bind | Datum: Petak, 31.01.2014, 14:46 | Poruka broj: # 1 |
Poruka: 1512
Status:
|
Ne samo da orasi imaju dobar ukus, oni nam daju ogromnu količinu energije i nude mnoge zdravstvene prednosti. Grci su ih zvali "Jupiterovim plodom", smatrajući orahe pogodnima i za bogove. Od drevnih vremena se orasi spominju u vezi s intelektualnošću - sam plod ima oblik ljudskoga mozga! Svo jezgričasto voće dobro je za zdravlje, ali u poređenju sa drugim orašastim plodovima orasi sadrže dvostruko više antioksidanata. Postoji dvadesetak vrsta oraha. Dve najpoznatije vrste su persijski orah (Juglans regia) koji potiče iz Azije i Dalekog istoka, i crni orah (Juglans nigra) koji je rodom iz Severne Amerike. Danas se orasi uzgajaju u područjima od jugoistočne Evrope sve do Japana, te u nekim delovima Kanade, Kalifornije i Argentine. Plodovi svih oraha su jestivi, ali orasi koje možete kupiti u prodavnicama većinom su plodovi persijskog oraha. Potrebno je 15 godina kako bi drvo naraslo i počelo davati plodove. Prosečno drvo oraha daje plod 45 godina. Orah je neverovatan izvor vrednih nutrijenata. Sadrži antioksidante, kvalitetne masne kiseline, gvožđe, kalcijum, magnezijum, fosfor, cink, mangan, selen, vitamine B, E i K. Samo 30 grama oraha dnevno može značajno poboljšati vaše zdravlje.
1. Čuva zdravlje srca Redovno konzumiranje oraha značajno smanjuje rizik od srčanih bolesti.
Orasi sadrže velike količine alfa-linolenske kiseline. To je vrsta omega 3 masnih kiselina koja se nalazi samo u biljkama i igra važnu ulogu u održavanju zdravlja srca.
Alfa-linolenska kiselina štiti od upale i začepljenja krvnih sudova, smanjuje rizik od srčanog udara i normalizuje krvni pritisak.
Važna je za kognitivne sposobnosti i normalan razvoj organizma.
U skladu sa studijom objavljenom u American Journal of Clinical Nutrition, konzumiranje oraha smanjuje LDL holesterol i povećava nivo dobrog holesterola.
2. Sprečava rak dojke i prostate Orah sadrži velike količine antioksidanata i antiinflamatornih supstanci, pa nije ni čudo da ima značajan efekat u sprečavanju raka.
Istraživanje sprovedeno u Marshall Universiti School of Medicine u Zapadnoj Virdžiniji potvrđuje da fitosteroli i antioksidansi u orahu mogu sprečiti rak dojke.
Orasi deluju i na rak prostate, potvrđuju nove studije.
3. Štiti od dijabetesa Mononezasićene i polinezasićene masti pronađene u orasima pomažu u održavanju normalnog nivoa insulina u krvi.
Istraživanje sprovedeno u Harvardskoj Školi javnog zdravlja je utvrdilo da žene koje su konzumirale 30 grama oraha pet puta nedeljno imali 30% manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.
4. Bogat izvor antioksidanata U orasima nalazi se velik broj fitonutrijenata, kao što su elaginska kiselina, melatonin, vitamin E, polifenoli i karotenoidi - sve ove materije služe kao antioksidansi.
Ovi spojevi mogu pomoći vašem telu u borbi protiv starenja, raka, neuroloških bolesti i upala.
5. Poboljšava rad mozga Visoke količine omega-3 masnih kiselina u orahu čine ga odličnim hranom za mozak.
Gotovo dve trećine Amerikanaca imaju manjak omega-3 masnih kiselina.
Manjak istih može negativno uticati na pravilno funkcionisanje mozga.
Studija na Univerzitetu Purdue je otkrila da deca s nedovoljnim unosom omega-3 masnih kiselina imaju poteškoće u ponašanju i učenju.
6. Otklanja stres Orah je bogat izvor omega-3 masnih kiselina.
Poznato je da omega-3 pomaže kod smanjenja simptoma depresije, hiperaktivnosti i Alchajmerove bolesti.
Orah i njegovo ulje doprinose smanjenju nivoa stresa i snižavaju visoki pritisak uzrokovan stresom, - objavio je Journal of the American College of Nutrition.
7. Pomaže kod nesanice Imate problema sa nesanicom? Izbegavajte uzimanje tableta za spavanje, jer mnoge od njih imaju nuspojave.
Umesto toga, pojedite petak oraha nakon večere, jer oni omogućavaju miran san.
8. Neguje kožu Ulje oraha štiti kožu i vraća joj mladolik izgled. Koristi se u mnogim proizvodima za negu lica i kao ulje za masažu.
Vitamin E pronađen u orasima takođe je veoma dobar za kožu.
9. Smanjuje upale Omega-3 masne kiseline u orahu deluju antiupalno, što smanjuje rizik od bolesti krvnih sudova, srčanog i moždanog udara, hipertenzije, raka creva, prostate i dojki.
25 grama ovog voća vas snabdeva sa 90% dnevne doze kvalitetnih masnih kiselina.
Kupovanje, čuvanje i primena oraha Ako kupujete orah u rinfuzi (bez ljuske), svakako obratite pažnju na njegovu boju i miris.
Orah ima veliki procenat masnih materija koje se brzo užegnu. Osetite li čudan miris, nemojte ga kupiti.
Ako kupujete zapakovanu jezgru oraha, pripazite na rok trajanja i zemlju porekla. Jezgra oraha ne bi trebala biti jako lomljena već bi trebala biti u obliku polovina i četvrtina.
Orah čuvajte na hladnom i suvom mestu. Ako ga ne planirate da potrošite u brzom roku, sačuvajte ga u frižider ili zamrzivač.
Orahe možete konzumirati samostalno, dodati ih u jela od voća ili povrća, dresinge, umake, sladolede, kolače.
Ipak najviše hranljivih materija ćete dobiti od termički neobrađenog oraha, koji ste pre toga nekoliko sati namakali u hladnoj vodi.
|
|
| |