Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Prirodni sok gorke dinje leči najopasnije tumore
Prirodni sok gorke dinje leči najopasnije tumore
bindDatum: Petak, 31.01.2014, 15:03 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:Sok egzotične gorke dinje Momordica charantije može potisnuti rast raka pankreasa, bez nuspojava. A deluje i protiv raka dojke, prostate, debelog creva, jetre, želuca i nazo-ždrelnih tumora, kao i kod leukemije i neuroblastoma. Nova studija pokazala je da sok gorke dinje, poznatog povrća u Aziji i Africi, znatno smanjuje rast tumora pankreasa u miševa jer ometa metabolizam glukoze u ćelijama raka, te ih doslovno izgladnjuje bez šećera, pogonskog goriva bez kojeg ne mogu preživeti. Brojne zdravstvene koristi povezane sa konzumacijom gorke dinje već su poznate. Ova biljka, lat naziva Momordica charantia, naširoko se uzgaja i jede širom jugoistočne Azije, Afrike, Kine, Japana, Okeanije, pa čak i na Karibima. Posebno je popularna među Japancima s Okinave, koji su poznati po dugovečnosti. Iako se jede već vekovima, mnoge zdravstvene prednosti (antivirusno delovanje, antioksidans, sprečava dijabetes) tek su nedavno postale poznate u zapadnoj medicini. U poslednje četiri godine intenzivno se istražuje delovanje ove biljke protiv raka. Antikancerogeno delovanje vidljivo je i kod raka dojke, prostate, debelog creva, jetre, želuca i nazo-ždrelnih tumora, kao i kod leukemije i neuroblastoma. Najnovija studija pokazala je da gorka dinja deluje citotoksično na rak pankreasa.

gorka-dinja1 Istraživači s Universiti of Colorado Cancer Center kupili su dinje (kineska sorta) u lokalnoj trgovini, uklonili pulpu i seme i pomoću kućnog sokovnika napravili sok. Čvrste materije su uklonjene, a preostali sok korišćen je pri testiranju na dva načina. Direktno na kulturama ćelija ili tako što je smrznut pa samleven u fini prah, koji je kasnije korišćen za hranjenje miševa.

Sok gorke dinje (razređen samo 5% u vodi) delovao je snažno na smanjenje svih četiriju karcinoma pankreasa ćelijskih linija. Naime, nakon 72 sata testiranja ASPCA-1 i Capan-2 ćelije tumora smanjene su za 90%, a BkPC-3 i MiaPaCa-2 za 98%.

Sok je izazvao programiranu ćelijsku smrt (apoptozu) i što je još važnije, aktivirao AMPK, što ukazuje da ometa metabolizam glukoze i doslovno izgladnjuje ćelije raka ostavljajući ih bez šećera.

Nakon što su miševi bili hranjeni prahom smrznutog soka, došlo je do 64-postotnog smanjenja. Delovanje je dakle slično kao i kod hemoterapije (52% nakon 18 dana), koja se daje u lečenju raka pankreasa, ali bez vidljivih nuspojava.

To bi značilo da ljudi koji imaju 75 kilograma trebaju uzimati šest grama ovog praha. Slična doza od 4,8 grama praha smrznutog soka koristila se u sklopu nedavne studije. Naime, tri meseca su je davali obolelima od metaboličkog sindroma. Lek je delovao i svi su ga pacijenti uglavnom dobro podnosili.
Forum »    NARODNA MEDICINA » Prirodni narodni lijekovi » Prirodni sok gorke dinje leči najopasnije tumore
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa