesa koje okružuje veliko i ravno seme smešteno u sredini ploda. .. U brojnim istraživanjima uspostavilo se da aktivni sastojci dinjinog soka ometaju metabolizam glukoze u ćelijama karcinoma te ih izgladnjuju, uskraćujući im neophodan šećer. Naučnici Univerziteta u Sent Luisu otkrili su blagotvoran učinak mesa gorke dinje na uništavanje ćelija raka dojke i sprečavanje njihovog množenja. Studija koju su sproveli naučnici Centra za istraživanje karcinoma, na Univerzitetu u Koloradu, potvrdila je da sok gorke dinje utiče na smanjenje rasta tumora pankreasa.

Osim kod karcinoma pankreasa i dojke, ustanovljeno je da sok gorke dinje pomaže kod raka prostate, jetre, debelog creva i disajnih puteva. Sok sprečava i širenje leukemije i neuroblastoma - neuroendokrinog tumora - te pojačava imunološke ćelijske funkcije u ljudi koji boluju od raka. Njeno lekovito delovanje naučnici pripisuju glikoproteine lektin, koji je ovaj gorka namirnica sadrži u velikim količinama. On je po aktivnosti sličan insulinu, jer snižava koncentraciju glukoze u krvi i deluje kao imunomodulator.

Osim navedenog delovanja na ćelije raka, sok gorke dinje ...

štiti od malarije
deluje antivirusno
ublažava probavne tegobe
pomaže kod dijabetesa
pospešuje mršavljenje
uništava crevne parazite
ubrzava zaceljivanje opekotina

Napomena: Konzumacija dinjinog soka ne preporučuje se trudnicama i dojiljama, zbog materije iz biljke koje deluju na kontrakcije materice i prenose se putem mleka.

Gorka dinja u kulinarstvu
Plod se jede zelen ili u fazi kad počne poprimati žutu boju. Meso mu je hrskavo i vodenasto, ali gorko.

Koža kod mladog ploda je nežna i takođe jestiva. Sa sazrevanjem mesa gorke dinje kora postaje tvrda i nejestiva, a unutrašnjost poprima crvenu boju i gubi na gorčini.

U nekim zemljama jugoistočne Azije, unutrašnjost gorke dinje popularan je sastojak mnogih jela.

Čest je element u kineskoj kuhinji, jer daje gorak ukus, a obično se meša sa krompirom. U nekim kineskim vrstama piva, gorka dinja se koristi umesto hmelja.

Gorka dinja konzumira se kuvana u vreme dok je zelene ili lagano žute boje.

Osim ploda, sušeni listovi loze gorke dinje se koriste za pripremu čaja.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa