bind | Datum: Petak, 31.01.2014, 15:12 | Poruka broj: # 1 |
Poruka: 1512
Status:
|
Boražina (lat. Borago officinalis), biljka je prekrasnog upečatljivog zvezdastog cveta plave boje, stabljika i listova prekrivenih beličastim dlačicama. U Evropu su je doneli Arapi, danas samoniklo raste u Sredozemlju i Južnoj Evropi, a uzgaja se u celome svetu. Prema rimskoj istoriji, Dioskurid je koristio boražinu za utehu srca i tjeranje tuge. U 17. veku Džon Evelin je zaključio da njene grančice oživljavaju hipohondre i povećavaju koncentraciju kod studenata. Danas znamo da je cela biljka izuzetno blagotvorna za sveukupno zdravlje. Njeni preparati se koriste u unutrašnjoj, spoljašnjoj i aromaterapijskoj primeni. Boražina sadrži kalijum, kalcijum i mineralne kiseline i deluje vitalizirajuće na organizam. Boražina podstiče znojenje, snižava temperaturu i leči širok spektar urinarnih problema. Tradicionalno se koristi kao diuretik jer izbacuje suvišne tečnosti iz organizma. Delotvorna je kod bronhitisa, kašlja, raznovrsnih infekcija grla i usta. Kao čaj služi za ispiranje usne duplje, čime štiti zdravlje zuba i desni. Boražina jača energiju, koncentraciju i imunitet. Deluje protiv apatije, depresije, tuge, melanholije, nesanice i kao blagi sedativ.
Korisna je kod problema sa očima jer sprečava oštećenja vida i noćno slepilo. Suve oči preporučljivo je ispirati s čajem od boražine.
Fitoterapeuti je prepisuju kod problema s metabolizmom, hormonima, PMS-om, menopauzom, valunzima i plućnim tegobama.
Žene s policističnim jajnicima trebale bi da konzumiraju boražinu. Kombinujte je sa sladićem u razmeri 1:1. Takva mešavina smanjuje proizvodnju testosterona, podstiče ovulaciju i poboljšava proizvodnju progesterona.
Boražina je vredan dodatak ishrani i preporučuje se kod neishranjenosti, staračkih problema i za oporavak posle bolesti.
Pomaže u mršavljenju i pritom detoksikuje organizam. Korisna je kao začin u mnogim dijetama, pogotovo onima s niskim udelom soli.
Lekovite vrednosti boražine:
zaceljuje rane pomaže kod infekcija grla i usta povećava energiju i koncentraciju pomaže kod reumatizma jača srce poboljšava apsorpciju gvožđa sprečava vrtoglavice reguliše rad hormona kod žena pomaže kod apatije i depresije štiti vid čisti organizam
Nekada se boražina više koristila cela, ali danas je njeno ulje popularnije.
Ulje boražine blagotvorno je po zdravlje i lepotu. Najčešće se primenjuje u nezi kože, bilo tako da se pije ili koristi spoljni.
Ulje boražine ugodno deluje na kožu te uklanja crvenilo tipično za osetljivu i problematičnu kožu. Čisti kožu, podstiče rast novih ćelija i deluje protivupalno.
Preporučljivo je kod kožnih problema uzrokovanih hormonima, jer uspostavlja prirodnu hormonalnu ravnotežu.
Pozitivna strana ulja je da se ne kvari poput većine ulja.
Skladištite ga na tamnom i hladnom mestu. Kod kupovine ulja pazite da bude kvalitetno i hladno ceđeno.
Kod oralne upotrebe s ciljem lečenja kožnih poremećaja na dan uzimajte 0,5-3 g ulja boražine - triput dnevno po jednu malu kašičicu tokom jela.
Deca uzimaju do dva grama ulja.
U slučaju reumatoidnog artritisa preporučuje se do 7,2 g ulja, što odgovara količini od 1,4 g gama-linolenske kiseline na dan. Ne propustite se u vezi s tim posavetovati s lekarom.
Imate li epilepsiju ili vam se zgrušava krv, izbegavajte boražinu. Osim u pomenutim slučajevima, bezopasna je za upotrebu i možete je nerazrijeđenom stavljati na kožu.
Uzgoj i priprema Boražina je idealna za sadnju u vrtovima eko. Osim što je jako korisna, veruje se da poboljšava ukus jagoda, paradajz, mahunarki i spanaća. Ako se posadi uz njih štiti ih i od parazita.
Sije se na rahle, dreniranom i osunčanom tlu, ili u lonce u proleće ili u jesen.
Kod boražine se skupljaju listovi i cvetovi. Cvetovi su slatkog ukusa, pa su odlični za ukrašavanje deserata.
Od boražine možete pripremiti čaj, sirće, sok ili tinkturu. Možete je koristiti u obliku praha ili kapsula.
Za pripremu čaja od boražine koriste se suvi ili sveži cvetovi i listovi.
Boražina je uveliko zastupljena i u kuhinji. Zbog osvežavajućeg ukusa sličnog krastavcu koristi se za salate, pića i sireve.
|
|
| |