Ažurirane teme   ·    Nove poruke   ·    članovi   ·    Pravila foruma   ·    Traži   ·    RSS
  • Page 1 of 1
  • 1
Forum moderator: smin, borivoje, nolte, Dilber  
Prokelj
bindDatum: Petak, 31.01.2014, 15:16 | Poruka broj: # 1

Poruka: 1512
Status:Prokelj, uprkos retkoj osobini da je jednako ukusan i hranljiv i svež i zamrznut, nepravedno je zapostavljen na našim trpezama. Redovnom konzumacijom ovog povrća umanjujete rizik od raka, ali i utičete na metabolizam i opšte dobrobiti organizma. Jedna od retkih biljki koje su jednako zdrave i ukusne sveže, a i zamrznute svakako je prokelj, kod nas manje zastupljeni čuvar zdravlja i saveznik u borbi protiv širokog dijapazona zdravstvenih tegoba. Preporuka je da ovu povrtarsku biljku iz porodice kupusnjača, u koju još spadaju i kupus, kelj i karfiol, što češće imamo na trpezi jer predstavlja pravu riznicu zdravlja. U njegovom karakterističnom ukusu uživali su i antički narodi. Ovo povrće nalikuje minijaturnim glavicama kupusa i izuzetan je izvor vitamina, folne kiseline, kalijuma, mangana i celuloze. Obiluje i luteinom i zeaksantinom, koji čuvaju oči. Osobe koje svakodnevno konzumiraju 300 grama prokelja imaju 37 odsto veću koncentraciju vitamina C u krvi, zbog rezervi ovog sastojka u biljci, pokazuju istraživanja. Izuzetno je važan za podizanje imuniteta, ali i kao čistač organizma od štetnih sastojaka jer pospešuje bolji rad creva. Zbog kompleksa vitamina koje poseduje sprečava nastanak osteoporoze i čini kožu blistavijom i mekšom. Zahvaljujući sastojcima, u organizmu postiže i antibakterijsko i antivirusno delovanje.

Preporučuje se i osobama koje imaju hronične bolove usled degenerativnih promena, kao što su reuma, artritis i išijas.

Zbog izuzetno snažnog antikancerogenog svojstva preporučljivo je da se konzumira preventivno jer je posebno delotvoran kao zaštita od raka prostate i debelog creva. Istraživanja su pokazala da prokelj sadrži specijalnu kombinaciju sastojaka, od kojih je najvažniji sinigrin, koji blagovremeno deluje na kancerogene ćelije i uništava ih.

Takođe, zbog zavidnih količina vitamina A on je dobra zaštita od raka pluća i usne duplje.

Vitamin K, koji sadrži prokelj, ograničava oštećenja neurona u mozgu, što je važno za sprečavanje nastanka Alchajmerove bolesti. A kada je reč o vitaminima B kompleksa sadrži niacin, vitamin B6, odnosno piridoksin, zatim tiamin, pantotensku kiselinu, a svi zajedno veoma su važni za metaboličke procese u organizmu.

Zeakstin selektivno se apsorbuje u važan deo mrežnjače oka i ima zaštitnu funkciju kod filtriranja UV zraka. Ovaj sastojak, zapravo, pomaže u sprečavanju oštećenja mrežnjače i pojave makularne degeneracije na žutoj mrlji kod starijih osoba. Organ čula vida štiti i sastojak lutein koga takođe ima u zavidnim količinama u ovom minijaturnom povrću.

Zbog izuzetno male kalorijske vrednosti, ovo povrće obavezno treba uvrstiti u programe za smanjenje telesne težine, preporučuju nutricionisti.

Prokelj je zahvalan u dijetama jer sadrži samo 45 kalorija i nema holesterol. Vlakna iz ovog povrća nemaju kalorijsku vrednost, a zbog sposobnosti da apsorbuju vodu mogu doprineti osećaju sitosti.

Specifičan miris tokom pripreme nastaje zbog sulforafana, supstance koja sadrži sumpor, a koja se pokazala podsticajnom za jetru u proizvodnji enzima zaslužnih za neutralizaciju toksičnih jedinjenja u organizmu.
  • Page 1 of 1
  • 1
Search:
Top 30 Forumasa